🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nvidia е близо до това да стане първата компания за чипове с оценка от 1 трлн. долара

Американският производител предупреди, че войната за чипове с Китай рискува да нанесе "огромни щети" на технологиите в САЩ

Анализаторите побързаха да повишат целевите си цени за акциите на Nvidia
Анализаторите побързаха да повишат целевите си цени за акциите на Nvidia
Анализаторите побързаха да повишат целевите си цени за акциите на Nvidia    ©  Reuters
Анализаторите побързаха да повишат целевите си цени за акциите на Nvidia    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Пазарната оценка е нараснала повече от два пъти от началото на годината и достигна 939 млрд. долара.
  • Nvidia прогнозира тримесечни приходи с повече от 50% над средната оценка на Уолстрийт.
  • Главният изпълнителен директор предупреди, че американската технологична индустрия е застрашена от "огромни щети" от ескалиращата битка за чипове между Вашингтон и Пекин.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с 24% в четвъртък, след като оптимистичната й прогноза за приходите показа, че Уолстрийт все още не е оценил потенциала на изкуствения интелект, който променя бизнеса в сектора на високите технологии. Скокът увеличи повече от два пъти стойността на акциите за тази година и увеличи пазарната капитализация на дизайнера на чипове с около 184 млрд. долара до почти 939 млрд. долара и близо до това да се превърне в първата трилионна компания в сектора.

Това прави Nvidia два пъти по-скъпа от втората по големина фирма за чипове - тайванската TSMC. В САЩ тя изостава само от компаниите с оценка от над трилион долара - Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon. Отличните резултати предизвикаха и ръст в сектора на чиповете и на фирмите, фокусирани върху изкуствения интелект, което вдигна пазарите от Япония до Европа. В САЩ големите технологични компании, различни от Amazon, затвориха с ръст между 0.6% и 3.8%, докато книжата на Advanced Micro Devices (AMD) поскъпнаха с 11%.

Анализаторите побързаха да повишат прогнозите си за цените за акциите на Nvidia, като 27 от тях изказаха мнението си, че всички пътища в областта на изкуствения интелект водят към компанията, тъй като тя доминира на пазара на чипове, използвани за захранване на ChatGPT и други подобни услуги. Ако се има предвид най-високата прогноза от 644.80 долара на Elazar Advisors, Nvidia би имала стойност 1.59 трлн. долара, близо до тази на Alphabet.

"През над 15-те години, откакто се занимаваме с тази работа, никога не сме виждали ръководство като това на Nvidia, което току-що представи прогнозата си за второто тримесечие. По всичко личи, че е космическа и унищожи очакванията", казва пред Reuters Стейси Расгон, анализатор в Bernstein.

В сряда Nvidia, петата най-високо оценена американска компания, прогнозира тримесечни приходи с повече от 50% над средната оценка на Уолстрийт и обяви, че ще има повече доставки на чипове за изкуствен интелект през втората половина на годината, за да отговори на рязкото нарастване на търсенето.

Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг заяви, че сегашното оборудване в центровете за данни на стойност 1 трилион долара ще трябва да бъде заменено с чипове с изкуствен интелект, тъй като генеративният изкуствен интелект се прилага във всеки продукт и услуга.

Не всичко е цветя и рози

По-рано през седмицата обаче главният изпълнителен директор на компанията предупреди, че американската технологична индустрия е застрашена от "огромни щети" от ескалиращата битка за чипове между Вашингтон и Пекин. В разговор с Financial Times Дженсън Хуанг заяви, че въведеният от администрацията на Байдън контрол върху износа на САЩ, целящ да забави китайското производство на полупроводници, е оставил групата от Силициевата долина с "вързани ръце зад гърба ни" и неспособна да продава модерни чипове на един от най-големите пазари на компанията.

В същото време той добави, че китайските компании започват да създават свои собствени чипове, които да се конкурират с водещите на пазара процесори на Nvidia за игри, графика и изкуствен интелект.

"Ако Китай не може да купи от САЩ, те просто ще си ги създадат сами, каза той. - Така че САЩ трябва да бъдат внимателни. Китай е много важен пазар за технологичната индустрия."

Усилията на САЩ да попречат на Китай да купува или разработва съвременни чипове се превърнаха в най-агресивния фронт в новата студена война между двете сили.

Коментарите на Хуанг дойдоха само няколко дни преди китайските власти да обявят забрана за използване на продуктите на американския производител на чипове за памет Micron в критичната инфраструктура - ход, разглеждан като първото значително ответно действие срещу експортния контрол на Вашингтон. Изпълнителният директор предупреди американските законодатели да бъдат "внимателни" при налагането на допълнителни правила за ограничаване на търговията с Китай.

"Ако бъдем лишени от китайския пазар, ние нямаме резервен вариант за това. Няма друг Китай, има само един Китай", каза Хуанг, като добавя, че ще има "огромни щети за американските компании", ако не могат да търгуват с Пекин.

Според него блокирането на достъпа на американската технологична индустрия до Китай би се отразило на действието на Закона за чиповете и науката, имайки предвид пакета от 52 млрд. долара за финансиране на администрацията на Байдън за насърчаване на изграждането на повече съоръжения за производство на полупроводници в САЩ.

"Ако американската технологична индустрия се нуждае от една трета по-малък капацитет [поради загубата на китайския пазар], никой няма да има нужда от американски фабрики, ние ще плуваме във фабрики, каза той. - Ако не са внимателни по отношение на регулациите, те ще навредят на технологичната индустрия."

Nvidia се оказа в центъра на глобалната надпревара за разработване на ново поколение инструменти за изкуствен интелект, като се превърна в основен източник на чипове, които се използват за обучение на "големи езикови модели", които захранват чатботове като ChatGPT на OpenAI.

Базираната в Калифорния компания обаче не може да продава най-усъвършенстваните си чипове - сериите H100 и A100 - на китайски клиенти от август, когато САЩ наложиха контрол върху износа на технологии, използвани за изкуствен интелект. Nvidia беше принудена да преконфигурира някои от своите чипове, за да се съобрази с американските правила, ограничаващи производителността на продуктите, продавани в Китай.