🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Маските в час ще са задължителни за учениците в 5-12 клас

От МОН предлагат и варианти за редуване на класове между присъствено и дистанционно обучение между 27 ноември и Коледа

   ©  Георги Кожухаров

Маските в час стават задължителни за учениците от 5 до 12 клас с нова заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев. Информацията за това изтече по медиите ден по-рано от директора на 119 СУ Диян Стаматов след среща между министъра на образованието Красимир Вълчев, образователни експерти, синдикати и директори на училища във вторник. От тази среща става ясно и че МОН обмисля редуване на присъствено и дистанционно обучение през 1-2 седмици след като въведените в повечето големи градове ограничения за 6-12 клас отпаднат на 27 ноември.

Задължителни маски в час

Според заповедта на Вълчев от днес, учениците от 5 до 12 клас задължително ще трябва да носят маски в час. Маските стават задължителни в класните стаи и за учителите. За 1-4 клас педагогическите съвети в училищата ще продължат да решават сами. Училищата ще могат осигурят "почивка" от маските извън учебните часове на двора или в класните стаи при широко отворени прозорци или по преценка на учителя пак при отворени прозорци по време на учебните часове. Това е на практика първата централизирана мярка за ограничаване на разпространението на covid-19 в образователната система от началото на "втората вълна" на коронавируса в България.

Предишното централно решение на МОН беше за началото на учебната година, с което маските в училище станаха задължителни само в междучасията и общите пространства, без за това да бъде дадена някаква научна обосновка. Източници от министерството казват пред "Капитал", че във ведомството продължават да са мнението, че с маските не се учи ефективно, но признават, че ситуацията в страната ги изисква.

От 9 ноември МОН даде право на педагогическите съвети в училище да решават дали да въвеждат задължителни маски за цялото училище, включително за учителите. Същевременно маските в час за 11 и 12 клас останаха задължителни в национален мащаб. Прехвърлянето на училищата сами да решават дали да налагат тази мярка за останалите беше разкритикувано от преподавателите като бягство от отговорност от страна на министерството, тъй като гневът на родителите, които са против маските в час, по този начин беше пренасочен към училищните ръководства.

Как ще се учи след 27 ноември

На срещата министър Вълчев с директори, синдикати и образователни експерти от вторник, за която директорът на 119 СУ Диян Стаматов сподели информация в медиите е било обсъждано и предлаганото от МОН редуване на присъствено и дистанционно обучение, ако епидемичната ситуация го позволява. Тъй като според министерството сегашната ситуация ще продължи дълго време, редуването ще е начин учениците да не остават прекалено дълго време на изцяло дистанционен режим, който според МОН има редица недостатъци и отчуждава учениците от образованието. Обсъждани са варианти за редуване от една седмица дистанционно обучение за половината училище, една седмица за другата, както и хибридни, в които част от класа учи присъствено, а друга част се включва виртуално или наблюдава учебния процес.

Подобни идеи се обсъждаха преди началото на учебната година, но бяха отхвърлени от МОН като неефективни за ограничаване на контактите на учениците или като прекалено натоварващи за учителите. Под въпрос е и дали при сегашната висока заболеваемост в страната подобно редуване на класовете адекватно ще защити учителите, голяма част от които са в рискова група - над 50% от учителите в системата са над 50 годишна възраст. Във вариантите, в които отделни класове (например 5, 8, 12) остават вкъщи, докато останалите класове участват присъствено, учителите им трябва да са в училище 100% от времето.

Предвижда се също учителите и други служители в образователната система, прекарали COVID-19, да получат 10 дни допълнителен платен отпуск за възстановяване. Очаква се това да бъде записано в колективния трудов договор, когато новата заповед стане официална.

Хаос от заповеди

Миналата седмица в рамките на по-малко от ден МОН ограничи в заповед дистанционното обучение да трае до 10 дни, докато областните и общинските щабове въведоха дистанционно обучение за 6-12 клас от 12 до 27 ноември, а здравният министър пък изпрати дистанционно до 30 ноември учениците от червени и оранжеви области, в чиито училища са достигнати 15% отсъстващи поради симптоми подобни на covid-19.

На запитване на "Дневник" поради създаденото объркване от МОН са отговорили, че заповедите имат следната йерархична структура: заповедите на здравния министър имат най-голяма тежест, след което следват решенията на областните и общинските кризисни щабове, и чак след това следват заповедите на образователния министър.

Това означава и че всички сегашни планове за редуване на паралелките и частично връщане присъствено първо зависят от решенията на здравния министър и после от щабовете. В случая с графиците до Коледа пък отделните училища ще имат финалната дума как да се случи редуването.

Статията беше обновена към 18:36 след издаването на официалната заповед за маски в час от страна на МОН.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Нямало било хаос в държавата!

    Нередност?
  • 2
    stefan_b avatar :-|
    stefan_b
    • + 1

    Тотална идиотщина!

    Нередност?
Нов коментар