🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - В казуса в Габрово няма нищо случайно

И още: Има умора от ГЕРБ; Капачки за кувьози - системните проблеми остават

Темата в Габрово се използва за пренасочване на вниманието от скандалите с имотите на властта
Темата в Габрово се използва за пренасочване на вниманието от скандалите с имотите на властта
Темата в Габрово се използва за пренасочване на вниманието от скандалите с имотите на властта
Темата в Габрово се използва за пренасочване на вниманието от скандалите с имотите на властта
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Етническата карта

В казуса в Габрово няма нищо случайно

От коментар на доц. Алексей Пампоров, социолог, пред БНР

Събаряне на малки ромски махали заради конфликти винаги има преди местни избори. Никога не се нападат големи махали. Можем да подозираме, че има дирижирана работа в случая с Габрово.

Трябва да си сложим ръка на сърцето, изтече запис от магазина и както с Войводиново, така и тук, набитият всъщност е агресор в първия момент. Първият запис беше манипулиран. На последващия запис, който изтича, се вижда, че продавачът първо "удря една глава" на единия от ромите, след което другите се спускат да му помагат и го набиват. Това е важно за основаността на протеста, защото много хора казаха: "протестът е справедлив". За какво е справедлив? В Габрово няма гето, няма голяма обособена махала, ромските деца са интегрирани - няма деца, отпаднали от училище, има около 70 деца ученици и около 30 в детските градини. Габрово по принцип е областта с най-малко роми в България. Може би само в Смолян има по-малко.

Томислав Дончев не е виновен за това, което казва жена му, но се получава като доктор Джекил и мистър Хайд. Той излиза и казва "трябва да се успокоим", а тя пише във Фейсбук: "Искаме етнически чисто Габрово". Давате ли си сметка какво означава "етнически чисто Габрово". Това е расов геноцид, това е расова хигиена. Не можем да говорим по такъв начин. Езикът на омразата е подсъден по член 163 от Наказателния кодекс.

Политиците трябва да започнат да носят отговорност за начина, по който говорят. Колективният линч е забранен от Наказателния кодекс. Ако искаме законност и правова държава, не можем да си позволяваме ако двама души се сбият, да палим къщите на трети, на четвърти, на пети. Това е абсурд. Във Войводиново беше престъпление това, което извърши и тълпата, и кметът, и Каракачанов. В момента по същия начин тълпата запали къщи и счупи прозорци на хора, които нямат нищо общо. Какви са последиците за Габрово? Градът потъна в боклуци, защото ромите избягаха от града и изведнъж се оказа, че няма кой да работи във фирмите за сметопочистване.

В Габрово постройките са законни. Хората си имат и нотариални актове, а в градовете има добра полиция. Проблемът е, че тълпата насочва гнева си срещу ромите, а не срещу държавата заради несвършената от нея работа. Има прокуратура, има си полиция, има си следствие. Извършителите са задържани в следствието, а тълпата отива да чупи прозорците на следствието?! Разбирате ли как ни връщат в 19-и век и Ку-клукс-клан в Съединените щати - когато се палят шерифски участъци и искат да бъдат изкарани негри, да бъдат линчувани навън от тълпата.

Проверка на заетостта и на адресната регистрация на ромските фамилии, каквато поискаха протестиращите в Габрово, е пример за дискриминация и за расизъм. Значи, който не е ром, може да живее, където си иска, а ромите нямат свобода на движение? Всеки може да се движи и да се заселва където иска, но полицията трябва да си свърши работата по адресната регистрация. Може би една четвърт от хората, които живеят в София, са с регистрация в Плевен, в Благоевград, в Кюстендил, във Варна и никога не смятат за нужно да си променят регистрацията, което пречи на управлението на градовете. Държавата трябва да си свърши работата по отношение на адресната регистрация на всички граждани, на седем милиона граждани. Трябва да се знае кой къде живее, има ли право да живее там, къде е регистриран, има ли право да гласува там.

Темата в Габрово се използва за пренасочване на вниманието от скандалите с имотите на властта. Когато трябваше за пореден зам.-министър да се разбере, че си вкарал минерална вода във вилата и излязоха разкритията на "Биволъ" за двама или за трима зам.-министри, вместо наистина вече правителството да си подаде оставката изведнъж това идва много удобно. Трябва да обърнем внимание, че този побой е станал на 7-и, хората са задържани, имало е следствие, а изведнъж новината беше разпространена на 10-и или на 11-и. Това е абсолютно целенасочено използвана политическа димка. По начина, по който се появиха момчета с качулки, с шалове през устата - нищо случайно няма.

Вътрешна политика

Има умора от ГЕРБ

От коментар на Иван Кръстев, политолог, пред бTV

Влизането на Иво Христов, началник на кабинета на президента, в листата на БСП за евроизборите спира разговора за евентуален политически проект на Румен Радев, защото името му правилно или не бе свързано с идеята да има партия около президента. Видимо като че ли този въпрос е изчерпан.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с листа, която заложи на евроскептицизма и която показва, че БСП се разграничава от ПЕС и иска да излезе от парламентарната група на социалистите в Европарламента. Нинова залагаше на това, че в България има разочарование от ЕС и това обяснява присъствието в листата и на човек като Велизар Енчев, който е откровен критик на ЕС.

В същото време 80% от икономиката на България е свързана с ЕС и страната вече е много по-интегрирана в Европа в сравнение с времето на Варшавския договор. Ние не можем да се държим като остров, това е изключително опасна идея, а БСП да излезе от групата на социалистите в Европарламента създава особена изолация, която ще направи за България, а не просто за социалистите, невъзможно да прокара каквито и да било решения.

Политиците не си дават сметка, че от тях се очаква друго поведение, когато са на висок пост, и вместо това започват да нормализират неща, които са тях са били напълно неприемливи, когато други са били на тези постове. Апартаментът и колата са видими неща и те много повече дразнят хората от абстрактната търговия с влияние, която се подозира в този случай. Колеги бяха правили изследване, което показа, че за хората е много трудно да си представят каквато и да било сума пари с две нули по-голяма от годишния им доход.

След 10 години управление има умора у хората от ГЕРБ и сега се проявява ефектът на лавината от натрупване на проблеми с обществен отзвук. Големият въпрос е дали ГЕРБ може да овладее тази лавина.

Капачките за кувьози

Системните проблеми остават

От коментар на д-р Бояна Петкова във фейсбук

Давам си сметка, че мнението ми не е популярно и няма да бъде харесано от много хора. Това е окей, аз мога да си го аргументирам, но нямам нужда да го налагам. От години се изприщвам всеки път, когато видя как някой дарява кувьози/апаратура. Много пъти съм писала за това, актуалният повод не ми е по-различен от всички останали. В даряването на апаратура per se няма нищо лошо. В събирането на капачки, които след това се трансформират в апаратура, която да бъде дарена - също. Само по себе си. Обаче.

Преди 2 години по Национална програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване 2014-2020 с помощта на Норвежките фондове беше осигурена необходимата апаратура на всички неонатологични отделения от трето и второ ниво (отделенията за недоносени и екстремно недоносени бебета) в страната. Включително транспортни кувьози. Неонатологиите започнаха да отказват дарения, защото имат повече техника, отколкото може да влезе в употреба и превръщат помещения в складове. Не знам как е днес, но преди година и половина семейната стая в Майчин дом, която трябва да се ползва от майки, татковци и бебета, преди да се приберат у дома, беше склад за кувьози. Останаха за набавяне някакви дребни неща като помпи за хранене, перфузори и монитори тук-таме. Такива неща лесно се осигуряват с дарителски средства, защото

Всички обичат да се снимат с кашони (кувьози, машинки, някое умилително бебе и усмихнат медицински персонал). Джаджата можеш да я покажеш, винаги е добър PR. Дарителите го обичат, медиите го обичат, публиката го обича. Плитко по моему, но окей.

Отделенията от първо ниво нямат право да отглеждат недоносени бебета - поради липсата на регистър, статистиката мълчи точно колко често, но според наши анкети наистина това се случва много рядко - 0 до 3 бебета годишно. В България разстоянията са такива, че когато това се случи транспортирането на бебето до най-близката университетска болница с неонатология от трето ниво е възможно в рамките на час и половина от всяка точка на страната. А и (на теория) имаме санитарна авиация, както изтъкна виден столичен неонатолог в една телевизия преди няколко години. Друг е въпросът, че аз досега не съм чула да се ползва за 600-грамови бебета.

В същото време проблемите на неонатологичната грижа са многбройни и системни. Не се адресират по никакъв начин от години.

- Няма специалисти. Няма достатъчо лекари дори в големите неонатологии, какво да говорим за малките. Наредбата за специализациите предполага болницата да плаща заплата на специализантите си. Така е навсякъде по света, но тук е допълнителен разход за заплати и местата за нерентабилните специалности са орязани до минимум. А ако си учил 10-12 години, за да станеш неонатолог, просто няма как да се окажеш работещ в Кнежа.

- Няма и медицински сестри. Вместо "нормалното" съотношение на медицински сестри към бебета 1:1 или 1:2 в сектора за високоинтензивна грижа, у нас една сестра се грижи за 6 до 10 бебета, често всичките на апаратна вентилация и с комплексни медицински проблеми. За качеството на подобна грижа си правете изводите сами.

- Няма обозначени перинатални центрове от трето ниво, където да работят тия, дето са учили 10-12 години, и да са тясно специализирани в патология на бременността и неонаталния период. За малка държава като България е напълно излишно да има отделения от трето ниво по всички села и паланки – това дори Германия не може да си го позволи. Затова има организация на медицината по целесъобразност, която да гарантира най-доброто съвременно ниво на грижа във всички ситуации.

- Още не сме навлезли в ерата на медицината, базирана на доказателства, а опитът на МЗ да ни пробута фармако-терапевтични ръководства като някаква форма на терапевтични алгоритми, базирани на научни факти, е смехотворен. Поради това все още смятаме, че кувьозите са едва ли не единствена предпоставка за успешното отглеждане и лечение на недоносени бебета. Те са чудо на техниката, да, но съвременната грижа за недоносени бебета разчита колкото на апаратурата, толкова и на родителското включване и в много ситуации майката или бащата са по-добрия кувьоз.

- В много от отделенията от първо, а дори и второ ниво извън големите градове липсват жизненоважни лекарства на стойност 25 пъти по-малка от кувьоз на старо. Говорим например за сърфактант – лекарство, което "разгъва" белите дробове и се прилага еднократно или двукратно в часовете след раждането.

И това са само ЧАСТ от проблемите на неонатологичната ни грижа...Стоварването на една туба капачки някъде ни кара да си мислим, че сме отчели гражданския си дълг и можем да спим спокойно. Ако капачките се трансформират в пари, които се трансформират в кувьози, които се ползват 0-3 пъти годишно, дали не е по-разумно да започнем да обхващаме проблемите в дълбочина, за да знаем къде сме и къде искаме да стигнем, и да планираме действията си така, че наистина да се придвижваме към целите си, адресирайки реалните нужди, а не собствената си нужда да сме готини.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал