🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнение | Нужна е нова предприемаческа класа за IT сектора

Аутсорсингът беше добър модел, но България повече няма да може да се конкурира с цената на труда - трябва да разработва собствени иновативни продукти

Моделът от последните 15 години вече се изчерпва
Моделът от последните 15 години вече се изчерпва
Моделът от последните 15 години вече се изчерпва
Моделът от последните 15 години вече се изчерпва
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Благослав Михайлов, програмист и блогър, създател на платформата "Стража", в коментар във Facebook

Четох в "Капитал", че ИТ секторът в България вече е започнал да върви надолу, затова реших да дам и моето мнение по този въпрос. Статията е на Йоан Запрянов, който по мое мнение е един от най-добрите журналисти в България. Материалът е доста добре проучен и обоснован, затова препоръчвам да го прочетете.

Състоянието на ИТ сектора за мен е много важно не само защото съм програмист, но и защото вярвам, че развитието на технологичния сектор е ключово за развитието на България. Аз уважавам труда на всеки човек, но не мога да отрека, че високите технологии бутат света напред и са най-добрият шанс на малка държава като България да стане някакъв фактор на световната сцена. Съдейки по всичко, което прочетох, най-общо казано, проблемът на ИТ сектора е, че моделът, който работеше през последните 15 години, вече е започнал да се изчерпва. България досега беше атрактивна аутсорсинг дестинация и това позволи на ИТ сектора много да се разрасне и да предлага заплати, които изглеждат абсурдни в почти всички други сектори на българската икономика. Аз дори мога да кажа, че около мен постоянно виждам хора, които нямат грам интерес към технологиите, но се преквалифицират към ИТ, за да могат да имат по-висок стандарт на живот.

Дотук всичко е супер, но това развитие идва с цена и тя е, че ти си изцяло зависим от твоите чуждестранни контрагенти. В момента, в който те решат, че са намерили някой по-евтин от теб или че искат да си свият дейността, тогава ти мощно изгаряш. И тъй като България вече не е толкова бедна, колкото беше преди 15 години, ние ще ставаме все по-неатрактивна аутсорсинг дестинация.

Нещо, което много ме учуди в статията, е, че според проучване на БАСКОМ най-голямото опасение сред ИТ фирмите е вдигането на максималния осигурителен доход. Което е смехотворно, защото вдигането на МОД от 1 януари 2024 увеличи разходите за труд на тези фирми с между 0 и 2%. Ако това е достатъчно да счупи бизнеса ти... то може би трябва да се преориентираш към друга сфера.

Но всичко добива перфектна логика, когато се замислиш, че много от тези компании не разработват собствен продукт, а просто препродават труда на своите работници на западни контрагенти. Те са просто middle man-ове. Но тъй като на Запад парите пресъхват, вече западните контрагенти не дават толкова пари и затова секторът започва да затъва. И вероятно ще продължи да затъва, защото много неща се промениха за последните 15 години.

За да вървим напред, трябва секторът да се преструктурира. Дългосрочното развитие на българският ИТ сектор би трябвало да бъде базирано на една нова предприемаческа класа, която иска да разработва собствени иновативни продукти. Ако искаме да имаме завиден технологичен сектор, трябва България да се конкурира не с Индия и Бангладеш, а със Силициевата долина.

Аутсорсингът беше много добър модел за последните 15 години, защото той култивира бурното развитие на ИТ сектора в България и по този начин много български фирми и работници добиха ноу-хау от западните компании, което могат да използват за създаването на български иновативни продукти.

Но този модел повече няма да бъде устойчив. България повече няма да може да се конкурира с цената на труда си, а ще трябва да се конкурира с качеството на своите технологични продукти. Шансът ИТ секторът да запази своите преференциални данъчни условия е почти минимален. В бедна държава като България с най-високото неравенство в ЕС няма никакъв начин да спрете вдигането на данъците на върха. Просто няма как да стане. Ако България не въведе някои по-прогресивни политики, ние буквално ще се избием и тогава ИТ сектор ще гледаме през крив макарон.

Все пак се замислете се, че ако искаме даден сектор да бъде национален приоритет, той трябва да създава ползи за цялата нация, а не само за 60 000 програмисти.

Още коментари

Evgeni Kanev: Бих добавил, че мащабното разрастване на ИТ сектора беше заради външното търсене на ИТ труд/услуга. Разработването на собствен продукт обаче изисква не труд, а наш предприемач, който да роди идеята за него и да наеме труд.

Ясно е, че няма как напусналите западни предприемачи да бъдат заменени от български като мащаб на използваната работна сила. Затова и новите ИТ от последните 2-3 години ще трябва или да си намерят работа по ИТ поддръжката в някоя компания, или пак да се преквалифицират. А вероятно с навлизането на AI в програмирането няма да има нужда от доста по-голям брой

Aleksandra Bozhimirova: Е, това е, което доста народ не схвана покрай изборите за кмет. Че "Телерик" са продали продукт, а не услуга.

Plamen Mandadjiev: В България има може би 4-5 успешни продуктови фирми. Съгласен съм, но нищо в България не предполага съществуването на успешен технологичен продуктов сектор, така че аутсорсингът беше следващото най-добро. Възможно беше да има различно развитие, но при тоталната липса на интерес от държавата към ИТ сектора той, както водата, си намери точката на най-малко съпротивление - продажба на програмисти на час.

Plamen Monovski: Индия дръпна напред доста отдавна. Там има сериозни синергии между индийската IT диаспора в долината и Бангалор. Всъщност големият проблем за IT сектора е AI.

Nikolay Arsov: ИТ секторът в БГ плащаше много по-високи заплати от средния стандарт на живот - при ниско ниво на образованието. Наетите се разглезиха, станаха арогантни, мързеливи и пресметливи. Започва нормална пазарна корекция.

Emil Iliev: Това, което липсва не само в ИТ, а въобще в цялата държава като цяло, е предприемаческото мислене. Българското образование не учи на предприемачество. Българските ученици и студенти се учат и насърчават да бъдат служители.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 5

    "Ако това е достатъчно да счупи бизнеса ти... то може би трябва да се преориентираш към друга сфера."

    Ще пренебрегна факта, че това е клище отдавна.

    Но определено трябва да си променим мисленето. Докато се правим, че сме над тези неща за 50-60 лв. на месец, ще продължават да ни се подиграват и да ни скубят. А тарикатите ще внасят минималното в хазната, ще си харчат разликата и ще получават същите обществени услуги.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 2

    Много обичам да споря с това момче в социалните мрежи. Забавно е, докато не стане досадно. Повтаря си едно и също, точно както в горната статия, и когато му покажеш с аргументи и цифри къде и защо греши, започва да се прави на неразбрал, да отгябва спора и след време да си повтаря пак неговото. Всъщност повечето хора с лявополитическа ориентация постъпват така - включително и любимият на всички нас д-р Д. Ето и сега - това трябва, онова трябва. Ами след като трябва, направи го де, както чакаш? Измисли си продукт, намери финансиране, намери клиенти, наеми служители и го продавай! Така ще имаш пълното морално право да кажеш - ето, така се прави! Всякакво друго говорене ни поставя в ситуацията на ромската бригада от ВиК - един копае шахта, двадесет други стоят около него със скръстени ръци и дават акъл.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 1

    Извън темата ИТ секторът е пълен с хора с лявополитически схващания. заради това дори Елън Мъск измести производствени мощности на Тесла от Калифорния в Тексас. Парадокс! Парадокс, ама на пръв поглед. Психолозите обясняват това с изобилието от лесни пари - млади хора, на възраст от 20 - 21 години, изведнъж се оказват с доходите на утвърдени специалисти на възраст от 50 - 55 години. Както се казва, ако на 20 не си комунист, нямаш сърце, а ако на 40 си комунист, нямаш мозък. В случай че си учил две висши образования и специалност и до 40 години си работил денонощно заради това, някак си не е удачно да си социалист. Ако имаш и собствен бизнес и си поел рискове и си положил усилия за това - още повече! Докато ако на 21 имаш петцифрен доход в левове в България през 2019 година... почваш да губиш връзка с реалността. Нормално и разбираемо.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    И нещо по темата на статията - напълно нормално е да бъдем аутсорсинг дестинация. Така се поставя началото. Статистически в цял свят хората, които са технически изпълнители, са като процент много повече от хората със собствени идеи, визия и концепция за нещо напълно иновативно. Първите са чисто и просто служители, дори и да имат собствени компании, а вторите са си чисто и просто предприемачи. Извън ИТ - сектора, общо поглендато за цялото общество социолозите определят от 3 до 5 % от всички хора като такива с предприемаческа нагласа - останалите не са и това е нормално. Само по себе си повишаването на този процент до 7 или 8 ще бъде мощен скок напред в развитието на цялото общество - както всички знаем, именно предприемачите движат всички останали напред. Но за това се изискват сериозни усилия, постоянство и много реформи в образователната система. След смяната на няколко поколения може би нещата ще се променят - Мойсей съвсем не случайно е водил еврейския народ 40 години през пустинята. За да умре последният, роден в робство. Да ме прощава д-р Д за определението за социализма като робство.

    Нередност?
Нов коментар