🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Учениците от 6-12 клас в София си остават вкъщи до 27 ноември

Правителството прехвърля на общинските кризисни щабове да решават дали и докога да се затварят училища

Гимназистите ще останат вкъщи още две седмици до 27 ноември включително, реши днес заседание на Софийския кризисен щаб. Учениците от 6 и 7 клас също ще минат на онлайн обучение до тази дата, като мерките влизат в сила от петък, 13 ноември. Засега началните класове ще продължат присъствено, отворени остават и детските градини. Вече 49 столични училища са преминали на дистанционно обучение. Заболелите и карантинирани деца и ученици са 6265, а карантинираните учители и възпитатели са 780, става ясно от съобщение на Столичната община. Подобни стъпки се предприемат и в други големи градове в страната като Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

"Вчера имахме заседание на медицинския съвет, според лекарите всяко включване в група създава допълнителен риск в тази ситуация. Освен това според тях в момента има широко разпространение на здравото заразоносителство", обясни мерките кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция по-рано днес. Засега се планира след 27 ноември да започне поетапно връщане в клас, най-напред по-горните класове. Този план обаче зависи от развитието на епидемията в града.

София последва Пловдив в удължаването на дистанционното обучение за гимназистите и разширявайки го и до 6 и 7 клас. Във вторник вечерта пловдивският кризисен щаб реши учениците от 6 до 12 клас да останат вкъщи поне до 22 ноември. Пред "Капитал" министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че не планира да удължава досегашната заповед за дистанционно обучение за всички гимназисти, а областните и общинските щабове ще решават дали училищата да затварят и за колко време.

Децентрализация във всичко

Остава също вариантът, въведен в края на октомври от МОН, в който училищата сами могат да кандидатстват преминаване изцяло в дистанционен режим, след съгласие на обществените и педагогическите колективи и разрешение от министъра. Вълчев е подписал 79 такива разрешения, като 49 от тези училища са в столицата. Пред "Капитал" министърът обясни, че с цел ускоряване на процедурата се планира тези кандидатствания вече да не се одобряват от него, ако става дума за минаване на до 50% от паралелките от 5-12 клас онлайн или в предлагания вече от МОН режим на редуване..

"Месеци наред обучение в електронна среда рискуваме да има загуба на връзка с учителя, десоциализация, понижена когнитивна ангажираност, понижена двигателна активност, повишена психическа тревожност и така нататък. Тоест, стъпвайки на това допускане, че ситуацията няма да продължи седмици, а месеци, сме предложили и на училищата, и на областните и общинските кризисни щабове варианта с редуването", каза пред "Капитал" министър Вълчев, според когото с много голяма вероятност ситуацията ще остане същата поне до 24 декември. Това на практика означава, че МОН сега предлага един от по-рано отхвърлените от министерството варианти за хибридно обучение като алтернатива на пълното присъствено обучение.

Оставяйки щабовете да решават локално и заедно със заповедта от понеделник, която даде право на педагогическите колективи в самото училище да решават дали маските да са задължителни за учениците в час (и по този начин прехвърли гнева на родителите по тази тема към учителите), а също и с възможността училищата да кандидатстват за дистанционно обучение, МОН избягва налагането на централни мерки и се изключва от вземането на тежки решения за коронакризата в образователната система, която министерството управлява.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар