Втори опит за проблемния търг за 100 млн. лв. на "Напоителни системи"

Първия път имаше сериозни съмнения за злоупотреби и избор на изпълнители, близки до ГЕРБ, затова и кабинетът на Кирил Петков я прекрати

Поливната инфраструктура в страната продължава да е в недобро състояние, а тя става все по-важна в условията на климатични промени.
Поливната инфраструктура в страната продължава да е в недобро състояние, а тя става все по-важна в условията на климатични промени.
Поливната инфраструктура в страната продължава да е в недобро състояние, а тя става все по-важна в условията на климатични промени.    ©  Надежда Чипева
Поливната инфраструктура в страната продължава да е в недобро състояние, а тя става все по-важна в условията на климатични промени.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Мегапоръчката е за реконструкции на напоителни канали, дюкери, помпени станции и други хидросъоръжения в цялата страна.
  • Първият търг бе прекратен, след като за всички 26 позиции по него бяха избрани само три кандидата от над 30 участника.
  • Сега участниците в търга са почти двойно повече - 57 малки и големи фирми и обединения.

Цели 57 участника, отделни строителни компании и обединения от фирми, са участвали във внушителната обществена поръчка на "Напоителни системи" за близо 109 млн. лв. Става въпрос за търг за ремонти на напоителна инфраструктура, като дейностите се финансират по Програмата за развитие на селските райони. Това е втори опит за възлагане на дейностите.

Същата тази поръчка беше обявена още по времето на ГЕРБ, през 2020 г. В началото на 2022 г. обаче земеделският министър Иван Иванов, който беше част от кабинета на Кирил Петков като министър на БСП, прекрати търга от позицията си на принципал на "Напоителни системи". Той посочи като причина вътрешен одит на дружеството, от който става ясно, че има фаворизиране на определени фирми и дисквалифициране на едни участници за сметка на други.

Същото дружество се прочу с редица скандали с "изчезнали" съоръжения, дългове и съмнения за длъжностни престъпления на директори в началото на първия мандат на ГЕРБ.

Проблемна поръчкa

Въпросната поръчка е за реконструкции на магистрални и главни напоителни канали, дюкери, ремонти на помпени станции и други хидросъоръжения на територията на цялата страна.

При първото й обявяване през 2020 г. имаше двойно по-слаб интерес от сега - 32 кандидата за общо 26 позиции за отделни обекти. Поръчката беше спряна заради нарушения в критериите за провеждане на търговете, посочи тогава министър Иванов. Той обясни, че сигналите с потенциални нарушения са предадени на МВР и ДАНС. ГЕРБ пък твърдяха тогава, че за тях новите управляващи не харесвали избраните изпълнители и започвали процедурата наново, за да изберат други компании.

Разследване на "Капитал" още от началото на 2020 г. показа, че въпреки голямата конкуренция в началото на стария търг в хода на процедурата са отстранени повечето и накрая всички 26 позиции са спечелени едва от три кандидата. Според източник на "Капитал", запознат с процедурата, част от големите строителни фирми са отстранявани със спорен мотив гаранционни условия. Тук от "Напоителни системи" са поискали по-дълъг срок, който надхвърля рамките на Наредбата за минималните гаранционни срокове.

Няма време

Проблем сега е забавянето при одобрението и използването на европейското финансиране по ПРСР. Средствата трябва да се усвоят до 2025 г. В информацията към търга е посочено, че финансирането още не е одобрено към началото на годината. Сега трябва възложителят бързо да разгледа офертите и да избере изпълнители, да минат евентуалните обжалвания и да се стигне до договори. Държавното дружество е дало срок за изпълнение на ремонтите до 1 април 2025 г.

През януари 2023 г. "Напоителни системи" обяви поръчката, а през март е отворила и офертите. Сега има две години, за да завърши всичко по търга.

Кандидатите сега

Сред кандидатите има големи строителни компании като "Джи Пи груп", "Хидрострой", ГБС, "Пътинженерингстрой-Т", "Трейс груп холд", "Иса 2000" на Юлиан Инджов, "Кристална вода", свързвана с Румен Гайтански-Вълка, "ПСТ груп". Пловдивската компания ПИМК участва в обединение с "Нивел строй", която рязко се превърна една от компаниите "любимци" в края на последния мандат на ГЕРБ. Хасковската АБ участва заедно с "Инфра експерт", като и двете компании се сочат за свързани с бизнесмена Велико Желев, макар че той отрича за участие в контрола над тях.

В търга се е включила "Билдинг комфорт", великотърновска компания, която пък има връзки с ДПС.

В обществената поръчка оферти са подали и редица по- малки и непознати фирми от бранша.