Мнения Daily - Данък "уикенд" ще удари коректните и най-вече малките фирми

И още: Разпитът по пантофи на Пеевски; Гражданите - ако казват "Да", ги има; ако казват "Не", ги няма

Интересно е как биха изглеждали указанията на НАП спрямо активи на  държавната администрация, ползвани за лични нужди.
Интересно е как биха изглеждали указанията на НАП спрямо активи на  държавната администрация, ползвани за лични нужди.
Интересно е как биха изглеждали указанията на НАП спрямо активи на държавната администрация, ползвани за лични нужди.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Интересно е как биха изглеждали указанията на НАП спрямо активи на държавната администрация, ползвани за лични нужди.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Организации:

Данък "уикенд" ще удари коректните и най-вече малките фирми

От обсъждане на ефектите върху бизнеса от новия данък, придобил известност като "уикенд"

Не сме против данъка, а против начина на администрирането му и объркващите указания на Националната агенция по приходите (НАП). Отчетността трябва да е за скъпи активи, а не за телефони, лаптопи или таблети.

Практически фирмите се товарят със сериозна допълнителна данъчно-осигурителна тежест. Защото освен 20% ДДС непризнат данъчен кредит върху ползваните и за лични цели активи следва да се имат предвид и 10-те процента данък върху доходите на физическите лица, получатели на непаричен доход, и около 30% осигурителни вноски.

Освен това НАП иска прекалено детайлно да се следи актив по актив, въвежда се трети вид амортизация и други изисквания, което води до разходи за поддържане на персонал, който да следи ползването и отчитането на фирмените активи.

И още нещо - след като ще се следи личното потребление, редно е да се даде данъчен кредит върху всички автомобили.

Велин Филипов, зам.-председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС)

В Полша например за леките автомобили (освен ако не са за лизинг или за таксиметрова дейност) се признава данъчен кредит в размер на 50%. В Ирландия критерий за приспадане на данъчния кредит върху леките автомобили са емисиите СО2. В Унгария се признават 70% за ползване на телефон за служебни цели и 30% за ползване на хотел и т.н.

Емил Евлогиев, зам.-председател на ИДЕС

На практика коректният бизнес ще бъде натоварен с допълнителна данъчноосигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, докато некоректният ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци.

 Катя Крънчева, зам.-председател на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП)

От данък "уикенд" най-силно ще пострадат микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват едновременно и за търговска дейност, и за лични нужни.

Станислав Попдончев, финансов директор в Българската стопанска камара (БСК).

Премахването на изискването за публикуване на годишни финансови отчети от микро- и малките фирми ще доведе до непрозрачност на дейността им, която и без това не подлежи на финансов одит.

Не трябва да се забравя, че 92% от всички фирми у нас попадат в тази категория, освен това много малки фирми ползват евросредства и с намаляването на изискванията за прозрачност се увеличава опасността от корупция. Не са малко случаите, при които една фирма подава отчет към НСИ със занулен оборот, а при кандидатстване за европроект се декларира реален и дори завишен оборот, защото има изисквания за определен оборот, за да получи финансиране.

Парадоксално е, че се правят промени в полза на бизнеса, а всички са недоволни – това говори за качеството на законодателния процес и за това колко необходимо е да се прилага изискването за оценка на въздействието.

 Жечко Димитров, програмен директор в БСК

Интересно е как биха изглеждали указанията на НАП, приложени към активите на държавната администрация, когато се ползват за лични нужди на държавните служители. Димитър Бранков, зам.-председател на БСК

Пеевски в прокуратурата

Разпит по пантофи

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Кой каза, че прокуратурата спи? Що за подло сквернодумство и посегателство срещу това, което имаме като държавност?

Цели 13 новини за невероятните успехи на държавното обвинение са публикувани в информационния бюлетин за 1 февруари 2016 г., понеделник. Сред тях:

- обвинителен акт срещу мъж, избил долен десен зъб на противник след футболна среща между аматьорските ФК "Урожай" (с. Стрелци) и ФК "Сокол" (с. Пъдарско), за средна телесна повреда по хулигански подбуди с от 2 до 12 години затвор

- бързо производство срещу мъж от Асеновград, който си държал трите ловни пушки (законно притежавани) на вилата, а не по адресна регистрация

- постоянен арест на двама селяни от Плевенско, обвинени за грабеж на 32 лева от самотно живущ пенсионер в условията на рецидив, и прочие подвизи.

Макар че лично главният прокурор Сотир Цацаров разписа телевизионната призовка, нито дума, нито ред в хрониката на прокуратурата за 14-ото събитие от особено голям обществен интерес - разпита на "свидетеля" Делян Пеевски заради внезапните изповеди на бивша съдийка в период на полукатарзис.

За него разбрахме от писмо до избрани медии, изпратено от самия Пеевски като декларация в стил "ТАСС е упълномощена да заяви". Историята помни няколко прокурорски разпита "по пантофи", при които не се знае кой кого препитва и пред кого се отчита след това.

Гражданският съвет към РБ

Ако казва "Да", го има;Ако казва "Не", го няма

От коментари във фейсбук на членове на Гражданския съвет към РБ, които "Движение България на гражданите" обяви за вече нелегитимни

Евгений Кънев: Граждански съвет в момента нямало. Всъщност няма избран нов Граждански съвет, а това е така, защото ДБГ блокира провеждането на конгрес. Дотогава неговата функция се изпълнява от стария, защото в учредителните документи Гражданският съвет взема решенията за избора (не за номинациите), а не Изпълнителният съвет. Как функционира Реформаторският блок и в чий интерес без Граждански съвет, който е неговият основен политически орган?

Пламен Даракчиев: Според мен подтекстът е, че от ДБГ задават въпроса КОЙ? Кой си ти, проф. Михаил Неделчев, коя си ти, проф. Нели Огнянова, коя си ти, Юлиана Николова, кой си ти, д-р по икономика и философия Георги Ганев, кой си ти, Трайчо Трайков, кой си ти, Евгений Кънев, кой си ти, д-р по конституционно право Атанас Славов и т.н.? Въобще, кои сте вие, че да ни се пречкате в краката?

Георги Ганев: Съгласен съм, че мандатът е изтекъл и че ГС не може да номинира министри. Но! Когато преди две и половина години бях поканен - между другото именно от представител на партия ДБГ - да се включа в новозамисления тогава Граждански съвет на нещото Реформаторски блок, аз поисках и ми беше дадено едно напълно ясно и за мен човешки, а не юридически и политически обвързващо обещание: че политиците ще отстъпят наистина, а не наужким, пространство в политиката, в което гражданите, непартийните хора ще дават мнения, ще предлагат решения и тези мнения и решения ще бъдат активно търсени, чувани и зачитани от политиците.

Това, което се случи вчера, беше нищо повече от изпълнение на това обещание от страна на непартийните депутати от РБ, известни под името "гражданската квота". Те потърсиха нашето мнение – на непартийните граждани, дали името си, усилията си и експертизата си на идеята Граждански съвет на Реформаторския блок. Чуха го. И решиха да го зачетат.

Не бяха длъжни да го правят – нито юридически, нито политически. Но го направиха – човешки и граждански. За което съм им благодарен.

Димитър Бечев: Работата с Гражданския съвет е съвсем проста - когато казва "Да" го има; когато казва "Не", го няма.

Без коментар

И Маргарет Тачър е била министър на образованието.

Меглена Кунева, лидер на ДБГ  

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • + 8

    Спасяването на редник Марги Кунева ...

    Нередност?
  • 2
    adasha avatar :-|
    adasha
    • + 14

    Червена куковице, сравнението с желязната лейди въобще не допринася в твоя полза. Ама де толкова акъл...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Ако изберат Кунева, модельт Борисов ще получи още време да продьлжава да разлага дьржавността.

    Нередност?
  • 4
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 5

    Сламената другарка,
    Става за всякакъв...
    Пост.

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-|
    Кнб
    • + 2

    Така политически коректно се задушава малкия бизнес.

    Да речем мобилен телефон. Тук става дума да се наказва използването на нещо което съществува и което е дадено на някой служител и е винаги с него. При това в повечето случаи като служебно задължение. Според политиците ако един компютър или мобилен телефон се заключва в касата в края на работното време е по-добре за бизнеса. Хората все повече говорят за работа в къщи и в общи публични пространства. Тук се говори за прилагане на правила от изминали времена, от времето когато неща като мобилен телефон не съществуваха и където стопанско престъпление беше нещо страшно тежко като престъпление към държавата.

    Каква е вредата от използването на телефона след работно време според Кунева? Или им сме им длъжни за часовете, които работим когато някой ни се обади в 11 вечерта. Ако ни звъни от Лос Анжелис да бъде така добър да го направи в работно време. На практика се въвежда правилото -- всеки е виновен по подразбиране ако не им плаща. Може ли някой строго да раздели използването на мобилния телефон за лични и служебни цели?

    Обогатява се само данъчното, което пък не подпомага никой, освен например бежанците или подобни. Е също и политиците, те също от данъци се хранят.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал