Мнения Daily - Най-драматична е липсата на опозиция

И още: Изборният процес се профанизира; В рими:"Тук с афера започва денят"; В стил ДПС: Задават се нови политически реалности

Най-голямата изненада може да дойде от преференциалното гласуване
Най-голямата изненада може да дойде от преференциалното гласуване
Най-голямата изненада може да дойде от преференциалното гласуване    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Най-голямата изненада може да дойде от преференциалното гласуване    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Местни избори 2015 - от коментари на трима политолози пред БТА

Димитър Ганев: Най-голямата изненада може да дойде от преференциите

Като цяло не забелязах национална кампания, усилията по-скоро бяха съсредоточени на местно ниво. Специфичното при тези избори е силната кампания за преференциално гласуване, защото ниският праг дава мотивация на хора, които са по-назад в листите, да агитират за себе си. Затова най-голямата изненада може да дойде именно от преференциалното гласуване.

В София например, за да влезе един кандидат в преференциалното състезание, са необходими между 500 и 550 гласа, във Варна - около 200, в Сливен - около 80, а в град като Горна Оряховица, който е голяма община, но не е областен - около 40 гласа. При такива ниски прагове ще има пренареждания в листите и това няма как да не обърка плановете на партийните ръководства, защото на практика нямат контрол над този подбор.

Вялата кампания и за референдума е следствие от факта, че нито една от големите политически сили не застана сериозно зад инициативата. Една от причините е, че се провежда с местния вот, за който агитацията на партиите е приоритетна. В допитването вероятно ще участват повече хора, отколкото в предишния референдум, но активността ще бъде по-ниска в сравнение с местните избори. На този етап обаче е трудно да се прогнозира каква ще бъде изборната активност на 25 октомври.

Анна Кръстева: Гражданите все по-малко биват убеждавани и все по-често просто купувани

На тези избори има много липси - на кампания, на запомнящи се и увличащи послания, на ярки нови лица, на хоризонт за промяна, но най-драматична е липсата на опозиция, която да задава въпросите, вълнуващи гражданите. Толкова скучно и сиво на партийния терен рядко е било. Ако днес ни занимават с кокове и мустаци, то е, защото и е толкова празна кампанията, че медиите трескаво търсят с какво да я запълнят.

Няма кампания, защото елитите ни все повече се изхитряват да си взимат изборите, не да ги спечелват. Гражданите все по-малко биват убеждавани и все по-често просто купувани.

Кампанията за референдума е досущ като парламентарното гласуване - депутатите хем харесват електронното гласуване и на думи ентусиазирано го подкрепят, хем като дойде до гласуване, пултовете им "забиват".

Даниел Смилов: И след тях алтернативите отново ще са ГЕРБ и РБ или ГЕРБ и ДПС

Кампанията е приглушена по две причини. Едната е, че партиите, които разполагат с машини за мобилизация на вота по места - ГЕРБ и ДПС, имат интерес от по-ниско общо участие. БСП донякъде е също в такава позиция, макар че низходящият й общ тренд едва ли може да бъде преодолян с подобна стратегия. Скандалът, предизвикан от Волен Сидеров, може да бъде интерпретиран като панически опит да се вдигне електоратът му в края на една приспиваща кампания.

Другата причина е, че местните избори не поставят пред избирателите никакъв нов принципен въпрос от национално значение - и след тях основният избор ще е между две алтернативи: ГЕРБ и Реформаторския блок или ГЕРБ и ДПС. Коя от тези алтернативи ще вземе връх ще проличи не от резултата на изборите, а от съдбата на конституционната поправка, съдебната реформа, приемането на антикорупционното законодателство, разследването на аферата КТБ и опитите да се ограничи агресивният медиен монопол.

Каквото и да е участието в референдума, то ще покаже, че хората искат електронното гласуване като форма на модернизация на избирателната система и начин за включване на диаспората в политическия живот на страната.

Коментар+

Изборният процес се профанизира

Анастас Стефанов, политолог, пред frognews.bg

Правим избори, за да отпечатам N на брой плакати, вместо посредством този демократичен инструмент да произведем някакво добро управление. Резултатът ще бъде трагикомедия. Все по-трудно хората ще бъдат убеждавани да ходят да гласуват. На тях не им се показва смисълът да ходят до урните.

Виждаме безцелева кампания с много малки изключения. Политическите организации не си ли задават въпроса защо хората им нямат доверие?!

Изборният процес се профанизира. Кандидатите на големите партии не приличат на себе си. Слагат им много грим, за да изглеждат млади, на плакатите са с усмивки, с които изглеждат нелепо...

Загубата на чувството за мярка се дължи на деградация в обществото. Народът се изчанчи. Културните институции по места са доведени до нищета, почти няма културен живот. Образователният ценз е нисък.

В рими

Тук с афера започва денят

От клип с версия на популярната песен на "Тангра" - "Нашият град", пуснат в You Tube от авторите на бившето варненско TV шоу "Тутурутка"

Този град, в който всеки краде,

за мнозина навярно е скучен. Разпиляват се пясък, море...

просто няма какво да се свлачи.

Тук общинските сделки вонят

и стадиона отдавна го няма. Тук с афера започва денят

и завършва със пълна измама.

В стил ДПС

Задават се нови политически реалности

От заключителната предизборна реч на Лютви Местан, лидер на ДПС, в Момчилград

При всички случаи местният вот ще зададе нови политически реалности. Въпрос на политическа зрялост е да се съобразим с тях. Ако обаче някоя от партиите, които не са удовлетворени, изберат позата на щрауса "ще продължавам да менторствам и да бъда част от управлението", те следва да са наясно, че несъобразяването с новите политически реалности ще генерира нестабилност в управленската формула, ще генерира напрежение, ще се увеличава чувството за нелигитимност на властта.

Не бих изключил изолаторите да се окажат в изолатора. Смятаме, че резултатите от местните избори ще дадат отговор на въпроса кой кой е в българската политика, с какво реално доверие на българските граждани разполага и от какви позиции може да представя своите претенции, особено когато те са в менторски тон.

Ако не се купуват гласове, ако избирателят гласува по свободна воля, ДПС ще управлява 60-70 общини. Купеният вот ръфа от ДПС, което е първа политическа сила в 97 общини, а в останалите не печели местния вот, защото се стига до "всички срещу ДПС". Убеден съм, че сега ДПС ще направи качествени пробиви в тези общини.

Целта на ДПС на местния вот е да разшири географията, количеството и качеството на участието си в местното самоуправление.

Мнение

По-лесно и по-тайно

От коментар на Емилия Милчева, Ureport.bg

В България властта обича да централизира финансов ресурс, за да го управлява по-лесно и по-тайно. Така стоят нещата и с Фонда на фондовете, който ще се разпорежда със 777 милиона евро, управлявайки без аналог в ЕС всички пари, които страната получава по еврофондовете.

Абсурдно е да има структура, която да действа като търговско дружество, за да управлява парите, които Европейският съюз предоставя бевзъзмездно - "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България", както е вписан в Търговския регистър, с управител медийният и маркетингов специалист Иван Дановски, политически съветник в кабинета на вицепремиера Томислав Дончев.

Дружеството е регистрирано с капитал от 800 милиона лева, след като първоначалните намерения на властта бяха да е с 50 000 лева.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал