"Напоителни системи": поредното държавно дружество със злоупотреби

Търговете за възстановяване на поливни съоръжения в цялата страна за над 100 млн. лв. с еврофинансиране ще трябва да започнат отначало.

Министърът на земеделието Иван Иванов
Министърът на земеделието Иван Иванов
Министърът на земеделието Иван Иванов    ©  Юлия Лазарова
Министърът на земеделието Иван Иванов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Близо десет години след като "Напоителни системи" се прочу с редица скандали с "изчезнали" съоръжения, дългове и съмнения за длъжностни престъпления на директори, злоупотребите и нарушенията в държавното дружество, изглежда, не са оставени в миналото. Това, по думите на земеделският министър Иван Иванов, показва назначеният вътрешен одит на дружеството: търгове в полза на определени фирми и дисквалифициране на едни участници за сметка на други.

Заради изводите от одита, който иначе е изготвен още по времето на служебното правителство, агроминистърът преди няколко седмици прекрати най-големия търг на дружеството за над 100 млн. лв. с еврофинансиране, като сигналите вече са изпратени в МВР и ДАНС. Така "Напоителни системи" ще е поредното държавно дружество, което ще бъде разследвано за злоупотреби, а обществените поръчките ще трябва да стартират отначало. В крайна сметка загубени са години ценно време, в което така необходимата поливна инфраструктура в България можеше поне частично да бъде възстановена.

Междувременно Иванов вече уволни почти целия борд на "Напоителни сиситеми", а днес обяви пред БНТ, че новият директор е Николай Чалъков. Министърът възнамерява и да освободи и половината от раздутото ръководство на държавното дружество - 70 души в цялата страна "с огромни заплати, които не знаят защо са там".

Трудната подялба на 100 млн. лв.

Поръчката на "Напоителни системи" на стойност около 107 млн. лв. е най-голямата, която дружеството някога е правило. Тя стартира през пролетта на 2020 г., като самият търг бе разделен на 26 позиции: реконструкции на магистрални и главни напоителни канали, помпени станции и други хидросъоръжения в цялата страна. Търговете са за възстановяване на напоителни канали в цялата страна, а финансирането е в огромната си част по мярката за инвестиции в напояване по Програмата за развитие на селските райони. Редом с това бяха обявени и няколко спомагателни поръчки за строителен надзор, консултантски услуги по европроекти и покупка на техника.

Поръчката бе сред най-големите във водния сектор изобщо и логично към нея имаше интерес от десетки компании. Конкуренцията обаче в крайна сметка се оказа измамна - класираните 38 оферти бяха едва на три кандидата - всички обединения. Още тогава източници на "Капитал" споделиха съмненията си, че част от фирмите са отстранявани със спорни мотиви. В същия стил се развиваха и поръчките за консултантски услуги и строителен надзор.

Съмнителните процедури доведоха до редица обжалвания, а в крайна сметка почти две години по-късно нито една от спорните поръчки не е сключила окончателно договор за финансиране с Държавен фонд "Земеделие", така че отношенията с избраните фирми могат бъдат прекратени без риск за европейското финансиране, като средствата могат да се усвоят до края на 2025 г., смята министърът. Това обаче е под условие, че този път конкурсите минат плавно и без дълги обжалвания, а работата по възстановяването на съоръженията тече без забавяния.

Кадрови комфорт и високи заплати

Един от мотивите на агроминистъра да освободи целия борд на директорите на "Напоителни системи" е отказа да подпише писмата до избраните по търговете фирми за прекратяване на договорите и започване на нови процедури. Новият борд е от четирима души, а за изпълнителен директор на дружеството е назначен Николай Чалъков - бивш кадър на дружеството, който е бил уволнен по времето на ГЕРБ за предполагаеми злоупотреби. По този повод Иванов коментира пред БНТ днес, че на Чалъков е направена изчерпателна проверка и не са установени никакви наказателни производства. "Предполагаеми злоупотреби по времето на ГЕРБ може да му бъде само атестат, че е бил уволнен. Очевидно е пречел на тези управляващи", каза той.

Върви и смяна на регионалното ръководството на дружеството, а агроминистърът планира намали наполовина 70-членната администрация в страната. Според него щатът е раздут, а заплатите неоправдано високи - служителите в администрацията взимали средно около 2500 - 3000 лв. на месец, докато инженерите в областните звена - около 800-900 лв.

В същото време в бюджета на дружеството има големи задължения и много от активите му са запорирани. Доклад на Сметната палата за периода от 2018 до края на 2019 г. показва, че то е в критично финансово състояние, с много ниска степен на ликвидност и финансова устойчивост. Вземанията на му са 20.8 млн. лв. за 2019 г, а задълженията за същата година - 37.8 млн. лв., вкл. към доставчици и по дългосрочен кредит и овърдрафт.

"С прекратяване на тези договори спасяваме "Напоителни системи" от фалит. Когато стъпих в министерството бях посрещнат от министър Бозуков (предходния служебен министър на земеделието) с папка за започнали проверка по тези поръчки", обясни Иван Иванов пред депутатите миналата седмица. По думите му финализирането на търговете с нарушения е можело да доведе до източването и декапитализирането на дружеството.

Бъдещето на напояването

Инвестициите в напояване са изключително важни за бъдещето на земеделието, тъй като България - и особено южните й райони, попадат в зона, за която климатичните модели показват сериозен риск от засушаване. Така напояването ще играе все по-важна роля в напред във времето, докато съоръженията, стопанисвани от държавната компания, са масово в лошо състояние, а на места и липсват изцяло.

В края на 2020 г. ГЕРБ направи опит "Напоителни системи" да влезе в първия вариант Националния план за възстановяване и устойчивост и дружеството да бъде финансирано с близо 850 млн. лв. за рехабилитация на държавния хидромелиоративен фонд. Предложението обаче бе отхвърлено от ЕК, тъй като самият проект е бил лошо разписан и не е отговаряло на изискванията на плана - най-малкото липсвали са дори екооценки за десетките проекти за възстановяване на напоителни канали, деривации, помпени станции, тръбопроводи и т.н.

В последния вариант на Плана са предвидени 100 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ директно към земеделците за инвестиции в поливни системи, като половината от инвестицията ще е за тяхна сметка. Самите фермери обаче не са доволни, тъй като това не уврежда централния проблем - достигането на водата през "Напоителни системи" до стопанствата без огромни загуби.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 3

    Скоро това което казва този Иванов ще се появи и в Гугъл - значи е вярно!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    А тези, които разсипаха Напоителни системи и продадоха тръбите за скрап, няма ли да понесат отговорност. Георги Харизанов?

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 2

    Близо 10 години след протестите от 2013-та, редицата статии, особено в Капитал, относно миналото на господина като представител на СИК, днес Икономедия отново продължава своя танц с властта. Вчера анти-правителствена, днес про-правителствена.

    Обръщането на палачинката не е патент на Бареков.

    Нередност?
Нов коментар