Инвестицията в обучение не е разход, а капитал, който расте

Мая Христова - основател на образователен център EDUGAMA Group

Мая Христова - основател на образователен център EDUGAMA Group
Мая Христова - основател на образователен център EDUGAMA Group
Мая Христова - основател на образователен център EDUGAMA Group
Мая Христова - основател на образователен център EDUGAMA Group
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Мая Христова е един от най-успешните български мениджъри в областта на изграждането и управлението на технологични сертификационни обучителни центрове в България, като разполага с впечатляващ над 25-годишен опит.

Кариерата си започва в "Експрес Консулт/Бора Системс" и включва периоди в големи международни компании като Microsoft, HP и HPE. През 1997 г. тя изгражда първия Microsoft Certified Technical Education Center (MS CTEC) в България, а през 2009 г. създава най-големия образователен център на HP за нашия регион - HPE Education Bulgaria. Като управител на образователния бизнес за HP/HPE в България Мая Христова допринася за развитието на много ИТ професионалисти.

Като мениджър с дългогодишен опит в областта на технологичните обучителни центрове какво ви мотивира да се ангажирате с управлението наEDUGAMA Group?

Моето решение да поема управлението на EDUGAMA Group се корени в дълбоката ми убеденост в силата на образованието като катализатор за трансформация и вдъхновение. С опита разбирам важността на подготвянето на таланти за предизвикателствата на бъдещето.

След като напуснах HPЕ, където преди това бях изградила първия им учебен център на Балканите, осъзнах, че е време да направя следващата стъпка в професионалната си кариера. С практиката от предишната ми роля в Microsoft, където научих колко е важно да се работи структурирано, организирано и с размах, получих увереността, че мога да утвърдя EDUGAMA Group като водещ обучителен център.

Идеята е, че в EDUGAMA Group не просто предлагаме курсове, а и се стремим да създадем общност, в която участниците могат да се развиват не само професионално, но и личностно. Въвеждането на иновативни подходи в обучението и адаптирането на курсовете към текущите технологични и бизнес тенденции са сред нашите основни приоритети.

Вярвам, че образованието е ключът към развитието на обществото, затова в EDUGAMA Group се стремим да предоставяме качествено и достъпно образование, което да отговори на нуждите на нашите курсисти, а и да им помогне да постигнат своите кариерни и лични цели. Мисия е да вдъхновяваме и подкрепяме всеки, който желае да се усъвършенства, като му предоставим най-добрите условия, необходимите инструменти и знания.

Какви обучения предлага обучителният център?

EDUGAMA Group се гордее с предоставянето на разнообразни портфолиа от специализирани обучения, създадени да отговарят на нуждите на съвременния бизнес и индивидуалните стремежи на нашите учащи. Нашата програма обхваща от ключови технологични и бизнес умения до развитие на меки умения и лидерски качества, като по този начин подготвяме участниците за успешно бъдеще в динамичната работна среда.

В областта на управлението на IT услуги (ITSM) предлагаме сертификационни курсове и сертифициране в PeopleCert по ITIL4, включвайки международни практики и осигурявайки на бизнес организациите необходимите знания и умения, за да са конкурентни в управлението на IT услуги и продукти.

За развитие на професионални умения за управление на проекти в различни сфери, както и за подготовка за полагане на сертификационни изпити предлагаме специализираните обученията по Project Management както по PMI, така и по PRINCE2 7 методологията, които акцентират на основните понятия и практики за успешно управление.

Сертификационните ни програми по SCRUM/ Agile методологията дават гъвкавост, но и ефективност в управлението на проекти, софтуерна разработка и екипна работа.

В рамките на нашата образователна платформа предлагаме и сертифицирано обучение и изпити в областта на Data Science, където учeщите се добиват знания и умения за анализ и обработка на данни, сертифицирани от PeopleCert.

Портфолиото ни по Power BI е насочено към създаването на информативни дашбордове, които улесняват визуализацията и анализа на данни. Курсове ни за напреднали по Excel разширяват познанията за макроси, анализ на данни и сложни формули, предоставяйки на учещите се възможности за по-ефективна работа с данни.

За да осигурим пълноценно развитие на нашите курсисти, включваме и програми за развитие на меки умения като комуникация, емоционална интелигентност и лидерство, които са от съществено значение за успеха във всяка професионална среда. Този интегриран подход гарантира, че обучаващите се в EDUGAMA Group придобиват не само специфични технически умения, но и развиват ключови личностни компетенции, необходими за изграждането на успешна и удовлетворяваща кариера.

Как са структурирани обученията и какви предимства дават сертификатите на успешно завършилите ги?

Обученията в EDUGAMA Group са структурирани така, че да осигурят максимална ефективност и приложимост на знанията в реални работни ситуации. Стремим се към баланс между теоретични знания и практически умения, като включваме интерактивни лекции, казусни анализи, групови проекти и индивидуални задачи в комбинация с лектори с дългогодишен практически опит, специалисти в конкретната област. Този подход осигурява дълбоко разбиране на материала и възможност за участниците да приложат наученото в контролирана, но реалистична среда.

Един от ключовите аспекти на нашите програми е връзката с водещи сертификационни органи като PeopleCert, PMI (Project Management Institute) и други, което гарантира, че сертификатите, получени след успешно завършване на курсовете, са признати глобално, което отваря и широк спектър от професионални възможности.

Получаването на сертификат след успешно завършване на курс утвърждава знанията и уменията в конкретна област, но и служи като инструмент за изграждане на доверие между специалистите и техните настоящи или бъдещи работодатели и за позитивни промени откъм заплащане. Сигурно постоянно чувате израза "Инвестирай в себе си". Сертификатите подчертават ангажираността към професионалното развитие и непрекъснатото учене, което е особено ценено в днешния бързо променящ се свят от всеки HR.

Притежаването на сертифицирани умения може значително да увеличи шансовете за професионално развитие, предлагайки конкурентно предимство на пазара на труда. Това е особено важно в сектори, където специализираните знания и умения са високо търсени. Освен това международното признание на сертификатите отваря врати за възможности за работа не само на местния пазар, но и в чужбина, което е отлична възможност за кариерно развитие. По време на ковид пандемията бяхме свидетели на множество примери за това.

Какво прави вашите образователни услуги уникални на пазара?

Уникалността на образователните услуги на EDUGAMA Group на пазара се дължи на няколко ключови фактора, които заедно създават стойност за нашите учещи и организациите, с които работим. Имаме голяма палитра от продукти, която позволява на участниците да избират между широк спектър от курсове, отговарящи на техните индивидуални нужди, а и кариерни амбиции. Това разнообразие гарантира, че всеки може да намери обучение, което да допринася за собствената му визия за професионално развитие.

Разбира се, курсовете не само предлагат нужните за днешния динамичен ден знания, но и създават възможности за нетуъркинг и тиймбилдинг. Често курсовете действат като платформа за създаване на стойностни професионални връзки и сплотяване на екипи, като по този начин участниците могат да разширят своите професионални мрежи, да укрепят взаимоотношенията си в работната среда и да се запознаят с нови експерти от различни области. Тази аспект на обученията е особено ценен, тъй като подпомага развитието на меки умения и умения за работа в екип, които са критично важни за успеха в съвременния бизнес свят.

Защо е важно компаниите да инвестират в служителите си?

Ако гледаме на компаниите като на живи същества, служителите са техните сърца. В този смисъл проактивните компании, които се грижат за "сърцето" си, разбират, че един от най-добрите начини да го поддържат здраво и енергично е като инвестират в развитието на своите служители. Те не просто заделят пари за обучения като част от своя бюджет, те виждат това като инвестиция в бъдещето си, малко като засаждане на дървета, от които очакват плодове по-късно.

И тук идва забавната част - когато служителите усетят, че се инвестира в тях, те не само се чувстват ценени, но и стават по-мотивирани. Ето как компаниите, които се грижат за своите хора, всъщност "хранят" своите собствени бъдещи успехи. Служителите, вдъхновени от новопридобитите си умения и знания, влизат в офиса (или се логват от дома си) с нови идеи и подходи, които могат да доведат до по-добри резултати, повишаване на продуктивността и дори откриване на нови бизнес възможности. Изведнъж инвестицията в обучение се превръща не в разход, а в капитал, който расте.

Когато компанията е пълна с енергични и ангажирани служители, които непрекъснато се учат и развиват, това създава една заразителна атмосфера. Новите идеи се посрещат с ентусиазъм, а решенията на проблеми се генерират по-бързо. Това не само подобрява вътрешната култура, но и дава на компанията предимство пред конкуренцията, което е нещо като тайно оръжие.

Как обученията, които предоставяте на българските професионалисти, дават стойност и променят средата към по-добро?

Чрез EDUGAMA Group ние предоставяме на българските професионалисти обучения, които са повече от просто усъвършенстване на умения - те са стъпка към преобразяването на професионалния пейзаж в страната. С програмите отговаряме на нуждите на глобализиращия се свят, като гарантираме, че местните специалисти не само стоят в крак с международните стандарти, но и допринасят активно към иновациите и конкурентоспособността на световната сцена.

Сътрудничеството ни с редица лидери в технологичната индустрия в България отваря врати към иновации и добри практики, което обогатява професионалния опит на българските експерти. Това пък им дава възможност не само да отговорят на настоящите предизвикателства, но и да бъдат пионери в създаването на бъдещи решения.

Така участниците в нашите програми се превръщат в ключови играчи за развитието на своите организации и на икономиката като цяло. "Инвестицията" в тяхното обучение се превръща в мощен двигател за иновации, устойчив растеж и социално развитие, а по този начин EDUGAMA изпълнява мисията си за създаването на по-динамично и проспериращо общество.

Как виждате бъдещето на сертифицираните обучителни центрове в България?

Гледам на бъдещето на обучителните центрове в България с оптимизъм, но и реализъм. Не е тайна, че предизвикателствата пред образователната система в България са големи, и то от дълго време - нивото на образование често не отговаря на нуждите на модерния бизнес, а липсата на ценности и мотивация у младежите прави трудно привличането на перспективни нови служители, в които си струва да се инвестира допълнително.

Това положение обаче открива важна възможност за центрове като нашия. Виждаме, че бъдещето ще се нуждае от разширяване на обучителните центрове в различни сфери, а истинската стойност ще идва от места, които могат да предложат нещо повече от обикновено образование. Центрове като EDUGAMA Group остават бутиково решение за тези, които търсят качество и иновации, за напредничавите технологични лидери, които искат да следват успешните модели. При нас е гарантирана интеграцията с новаторските технологии, гъвкавостта в образователните програми, поддържане на високите образователни стандарти, активното сътрудничество с бизнеса и подкрепата за професионалното развитие на всеки участник.

Разбира се, това не означава, че трябва да игнорираме базисните знания и умения. Напротив, трябва заедно да работим усилено, за да подсигурим силна основа, върху която да се изграждат специализираните умения на следващата генерация.