🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАП пусна допълнение към указанието си за данък "уикенд"

Приходната агенция опитва да разясни кога и как се попълват дневниците за покупки и продажби, както и в справката-декларация за ДДС

Управляваната от Бойко Атанасов институция публикува първото указание в края на януари, но данъчните експерти го определиха като недостатъчно изчерпателно
Управляваната от Бойко Атанасов институция публикува първото указание в края на януари, но данъчните експерти го определиха като недостатъчно изчерпателно
Управляваната от Бойко Атанасов институция публикува първото указание в края на януари, но данъчните експерти го определиха като недостатъчно изчерпателно    ©  Цветелина Белутова
Управляваната от Бойко Атанасов институция публикува първото указание в края на януари, но данъчните експерти го определиха като недостатъчно изчерпателно    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция за приходите (НАП) пусна допълнение към указанието си от края на януари. С него се прави опит да се разясни какво трябва да се отбелязва в дневниците за покупки и продажби, както и в справката-декларация за ДДС. Също така се дава указание как да процедират дружествата, които преди началото на 2016 г. са упражнили пълното си право на данъчен кредит за фирмените активи, но след тази дата вече са избрали някакво съотношение между лично и служебно ползване. НАП иска дължимият данък да се декларира в справката-декларация, която се подава до 14 февруари, и за период до 1 януари 2016 г.

В допълнението към първото указание, което според данъчни експерти не дава достатъчно яснота, са разгледани три алтернативни правни възможности, от които данъчно задължените лица могат да се възползват, ако са решили да използват стока, включена в стопанските им активи, и за лични нужди.

В първия случай те могат да не приспадат данъчен кредит за стоката и за съпътстващите ползването й разходи и да не начисляват данък за доставката за лични нужди. В този случай следва да отрази получените данъчни документи за придобиването на стоката и съпътстващите ползването й разходи в дневника за покупки, като посочи в съответните колони.

Във втория случай регистрираните по Закона за ДДС лица могат да упражнят правото на данъчен кредит за стоката и за съпътстващите ползването й разходи в пропорция, съответстваща на използването за лични и служебни нужди, като тогава не се начислява данък за доставката за лични нужди. Тук следва да се отразят получените данъчни документи за придобиването на стоката и съпътстващите ползването й разходи в съответните колони на дневника за покупки.

Има и вариант, в който данъчно задълженото лице може да избере да приспада данъчен кредит за стоката и за съпътстващите ползването й разходи и да начисляват данък за доставката за лични нужди. Това трябва да се отрази в дневниците за покупки и продажби.

Когато данъчно задължено лице до началото на 2016 г. е упражнило данъчен кредит както за стока, която до този момент е ползвало за стопанска дейност и за лични нужди, така и за извършените преки разходи, свързани с използването й, и не е начислявало данък върху добавената стойност за доставката за лични нужди, може да го направи и след 1 януари 2016 г.  В този случай трябва да се направи корекция на упражненото право на данъчен кредит за стока и разходите, свързани с използването й, като се приложи съответната пропорция на ползването за стопанската дейност и за личните нужди. Протоколът се включва в дневника за покупките.

Другата възможност е да се начисли данък пропорционално на размера на ползването. Протоколът, с който е начислен данъкът за доставката за лични нужди, се отразява в дневника за продажби.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • + 1

    Разясниха това, което и без това си беше ясно.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    От прочетеното ми става ясно, че имаме налице една паралелна ДДС-система. Още един дневник, още една декларация, още една аналитична сметка. Абсолютно съм сигурен, че разходите за администриране на такава чудесия са по-високи от приходите. Без да броим другите, невидими загуби, като например надграждане на счетоводния софтуер по всички фирми и загубата на време, счетоводители и управители на 300 хиляди фирми първо да се обучат, после да администрират разделението.

    Нередност?
  • 3
    cobanmaala avatar :-(
    чобанмахала
    • + 2

    Държавата не спря да създава закони,които ни тикат в ръцете на :И ко праим ся?

    Нередност?
  • 4
    marker avatar :-|
    marker
    • + 1

    Добре, че умниците от НАП се сетиха да пуснат Указания в 12 без 5 (два дни преди крайния срок за подаване на декларацията)
    А какво ще правят дисциплинирани фирми, които вече са подали декларация?

    Нередност?
  • 5
    ditter avatar :-?
    ditter
    • + 3

    Това ново указание, отново предъвква старите им глупости. Къде в ЗДДС се казва, че данъчен кредит се ползва в пропорция, субективно определена за всяко данъчно задължено лице?
    "Също така се дава указание как да процедират дружествата, които преди началото на 2016 г. са упражнили пълното си право на данъчен кредит за фирмените активи, но след тази дата вече са избрали някакво съотношение между лично и служебно ползване. НАП иска дължимият данък да се декларира в справката-декларация, която се подава до 14 февруари, и за период до 1 януари 2016 г." - Моля!? Принципът за забрана на ретроактивното действие е общ принцип за всички европейски правни системи. Освен това данъчното право изключва ретроактивното действие за данъчните норми - има решение на КС по този въпрос. Защо тогава искат от данъчно задължените лица да внасят данък за период от преди влизане в сила на нормата?

    Нередност?
  • 6
    mox56318940 avatar :-|
    mox56318940

    До коментар [#5] от " ditter ": Нормата е в сила от влизането в сила на този закон за ДДС - 01.01.2007г. Дори и в старият закон, който бе отменен от настоящия имаше подобни разпоредби.

    Нередност?
  • 7
    ditter avatar :-|
    ditter
    • + 1

    До коментар [#6] от "mox56318940":
    В закона от 2007г., който не е отменен, а е изменен и допълнен, има подобни разпоредби, но я няма разпоредбата на чл.27 ал.6 за пропорционално разпределение на данъчната основа при т.нар. смесена употреба, а НАП в указанието си призовават за прилагане на именно тази норма със задна дата.

    Нередност?
  • 8
    nwr1455607836489077 avatar :-|
    Marina Muchakova

    Само да обърна внимание на няколко неща. 1) От НАП не посочват методика как да се пресметне и осъществи пропорционалното деклариране, т.е. оставена е вратичка данъчните органи да отхвърлят методиката , която данъчно задълженото лице е възприело, като неправилна. 2) Няма приета минимална стойност на активите, което означава, че в хипотезата за лично ползване на фирмени активи влиза всичко, в това число канцеларски материали, служебен компютър, бюро, стол, служебен телефон, лаптоп, компютър , таблет и други. Влиза ползването не само на вещта, но и интернет, телефония и др. Още повече, че дори актива да е напълно амортизиран, ако все още се използва, личното ползване трябва да се обложи. Указанието мълчи по този въпрос, но в закона не е написано достатъчно ясно и при систематично и стеснено тълкуване, излиза точно това :) Да ни е честит данък уикенд ! :)

    Нередност?
Нов коментар