🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Иса 2000" ще ремонтира 34 км от пътя между Провадия и Айтос за 23.5 млн. лв.

Проектът трябва да бъде завършен до есента на 2021 г.

Обновяването на третокласната инфраструктура в страната изостава.
Обновяването на третокласната инфраструктура в страната изостава.
Обновяването на третокласната инфраструктура в страната изостава.    ©  Цветелина Белутова
Обновяването на третокласната инфраструктура в страната изостава.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е възложила ремонтите на две отсечки от третокласния път между Провадия и Айтос на "Иса 2000". Фирмата на Стоян Инджов ще получи 13.86 млн. лв. за близо 17-километровото трасе от Провадия до Дъскотна и още 9.7 млн. лв. за още около 17 км от Дъскотна до Айтос.

Решението за избора на изпълнител е от 30 април и не е обжалвано в Комисията за защита на конкуренцията, което означава, че АПИ трябва да подпише договора всеки момент.

Срокът за изпълнение на двата участъка е 15 месеца, което означава, че ремонтите ще приключат през есента 2021 г. Финансирането е по оперативна програма "Региони в растеж".

В настоящия програмен период по перото за пътища имаше бюджет от 380 млн. лв., като реално изплатените са 300 млн. лв., сочи справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС.

Освен в областите Бургас и Варна "Иса 2000" изпълняваше и ремонти по ОПРР в няколко други части на страната. Например 27 км от пътя Смолян - Стойките - Широка лъка за 28 млн. лв., който по договор трябва да е готов през септември. Изпълниха и договор за 29.4 млн. лв. за 21-километрова отсечка от кръстовището за стената на яз. "Цанков камък" при Михалково и покрай язовир "Въча", както и разширението на пътя Пловдив - Асеновград и кръговото там за над 27 млн. лв.

Фирмата вероятно скоро и официално ще придобие друг голям строител - "Станилов".

Бавните проекти

Същевременно обаче друг търг на АПИ с общо пет обособени позиции, който се финансира пак по оперативната програма, се движи бавно. Става въпрос за отсечките:

  • лот 31 - Поликраище - Елена - Сливен, с обща дължина 26.9 км
  • лот 32 - Русе - Кубрат, с обща дължина 21.5 км
  • лот 33 - Русе - Кубрат, с обща дължина 25.2 км
  • лот 34 - Полски градец - Тополовград - с. Устрем, с обща дължина 23.4 км
  • лот 35 - Каблешково - Межден, с обща дължина 9.6 км
  • лот 36 - Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница, с обща дължина 18.8 км.

Офертите бяха събрани през юли 2019 г., но видно от профила на купувача на АПИ, все още не са отворени ценовите предложения, т.е. строителството по тях едва ли ще започне тази година.