🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шефът на ВиК - Шумен ще управлява държавния ВиК холдинг за 1 млрд. лв.

За председател на управителния съвет на холдинга е избран Иван Иванов, който е начело на Българска асоциация по водите

Иван Иванов е начело на Българска асоциация на водите, а сега и на държавната структура - Български ВиК холдинг
Иван Иванов е начело на Българска асоциация на водите, а сега и на държавната структура - Български ВиК холдинг
Иван Иванов е начело на Българска асоциация на водите, а сега и на държавната структура - Български ВиК холдинг    ©  Мария Съботинова
Иван Иванов е начело на Българска асоциация на водите, а сега и на държавната структура - Български ВиК холдинг    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерство на регионалното развитие направи първата реална стъпка към сформирането на държавния ВиК холдинг, който правителството реши да направи покрай водната криза в Перник и задели за него 1 млрд. лв. От ведомството обявиха, че днес са назначени ръководните органи на холдинга, като за председател на управителния съвет е избран шефът на Българската асоциация по водите Иван Иванов, а другите двама членове са доскорошният директор на ВиК - Шумен, Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, който е бивш ръководител на район Самоков на ВиК - София.

Илиян Илиев е определен да ръководи оперативно новата структура, поясняват от МРРБ. Управителният съвет е бил избран днес от надзорния съвет на холдинга, който пък е назначен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Предстои вписване на холдинга в Търговския регистър.

Кои са хората начело

Иван Иванов е председател на Сдружение "Българската асоциация по водите - БАВ" от 2012 г. Източник от ВиК сектора го определя като компетентен и уточнява, че е израснал от експерт до изпълнителен директор на "Софийска вода". Справка в Търговския регистър сочи, че в момента няма участие във фирми.

Илиян Илиев идва от ВиК - Шумен, но в миналото - около 2013 г., е бил началник и на ВиК - Ловеч, както и член на Комисията по енергийно и водно регулиране. Илиев е и съдружник в голям аграрен бизнес, твърди източник на "Капитал". Имал е участие в "Про -Агро", сега собственост на зърнопроизводителят Ангел Ангелов и сина му. Илиев е имал дялове още в "Агрошанс 2000", "Профекс" и други фирми. Запознати с ВиК сектора го определят като "положителен герой, който може да взима решения".

Председател на надзорния съвет пък е проф. Николай Лисев - ръководител на катедра "Хидравлика и хидрология" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). В състава на съвета влизат представители на МРРБ - Юра Йорданова-Витанова и Атанас Бояджиев, както и Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов от катедра "Водоснабдяване и канализация" на УАСГ.

Бързо начало

Министерският съвет създаде холдинга с решение от 16 януари 2020 г., след като идеята за него бе лансирана от премиера Бойко Борисов в края на декември 2019 г. Тогава Борисов обясни, че целта е "да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа".

Принципал на холдинга е регионалният министър, а уставният капитал е 1 млрд. лв. Целта в новата структура да влязат всички държавни ВиК дружества и така управлението им да се централизира. Холдингът ще е възложител на обществени поръчки за ВиК инфраструктура, но няма да възлага търгове, финансирани от оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Европейските проекти ще се управляват от местните ВиК оператори, които са бенефициенти.

За холдинга вече се подготвят и големи проекти като ремонта на язовир "Пловдивци" и водоснабдителна система "Дунав", става ясно от публични изявления на премиера и министрите.

Поредна липса на конкурс

На 27 април за управител на водоснабдителното дружество в Шумен е вписана Жанета Георгиева-Панайотова. Досега тя е била главен счетодовител на ВиК оператора. Засега няма обявен конкурс за нов управител на местния оператор, става ясно от сайта на МРРБ.

В момента ВиК - Шумен, е изправено пред големи предизвикателства. Обявени са обществени поръчки за над 100 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда", а договор за финансиране все още няма. Същевременно градът често остава без вода заради проблемите с довеждащия водопровод от язовир "Тича".
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    habet_sibi avatar :-?
    Question Mark

    ВИК Шумен не беше ли ВИК-ато с 80% загуби на вода?

    Това се казват постижения, нали?

    Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Загубата на вода по мрежата е над 80 процента, посочват последните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране.

    Нередност?
  • 2
    habet_sibi avatar :-|
    Question Mark
  • 3
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko

    За такъв пост е по-важно да си удобен, отколкото компетентен. Този господин явно няма проблем с течовете и загубите, за които е отговорен.....

    Нередност?
Нов коментар