🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правилникът за прилагане на данък "уикенд" е обнародван без детайли

Текстовете описват единствено случаите, когато се правят подобрения по даден актив и когато се начисляват амортизации

Създават се нови колони и клетки в месечните ДДС декларации, където да бъде посочван само начисленият ДДС върху личното ползване за служебните стоки, услуги и активи
Създават се нови колони и клетки в месечните ДДС декларации, където да бъде посочван само начисленият ДДС върху личното ползване за служебните стоки, услуги и активи
Създават се нови колони и клетки в месечните ДДС декларации, където да бъде посочван само начисленият ДДС върху личното ползване за служебните стоки, услуги и активи    ©  Цветелина Белутова
Създават се нови колони и клетки в месечните ДДС декларации, където да бъде посочван само начисленият ДДС върху личното ползване за служебните стоки, услуги и активи    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За компаниите остава да ползват указанието на НАП, но то има пожелателен характер.

Всеобхватното облагане с ДДС на фирмените активи, използвани частично и за лични цели, вече официално е в сила. То стана факт с обнародването в Държавен вестник на промените в правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност, изготвени от Министерството на финансите. От последния вариант на текстовете се вижда, че няма сериозни изменения в правилника. Както и при варианта, представен за публично обсъждане в средата на декември, така и сега липсва конкретика относно методиката, по която точно да се установява личното ползване. За тази цел може да се използва указанието на Националната агенция за приходите (НАП), което обаче има само пожелателен характер.

Една от общо двете промени в обнародваните текстове е свързана със случаите, когато се правят подобрения по даден актив. В правилника се дава разяснението, че дори фирмата да не си е приспаднала данъчния кредит при производството, вноса или придобиването на стоката, тя попада в регулацията, ако си е приспаднала изцяло или частично данъчен кредит за направените подобрения. Т.е. трябва да посочи в ДДС декларацията каква е данъчната основа и колко е дължимият ДДС за направените подобрения.

Как ще се действа

Най-общо с правилника се създават нови специални колони и клетки в месечните ДДС регистри, където да бъде посочван само начисленият ДДС върху личното ползване за служебните стоки, услуги и активи. Кои активи ще бъдат обхванати, как ще се определя стойността за лично ползване и как ще процедират данъчните при откриване на несъответствия не е посочено. Общите разпоредби на Закона за ДДС казват, че ще бъдат обхванати абсолютно всички фирмени покупки, за които фирмата обяви, че ще се използват частично и за лични цели. Там е записано, че приспадането на данъчен кредит ще е пропорционално на използването за лични и служебни цели, но липсва конкретно съотношение. Очакването на експертите беше, че тези неща ще бъдат записани именно в правилника, за да могат компаниите да са сигурни, че възможностите за злоупотреби от страна на данъчните ще бъдат сведени до минимум.

В обнародвания вариант всичко това липсва. От НАП изготвиха 20 страници указания, където с примери са се опитали да дадат насоки на фирмите какво ще изискват при проверките. Там обаче се говори само за автомобили, самолети и яхти, а най-спорните неща – малките активи  като принтери, телефони, лаптопи, канцеларски материали, не са описани. С декларациите за януари, които трябва да се подадат до 15 февруари, фирмите трябва да са взели решение как ще процедират с активите с двойно предназначение. В указанието се посочва, че ако е автомобил, трябва да се посочат километрите, а ако е недвижим имот – площта, използвана извън икономическата дейност на компанията.

Още промени

Другата промяна в правилника, засягаща данък "уикенд", е свързана с формирането на данъчната основа на активите с двойно предназначение, които са били закупени преди 1 януари 2016 г. и вече са били начислени амортизации. Текстът казва, че сумата на преките разходи за стоки, които са били използвани за доставка на услуги за лични нужди преди посочената дата, ще зависи от вече направените счетоводни амортизации в предишните периоди. Разходът за изхабяването се изчислява за всеки данъчен период по линейния метод и е за остатъка от броя на годините до изтичане на 5-годишния срок при движимите вещи и 20-годишния при недвижимите. Този срок започва да тече от данъчния период, през който е упражнено правото на данъчния кредит включително.

Ако една фирма е придобила един автомобил за 100 хил. лв. в началото на 2014 г. и е начислявала по 25% счетоводни загуби на година, според новите текстове разходът за изхабяването му ще се изчислява като част от разликата между данъчната основа, върху която е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, и сумата на изхабяването в периода до 31 декември 2015 г. Т.е. стойността на автомобила е вече 50 хил. лв., а възстановеният данъчен кредит ще зависи от избраното съотношение между използването за служебни и лични нужди.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kolisti avatar :-|
    бай кольо
    • - 3
    • + 9

    Важното е, че данъците не се вдигат. А ний, ний сме мазохисти!

    Нередност?
  • 2
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 4
    • + 12

    Идеята е правилна. Да се облага крайното потребление, а не да се ползва ДДС-то само щото стоките и услугите са купени през фирма.

    Такива са и европейските изисквания и решенията на европейските судилища и ние просто се съобразяваме.

    Изпълнението обаче и методологията по традиция са пълен миш-маш, нищо не е обяснено и се изписват само камари глупости вместо конкретни разяснения.

    Нередност?
Нов коментар