Новата вода за Шумен - дебют за държавния ВиК холдинг

Бъдещият холдинг ще разполага с капитал от 1 млрд. лв. и ще прави ВиК поръчките, а бе създаден без законова обосновка

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза пред медии миналата събота, че Илиян Илиев, шеф на "ВиК Шумен", ще оглави холдинга, но от ведомството не потвърждават това официално
Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза пред медии миналата събота, че Илиян Илиев, шеф на "ВиК Шумен", ще оглави холдинга, но от ведомството не потвърждават това официално
Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза пред медии миналата събота, че Илиян Илиев, шеф на "ВиК Шумен", ще оглави холдинга, но от ведомството не потвърждават това официално    ©  Цветелина Белутова
Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза пред медии миналата събота, че Илиян Илиев, шеф на "ВиК Шумен", ще оглави холдинга, но от ведомството не потвърждават това официално    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още преди да има пари или официално назначено ръководство, ВиК холдингът вече има задача. Първият му проект ще е водоснабдителна система "Дунав", която се планира като алтернативен водоизточник за Шумен, Търговище и Преслав вместо язовир "Тича".

Холдингът, който ще е с впечатляващия капитал от 1 млрд. лв., все още няма ръководство и няма индикации, че ще се провеждат конкурси за него. Неофициално обаче се носи и слухът, че за шеф на холдинга ще бъде избран именно управителят на "ВиК Шумен".

Проектът за Шумен

Алтернативната водоснабдителна система "Дунав" е проектирана след 1973 година, като част от нея е изградена поетапно през 80-те години, но така и не е завършена. Системата започва от село Бръшлен до Русе, преминава през областите Разград, Търговище и достига до Шумен, като може да осигури водоснабдяване за повече от 350 000 души. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не уточниха колко ще струва, но казват, че ще финансират извършването на предпроектно проучване за доизграждането на водоснабдителната. "Ще бъдат направени технико-икономически проучвания, които ще послужат за последващо възлагане на инженеринг - проектиране и строителство", отговориха те писмено до "Капитал".

Миналия уикенд в Шумен премиерът Бойко Борисов даде заявка, че ще осигури парите. "За проекта знаем от около два месеца и ще бъде един от първите, да не казвам първия, които ще се реализират тази година - като процедура, на инженеринг, защото ще имаме допроектиране", казва зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от dariknews.bg. Работата може да започне в началото на 2021 г., твърди той. "Малко са ни помогнали бившите комунисти с това, че са отчуждили голяма част от трасето", каза Бойко Борисов в Шумен в събота.

"Идеята е строителството на оставащото трасе да се финансира от новия ВиК холдинг, който ще финансира довеждащи водопроводи и нови водоизточници, за да се осигури своевременно необходимата ВиК инфраструктура, особено в райони, където има проблеми с водоснабдяването", казаха от МРРБ за "Капитал".

Странно е оправданието защо този проект трябва да се случи толкова бързо. Илиян Илиев, управител на "ВиК Шумен", твърди пред медиите, че в язовир "Тича", който снабдява Шумен, Търговище и Преслав, има вода за година и половина дори ако няма приток. Факт е обаче, че полезният обем тази година е най-нисък спрямо предходните години и в графиците е посочена нуждата от алтернативни водоизточници. От началото на годината вече два пъти градът остава без вода.

Редица медии, вкл. и БНР, цитираха изказване на Николай Нанков, че управителят на "ВиК Шумен" Илиян Илиев ще оглави холдинга. Попитани за коментар, от МРРБ цитираха устава на холдинга и допълниха: "Своевременно ще бъде съобщено за сформиране на ръководството на холдинга. Членовете му ще бъдат на разположение за предоставяне на информация относно работата на компанията."

Как ще се харчи 1 млрд. лв.

Средствата на холдинга ще бъдат предоставени от бюджета на МРРБ за 2020 г. Дружеството ще е възложител на обществени поръчки за ВиК инфраструктура, но няма да възлага търгове, финансирани от оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Европейските проекти ще се управляват от местните ВиК оператори, които са бенефициенти.

Има ли проблем

Създаването на холдинга беше странно и уж спонтанно - по време на заседание на Министерския съвет на 27 декември Бойко Борисов спомена, че ВиК компаниите трябва да се съберат в една, а след няколко седмици новата държавна компания беше факт без обществено обсъждане и становища от от специалисти или ресорни институции - напр. Комисията за енергийно и водно регулиране. "Актът за учредяване на холдинга вече е приет от Министерския съвет. По тази причина не се изисква процедура за обществено обсъждане", заявиха от МРРБ.

Теоретично ВиК операторите в страната масово имат проблем с управлението на парите и загубите на водата. Едно централизирано звено би могло да компенсира евентуалната липса на административен капацитет на регионално ниво. Опитът у нас обаче показва две неща: че прекалената централизация спъва позитивните реформи занапред и публичните предприятия работят непрозрачно и неефективно. Иначе казано, регионалните администрации, дали общински, ВиК или др., са зависими от столицата или държавните институции (напр. министерства) и вместо да се мисли как да се постигне по-адекватно управление на място, просто се стига до харченето на едни пари.