🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шумен ще решава водната криза с проект за близо 70 млн. лв.

ВиК операторът обяви обществената поръчка за ремонт на довеждащия водопровод от язовир "Тича", който аварира редовно и оставя градовете в региона изцяло без вода

Остарялата инфраструктура е причина за честите аварии в Шуменския регион
Остарялата инфраструктура е причина за честите аварии в Шуменския регион
Остарялата инфраструктура е причина за честите аварии в Шуменския регион    ©  Надежда Чипева
Остарялата инфраструктура е причина за честите аварии в Шуменския регион    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"ВиК Шумен" направи първата крачка към решаването на проблема с водата в региона. Дружеството е обявило обществена поръчка за 68 млн. лв. с ДДС за ремонт на довеждащия водопровод от язовир "Тича". Съоръжението аварира сравнително често, като два пъти от началото на годината остави града без вода. Загубите по мрежата на "ВиК Шумен" според данни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са сред най-високите в страната - 80%

Предстои подписване на договор за финансиране по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Междувременно и ВиК операторът на Стара Загора обяви търг на висока цена - над 36 млн. лв.

Новият водопровод

ВиК дружеството събира оферти за реконструкцията на довеждащия водопровод от язовир "Тича" до напорния водопровод в град Шумен. Търгът е разделен на три обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 11 май. Ако някой обжалва решението за откриване на процедурата обаче, тя ще бъде блокирана, защото Комисията за защита на конкуренцията не разглежда жалби по време на извънредното положение.

Пред bTV управителят на "ВиК Шумен" Илиян Илиев обясни, че заради извънредното положение не било ясно кога ще бъде подписан договорът за финансиране на проекта, като вероятно става въпрос за договора по оперативната програма. Илиев не беше открит за коментар и не отговори на писмените въпроси на "Капитал".

Аварии и един язовир с проблем

В началото на седмицата Шумен остана за 24 часа без вода в ситуация на извънредно положение. Причината са многобройните аварии на водопровода, захранващ града с питейна вода. В началото на февруари спукването му отново остави града без вода за денонощие.

В същото време нивото на язовир "Тича", който захранва с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, в момента е сравнително ниско - полезният му обем е 123 млн. куб. м, а процентът на запълване е 52. Миналата година в графика за април се вижда, че наличният полезен обем на язовира е над 178 млн. куб. м.

Анализите на показват, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, съобщиха от екоминистерството. Поради това заявките на "ВиК Шумен" и "ВиК Търговище" са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества.

Голям проект и в Стара Загора

"ВиК Стара Загора" също е обявило голям търг - за 36.4 млн. лв. без ДДС, като поръчката е за реконструкция на ВиК мрежи. Водният оператор вече има договорено финансиране по ОПОС, тъй като подписа договор с управляващия орган - Министерството на околната среда и водите. Крайният срок за подаване на оферти е 11 май 2020 г.

Към 2016 г., за когато са последните официални и публични данни на Комисията и енергийно и водно регулиране за ВиК дружеството, загубите на вода са били около 54%.