София раздели поддръжката на уличното осветление за 73.6 млн. лв. между две фирми

"Лог Сиберия" и "Улично осветление" ще поддържат уличните лампи в следващите две години

Осветление в столичния "Западен парк".
Осветление в столичния "Западен парк".
Осветление в столичния "Западен парк".    ©  Надежда Чипева
Осветление в столичния "Западен парк".    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финалистите в мега търга на Столичната община за поддръжка на уличното осветление са две фирми, които от години се занимават с тази дейност в София - "Лог Сиберия" и "Улично осветление". В следващите две години те ще получат рекордните 73.6 млн. лв., докато общо за изминалите 4 години за уличните лампи бяха отделени 32 милиона.

Дали близо 5 пъти по-големия бюджет ще доведе до реална промяна в осветлението на София предстои да видим. В самото задание за поддръжка обаче липсват амбициозни цели.

Две добре познати на общината фирми

"Лог Сиберия" ще се грижи за осветлението в североизточните и северозападните квартали. Фирмата и досега поддържаше осветлението в източната част на общината. Неин едноличен собственик е Николай Хинтоларски, който чрез други свои фирми редовно участва в поръчки и сделки на общината. "Ентек" например стана собственик на имота със Славеевата къща срещу 1.154 млн. лв., писа "Дневник", а преди години същата влезе с миноритарен дял в консорциум, в който водеща бе "Водстрой 98", свързвана по онова време с депутата от ДПС Делян Пеевски, за поръчката за ремонт на писти на летище София.

"Лог Сиберия" беше единственият кандидат за поддръжката на североизточната зона и е получила 85 т. на техническото си предложение. За ценово предложение оценителната комисия ѝ е дала максималните 50 т., като тук няма обща предложена цена, а отделни единични цени за различни услуги като поддръжка на LED лампи, паркови лампи, използвани материали и др. Общият бюджет, който е предвидила общината за позицията, е 18.4 млн. лв.

"Лог Сиберия" е избрана и за поддръжката на уличното осветление в северозападна София, като общият бюджет за нея също е 18.4 млн. лв.

Фирмата се е състезавала и за втората обособена позиция, която включва югоизточната част на столицата, но там е загубила от "Улично осветление", която е получила със стотни повече на техническото си предложение. "Улично осветление" е предложила по-висока цена за техническа поддръжка за лампа, но близо двойно по-ниски цени за материали.

В търга от 2015 г. дружеството взе поддържането на южната и запада зона на София, които и сега печели. Това всъщност е бившата общинска компания, която през 2007 г. бе приватизирана от групата "Геотехмин" на бизнесмена Цоло Вутов. В момента тя е едноличен собственик на капитала. Отново прогнозният бюджет за двете зони възлиза на 18.4 млн. лв.

Впечатление прави, че от търга е отстранена испанската "Етралукс", която през 2015 г. спечели поддръжката на северната зона. Причината е, че офертата на компанията не отговаря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката, пише в доклада на оценителната комисия. Със същите мотиви от конкурса е изключено и обединение "София флашлайт", което се състои от добре познатата в София "Сиском инженеринг" на Мартин Димитров и румънската "Флаш лайтинг сървисис".

Повече пари за лампи

За осветлението на София ще бъдат използвани относително еднакъв брой натриеви лампи с високо налягане и LED лампи. За уличните стълбове преобладават предимно стандартни крушки с високо налягане, а прожекторите за пешеходни пътеки ще са с LED светлина. Разликата в цените за двата вида обаче е огромна - натриева лампа с високо налягане 400 W струва 216 лв. според предложението на "Лог Сиберия", а LED лампа с характеристики 100-250 W е 2815 лв. без ДДС.

Заради заявките за повече инвестиции в осветление от "Московска 33" увеличиха средствата за тази дейност с 1.2 млн. лв. при актуализацията на корона бюджета за 2020 г. Уличното осветление беше акцент и при приемането на новия бюджет на столицата за 2021 г. Общият размер на средствата за инвестиции достигна 6.277 млн. лв., което е с 4.7 млн. лв. повече спрямо актуализирания бюджет за 2020 г., като средствата за поддръжка бяха запазени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Аз като един тъп идеалист продължавам да се питам, кой ще оправи светещите елементи по "новата" инфраструктура на града? Ремонти на по няколко години, с широк ПР ефект, губят атрактивността си месец след месец.

    Толкова ли е трудно да смениш крушка?

    Нередност?
Нов коментар