Четири фирми искат да поддържат уличното осветление на София за 73.6 млн. лв.

Освен досегашните "Улично осветление", Etralux и "Лог Сиберия" в търга се е включила и "Сиском инженеринг"

Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като през 2015 г. три фирми получиха общо 32 млн. лв. за поддръжката и подмяната на уличното осветление в София в срок от 4 години, сега същите компании и една нова се състезават в нов търг на общината за осветлението. Той беше обявен в средата на август и е разделен на четири обособени позиции, колкото са зоните за осветление в столицата, но и кандидатите.

Общата стойност на поръчката обаче е 73.6 млн. лв. без ДДС за период от само две години, което значи, че ще бъдат дадени близо 5 пъти повече средства на година за поддръжка и ремонт на уличните лампи в София. Как това ще се отрази на осветеността на столицата и дали в квартали като "Кръстова вада" и "Манастирски ливади" най-накрая ще бъдат монтирани улчини лампи, не е съвсем ясно.

По-скъпо, но не и по-добро

Високата цена на поръчката спрямо миналата такава всъщност не беше аргументирана много добре от общината. След като независимият общински съветник Борис Бонев и организацията "Спаси София" обявиха, че въпреки предвидените повече пари, инвестициите в ново осветление нарастват с едва 4 млн. лв., а критериите за избор на изпълнител за занижени, от общината разпространиха прессъобщение, в което се подчертава, че... поръчката е в срок от две години.

"В сравнение с обществената поръчка, проведена преди седем години, средствата за поддръжка са увеличени със 700 хил. лв. за 2 години на зона, което отразява увеличения брой обекти за поддръжка и увеличените разходи. Възможностите за инвестиции в изграждане на ново улично осветление са увеличени двойно", обясниха от "Московска" 33. Оправданието за срока от две години обаче няма никаква тежест, защото предишният търг за 32 млн. лв. беше за двойно повече време - четири години. Така някои договори изтекоха през 2019 г. и общината трябваше да сключва краткосрочни споразумения за поддръжката на лампите в някои зони.

Със същите играчи

Прогнозната стойност на осветлението за всяка една от четирите зони е 9.2 млн. лв. без ДДС на година.

Трите стари кандидата, които участват и сега, са "Улично осветление", испанската Etralux и българската "Лог Сиберия".

За първата позиция, която обхваща североизточна София, са подали оферти "Лог Сиберия" на Николай Иванов Хинтоларски и българското подразделение на испанската Etralux - "Етралукс". В миналия търг на общината те са спечелили респективно източната и северната зона.

Двете фирми се състезават и за втората обособена позиция, която е за югоизточна София. Тук обаче се включва и досегашен монополист при столичното осветление - "Улично осветление". В търга от 2015 г. дружеството взе поддържането на две столични зони - юг и запад, а сега кандидатства отново за тях. Това всъщност е бившата общинска компания, която през 2007 г. бе приватизирана от групата "Геотехмин" на бизнесмена Цоло Вутов.

В надпреварата за тази зона е и единственият нов играч - обединение "София флашлайт". То се състои от добре познатата в София "Сиском инженеринг" на Мартин Димитров и румънската "Флаш лайтинг сървисис". "Сиском" печели всички поръчки за следгаранционна поддръжка на информационните табла за градския транспорт с възложител Център за градска мобилност (ЦГМ). Заедно с друг румънски партньор -"Алтимате С.А.", "Сиском" е наета от Агенция "Пътна инфраструктура" и за изграждането на интелигентна трафик система за магистрала "Тракия".

За третата, югозападна зона, се състезават "Улично осветление", "Етралукс" и "Лог Сиберия", а "Лог Сиберия" е единствен кандидат за последната зона, обхващаща северозападна София.

Какво стана през 2013 г.

Предишният търг за осветлението на София беше открит още през октомври 2013 г., но общината подписа договори с изпълнители чак през 2015 г. Причина за забавянето бяха жалби на "Улично осветление" с мотивите, че тогавашният й договор с общината за осветлението в целия град изтича чак в средата на 2014 г., както и че няма осигурен финансов ресурс за поръчката. Тя включваше не само подмяна на изгорели осветителни тела, но и основен ремонт на стълбове и изграждане на ново осветление. Според бившето общинско дружество двете дейности е трябвало да се отделят в отделни процедури. Въпреки че жалбата беше отхвърлена от КЗК и Върховния административен съд, "Улично осветление" в крайна сметка запази позициите си в половината град.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Изобщо не съм останал с впечатление, че се извършва поддръжка на осветлението в София.

    Конкретен пример - кръстовището при кулата на две нива. На долното ниво от двете страни са монтирани осветителни тела. Част от тях година след година спират да работят (съвсем нормално) и никой не ги подменя или ремонтира (не съвсем нормално).

    Това е един пример - вярвам, че има и много други. На властта не й пука от резултатите от поддръжката, както не й пука за качеството на новопостроената инфраструктура. Единствено я вълнува обществената поръчка.

    Именно заради това милиардите от ЕС идват, харчат се, а докато се разкрасим с новите инфраструктурни придобивки, старите се разпадат. Краен резултат - продължаваме да приличаме на държава от третия свят.

    Нередност?
Нов коментар