🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички продукти на "Кока-Кола" ще са с прикрепени към бутилката капачки

Компанията ще промени опаковките си до края на годината с цел да се улесни рециклирането им

По думите на генералния директор на "Кока-Кола ХБК България" Юрг Буркхалтер значителните разходи са не само за дизайн, а и за преустройване на производствените линии
По думите на генералния директор на "Кока-Кола ХБК България" Юрг Буркхалтер значителните разходи са не само за дизайн, а и за преустройване на производствените линии
По думите на генералния директор на "Кока-Кола ХБК България" Юрг Буркхалтер значителните разходи са не само за дизайн, а и за преустройване на производствените линии    ©  Кока-Кола ХБК България
По думите на генералния директор на "Кока-Кола ХБК България" Юрг Буркхалтер значителните разходи са не само за дизайн, а и за преустройване на производствените линии    ©  Кока-Кола ХБК България
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

До края на 2023 г. всички продукти от портфолиото на "Кока-Кола" в България, които са в пластмасови бутилки, ще бъдат с прикрепени към бутилката капачки. Промяната ще засегне над 275 млн. бутилки за една година. Мярката има за цел да улесни рециклирането на цялата опаковка и в крайна сметка да доведе до намаляване на пластмасовите отпадъци. От миналата година минералната вода "Банкя" вече се предлага в такива бутилки.

"Въвеждането на прикрепени капачки е важен етап от пътя ни към устойчиви опаковки и иновации и е част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба, чиито изисквания за продуктов дизайн на капачките ще влязат в сила от 3 юли 2024 г., обобщи на пресконференция Юрг Буркхалтер, генерален директор на "Кока-Кола ХБК България".

Новият дизайн

Бутилките с прикрепена капачка вече се произвеждат в производствения център на компанията в Костинброд. Промяната за всички продукти ще се реализира поетапно през първото полугодие на годината.

"Инвестицията е значителна. Тя включва работата, която сме предприели с доставчиците за разработване на потенциални решения за капачки, които отговарят на изискваните от нас стандарти за качество, но също така и значителни капиталови разходи за преустройване на производствените ни линии с цел производство на напитките с новите капачки. Това е процес, който се реализира в продължение на няколко години", коментираха от компанията за "Капитал".

В разработването на новото дизайнерско решение са вложени много усилия за научноизследователска и развойна дейност, сътрудничество с доставчици и потребителски тестове. Капачките са тествани в лабораторията за изследване и развитие на опаковките на "Кока-Кола" в Брюксел, за да се гарантира, че те не само осигуряват комфорт на потребителите, но и отговарят на най-високите технически стандарти, както и на стандартите за безопасност. Дизайнът на капачката е проектиран така, че да улесни събирането и рециклирането на опаковките, уточни Юрг Буркхалтер.

Продължаващи усилия

Системата на "Кока-Кола" в България продължава да отчита резултати в изпълнение на мисията на корпорацията за "Свят без отпадъци". Докладът за устойчиво развитие на българското дружество за 2020-2021 г. показва, че 100% от опаковките на всички "Кока-Кола" продукти вече са рециклируеми. Допълнително, благодарение на олекотяването на бутилките на своите продукти, през 2021 г. компанията е спестила над 1150 тона пластмаса, което се равнява на над 58 млн. бутилки Coca-Cola от половин литър. Всички спестени материали са спомогнали значително за предотвратяването на изпускане в атмосферата на над 2500 тона въглеродни емисии.

Системата на "Кока-Кола" в България отчете и предсрочно изпълнение на една от ключовите си цели до 2025 г. - намаляване на преките въглеродни емисии с 30%, като спести общо над 90 483 тона емисии от цялостната си дейност в страната за периода 2020-2021 г., посочиха от компанията.

Продължаващи инвестиции

През миналата година двата завода на "Кока-Кола ХБК" в България - в Костинброд и в Банкя, са произвели над 326 млн. литра напитки. През тази година са предвидени над 17 млн. лв. инвестиции в двете предприятия - за подобряване на енергийната ефективност, за намаляване на отпечатъка от въздействието върху околната среда, за намаляване на разходите за вода и енергия за единица продукция, съобщи Милена Завалова, директор на производствения център в Костинброд.

За 26 години от създаването на завода в Костинброд в него са инвестирани над 160 млн. лева. Само през 2019 г. в него са направени инвестиции за над 40 млн. лв. в производствена ефективност, инфраструктура, разширяване на складовата база, изграждане на водопровод Костинброд-Волуяк.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    milenmihailov avatar :-|
    milenmihailov
    • + 2

    Голям почитател (консуматор) съм на колата. Но не пия българска - костинбродска от както почнаха да и слагат глюкозно-фруктозен сироп (от царевица) вместо захар, и и развалиха вкуса. От Кока Кола България високомерно казват, че вкуса на прудикта им бил като на американската... И частично са прави, и там вече не се използва захар, а не че е вкусна. И затова американците, които си искат оригиналният вкус, купуват тъй наречената еврейска кола (със жълти капачки), която се продава когато на евреите по празник им е забранено да консумират царевица. Тя също е само със захар. За в България, купувам от паралелен внос от Румъния или Украйна, където колата е още със захар и с оригиналният хубав вкус. Българската е пикня, особено ако и свалят газировката (защото газът е скъп). Същото усещат и знаят моите приятели. Предполагам и бираджиите имат подобни проблеми.

    Нередност?
  • 2
    enf1586896419655312 avatar :-|
    Kostadin Kolarov
    • + 1

    Инициативата на компанията "Кока Кола" е похвална. Но що се отнася до продуктите ѝ, не мисля, че си струват парите и риска за здравето.

    Нередност?
  • 3
    polite_bear avatar :-|
    HERMES

    До коментар [#1] от "milenmihailov":

    Затова в България предпочитам Пепси.

    Нередност?
  • 4
    tihob avatar :-|
    Otchuzden

    Закачената капачката е кошмар! За да може да я завиеш, добър начин да я ползваш е да я откъснеш от бутилката, проблемът е, че остават остатъци е трябва да си играеш да ги режеш. Не познавам нито един човек около мен, който да не прави усилие да откъсне или среже капачката.

    Нередност?
  • 5
    ioi291224026 avatar :-|
    ioi291224026

    Кой топ идиот го измисли това с тая капачка...🤣🤣🤣

    Нередност?
Нов коментар