🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургас ще има нов северен обход срещу 60 млн. лв. с ДДС

Пътната агенция обяви голямата oбществена поръчка в разгара на извънредното положение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви обществена поръчка за строител на северния обходен път на Бургас, който ще служи и като пряка връзка от магистрала "Тракия" към летището и курортите Поморие, Несебър и Слънчев бряг. Прогнозната стойност на проекта е 52.91 млн. лв. без ДДС или почти 63.5 млн. лв. с ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет. Офертите се събират до 28 май 2020г. Обходът ще е дълъг 4.7 км.

Освен обходът в момента има още няколко ключови поръчки на АПИ, по които се събират оферти - за инженеринг на тунела под Шипка и проектиране на обход на град Плевен например.

Обходът на Бургас

Когато обходният път на морския град бъде завършен, няма да се налага идващите от Западна и Северна България да влизат в града.

Трасето ще започва при 230-и км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище. Обходът ще преминава на запад, заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-и км на първокласния път. Отсечката ще бъде с две платна и с по две ленти за движение в посока, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез четири пътни възела.

Срокът за изпълнение на строителните работи ще е 18 месеца. Стойността на обекта може би ще падне, тъй като именно ценовата оферта е 50% от критериите за оценка. Другият критерий е "Ниво на изпълнение на строителството, предложено във всяка оферта в съответствие с предмета на обществената поръчка и техническите спецификации".

Големи поръчки в ход

До 9 април могат да се подават оферти в търга за дългоочаквания тунел под Шипка. Поръчката е с прогнозна стойност 320 млн. лв. без ДДС, но тя не е пределна, т.е. някой може да спечели с оферта дори над тази сума, ако има висока оценка за техническото си предложение. Срокът за изграждане на съоръжението е пет години, което означава, че при най-оптимистичния сценарий тунелът може да е готов едва през 2026 година.

До 24 април пък АПИ събира оферти в търга за изработването на разширен идеен проект за югоизточен обходен път на град Плевен. Целта на проекта е тpaнзитният рафик да се извeдe oт цeнтpaлнaтa чacт нa гpaдa. Прогнозната стойност на търга 1 млн. лв. бeз ДДC, a срокът зa изpaбoтвaнe на проекта - 90 дни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    То обход добре, но АМ Черно Море ще се строи ли?..

    Нередност?
Нов коментар