Толерантност към дискриминацията

През 2007 г. са регистрирани най-много расистки мотивирани случаи на насилие

Органите на реда през лятото твърдяха, че няма престъпления от расистки подбуди
Органите на реда през лятото твърдяха, че няма престъпления от расистки подбуди
Органите на реда през лятото твърдяха, че няма престъпления от расистки подбуди    ©  Георги Кожухаров
Органите на реда през лятото твърдяха, че няма престъпления от расистки подбуди    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сексизъм

Жените са дискриминирани в професии и позиции с по-ниско заплащане и престиж. По данни на Националния статистически институт средната работна заплата на жените е 83.25% от тази на мъжете. Но средното им работно време е 131% от това на мъжете. 57% от жените не разполагат с никакво свободно време. Достъпът им до заетост е несъразмерно ограничен. Коефициентът на заетостта за жените е 42% в сравнение с 51.8% за мъжете. Достъпът им до участие в управлението също е ограничен. Докато те са 52% от населението, само 21% от народните представители са жени, 22% от правителството, 10% от кметовете и 16% от конституционните съдии. Представеността на жените в институциите президент, премиер, главен прокурор, председатели на върховни съдилища, на основните профсъюзи и бизнес организации е 0%.

"Всеки черен човек, който познавам (в България), е бил нападан, мъж, жена, няма значение; някои хора са тук едва от четири месеца и вече са нападани два пъти," разказа пред "Капитал" Анди Чу от Камерун през февруари 2007 г. Същата година е обявена и за Европейска година на равни възможности за всички. Идеята на инициативата е колкото се може повече граждани на общността да осъзнаят правото си на зачитане на човешките им права и на живот без дискриминация. Защото ценностите, залегнали в създаването на евросъюза, са достойнство, свобода, равенство и солидарност. Това е и годината, в която България се присъедини към ЕС. Това е и годината, която тази седмица бе обявена за тази с

Най-много случаи на расистки мотивирано насилие

незачитане на правата на уязвими групи или дори цялостното им изключване от обществото. Всичко това - в България.

Според доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК), представен в Деня на човешките права, 10 декември, основните фокуси на дискриминация в България са четири - срещу жени, срещу хора с психически отклонения, на етническа или религиозна и расистка основа. Тази година се взриви скандалът "Могилино", който възмути международната общност. Но по данни на БХК в България има поне още шест дома за деца с умствена изостаналост с нечовешки условия. Там физическото оцеляване на децата е под въпрос. Те са поставени в ситуация на изолация и липса на човешки контакт, което ги уврежда много повече от вродените им проблеми. Нарушаването на правата на хора с психически разстройства продължават и в институциите за възрастни. БХК разследва няколко смъртни случая в подобни клиники, след като прокуратурата отказва следствие по тях "въпреки очевидното неглижиране на пациентите". Според доклада "тази подкрепяна от държавата безотговорност е причината да продължат да бъдат така драстично нарушавани човешките права в институции, които по дефиниция са създадени за лечение и грижа".За първи път от началото на прехода през 2007 г. са арестувани граждани в обвинения за престъпления срещу държавата. Това са група български мюсюлмани, чийто сайт е бил затворен през февруари заради "антидемократични идеи, основани на исляма". Според анализаторите българските граждани с македонско самосъзнание също стават обект на дискриминация. Неколкократно е отказана регистрация на "ОМО Илинден Пирин". Организацията получава разрешение за регистрация от Европейския съд за правата на човека и осъжда на държавата. Въпреки това тя така и не получава правото на съществуване в България. Йонко Грозев, адвокат на "ОМО Илинден Пирин", цитира външния министър Ивайло Калфин: "Държавата не е длъжна да изпълни решението на Европейския съд, а само да изплати обезщетенията." Грозев коментира , че това е нарушаване на правото на свободно сдружаване. Освен това той допълва, че случаят е съпроводен с още много нарушения като оказване на натиск от страна на полицейски служители върху симпатизанти на организацията да оттеглят молбата си за регистрация.

Сигурно си спомняте случаят от лятото в "Красна поляна" в София, когато кварталът се превърна в бойно поле след атаката на скинари срещу група роми. Тогава се оказа, че случаят е просто връхната точка в етническото напрежение между етнически българи и роми в района, което е нормален начин на живот там от години. През август 17-годишен ромски младеж бе пребит до смърт от етнически българи в Самоков. "Това е


Първото убийство, мотивирано от расизъм

от края на деветдесетте години насам", каза Красимир Канев, председател на БХК. Наблюдателят по делото Свилен Овчаров от БХК разказва, че побоят на момчето е просто поредният случай в този малък град. "Там от седем-осем години вилнеят националистично настроени момчета и от РПУ - Самоков, не си мърдат пръста. За да се стигне до смъртен случай." На въпроса дали след приключване на случая ще бъдат взети дългосрочни мерки за ограничаване на расистките атаки в Самоков, той отговаря: "Не. Няма да има превенция срещу други подобни инциденти. В обвинението дори няма да се посочи расовият мотив за убийството въпреки всички налични белези, а хулигански." Той обяснява, че расовата дискриминация може и да е противоконституционна, но юристите в България нямат опит и не са компетентни по такива дела. Овчаров завършва: "Расизмът в страната е огромен проблем, а няма дори анализ на ситуацията, камо ли мерки."

През годината обект на ксенофобски атаки стават и чужденците в България. През пролетта нигерийски гражданин е нападнат от скинхедс, а през юни танзаниец е намушкан с нож в гърба. Преди това през януари футболистът на ФК "Своге" Муайауа Колауоле също е намушкан с нож в гърба в подлеза на НДК. Холандски гражданин пострада много тежко лятото, когато се опитва да застане между ромски младеж и скинхедс по време на екологичен протест в Борисовата градина. И това са само случаите, които са съобщени на властите или на БХК.

Бен Джуди, нигериец, който играе за "Вихър" (Горубляне), разказа отново през февруари пред "Капитал" за адски многото си белези. Те се появяват след побой в автобус 280. По думите на Джуди той е свален на земята с бутилки, изпада в безсъзнание, но никой не му помага. Камерунецът Бенджамин НДжемо от "Левски" (Елин Пелин) пък си спомни: "Мен са ме нападали на два пъти, единият също беше в автобуса. Тогава пет скинари посегнаха на мен и още един приятел и в продължение на 10 минути се бихме. Хората в автобуса просто се бяха вкопчили в седалките си и не казваха нищо."

Свилен Овчаров казва, че МВР по никакъв начин не противодейства срещу скинарите, "въпреки че много добре знаят кои са и къде са". Той посочва софийските квартали "Дружба", "Люлин" и "Овча купел" като всеизвестни свърталища на такива групи. "По улици, автобуси... скинарите дори не се прикриват, защото знаят, че нищо няма да им се случи. Би трябвало така наречените оперативни работници да локализират скинарските фенклубове и места за срещи и да се противодейства. Но няма подобни изгледи."

В България дискриминацията срещу жените остава широко разпространена и през тази година (виж допълнителния текст). Стереотипите за половото разделение продължават да шестват в обществото и според БХК дори се утвърждават в решения на върховните съдилища. Но като че ли най-големият проблем е отказът на властта да спазва международните договори по човешките права, които е подписала. Поведението на правителството Красимир Кънев определя като "цинично отношение към спазване на човешките права. Все едно това бяха клаузи само по предсъединителните ни договори с ЕС и от тази година не важат за България."

И така, докато човекът като личност е сърцето на европейската философия на свобода, сигурност и справедливост, в България институции и общество достигнаха нови висини на толерантност към дискриминацията през 2007 г.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Nikolai
    • - 1

    Интересно, че дискриминацията към хората с различна сексуална ориентация не присъства на радарите на българските институции и медии. Дори Хелзинкския комитет не споменава нищо. Това е просто абсурдно.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    просто
    • + 1

    Политици играят на тънка струна в ушите на айтсайдери. Айтсайдерът иска да чуе, че друг му е крив. Политикът иска власт. Симбиоза.
    Така прецакаха хубавата Босна. В началото е нямало етническа омраза. Еднакъв език, смесени бракове, разумни местни политици и лидери. За да се докопат до власт, политици отстраняват тия умерени лидери, заграбват медиите, насъскват хората и предизвикват най-ужасната война от половин век в Европа. Сега се крият от Хага.
    Гоце е един от тях: 1990 - ОКЗНИ.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    stemoco
    • + 1

    добре че поне започва да се говори за тия проблеми, макар че много медии (изкл. Капитал) отразяват инциденти с расов елемент по необективен и негативно-настройващ обществото начин. Скинхедите са реалност в цяла европа, но ние българите "сме се вкопчили в седалките" и си пасуваме, сякаш не сме всички хора от плът и кръв. Защо веднъж завинаги не се освободим от комплекса за малоценност и спрем да търсим изкупителни жертви сред най-маргинализираните и изстрадали групи на обществото? Най-грозният акт за мен е да нападаш по-слабия, само защото той е единствения когото можеш да победиш физически, но това означава че ти си още по-крехък и жалък отвътре, понеже не можеш дори със собствената си животинскост да се пребориш...

    вярно е че политиците винаги действат на принципа разделяй и владей, но пък едно общество с гражданско самосъзнание може да се противопостави на подобни манипулации.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Tervel
    • + 2

    ауу,на какви жертви на "дискриминацията" в България се правят някои хора!?!Че има отделни случаи на дискриминация,има!Обаче в никакъв случай не може и да става дума за някакви организирани форми на расизъм от страна на нас българите към които и да е малцинства в страната!Напротив,българите сме сред най-толерантните народи,обаче точно заради крайната ни толерантност позволихме такива октоподи на мафията като ДПС ди ни се качат на главата!Имало дискриминация,смях!!!Ами в крайна сметка който се чувства дискриминиран в България да си взима багажа и да се маха бе,знаете ли колко ме интересува!Дискриминирани били,от какво?От кой?Няма никакви сигурни доказателства за умишлена дискриминация,а само откъслечни случаи на такава,които се представят от някои хора,като организирана дискриминация!А тези събития,които се случиха лятото в "Красна поляна",когато обезумяла група цигани беше тръгнала с колкове,вили и брадви срещу нас българите и крещеше "смърт на българите",това не е ли расизъм спрямо нас,а???Кой ще ми отговори?!?И последно,най-много обаче се вбесявам от това,че отказа за регистрация на сепаратистката-антибългарка партия-хОМО-Илинден-Пирин също се приема от някои 'умници" за расизъм?!?Направо да се гръмнеш!!!То бива бива наглост и посегателства срещу българщината,ама това прелива чашата!Една партия,която непрекъснато пръска най-долни клевети и канска злоба срещу България иска да я признаем и регистрираме!!!И се бори за някакво си напълно измислено марсианско ли е,македонско ли е малцинство!!!Това прелива всяка чаша!!!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    stemoco
    • + 1

    ако правителството е достатъчно влиятелно и силно, партии с етническа или радикална ориентация не са никаква заплаха..това е абсурд да се мисли - говорим за демократичен плурализъм, при който поради участието на много политически играчи, които представляват различни обществени интереси те се неутрализират взаимно и няма как някой да доминира. А за това че нямало дискриминация - ами господин тервел вие да не мислите че в хитлерова германия всеки немец е бил фашист. Пасивността и толерантността към очевидни социални несправедливости също е престъпление!!! мисля че младото поколение ще е по-разбиращо и обективно по тези въпроси

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Tervel
    • - 1

    Даа,очаквах подобен коментар на моето мнение по въпроса,но все пак се учудвам че не бях заклеймен за "крайното" си и може би според някои също "расистко"(защо не?)мнение!Явно в днешно време за доста хора да си патриот и националист означава че си зъл и кръвожаден расист,които гледа само да тормози "невинните" и "миролюбиви" цигани и напълно "разграничаващите се" от управлението на България български турци...Незнам,но това не го разбирам някакси...Едва ли не,господин Стемоко,се опитахте да ми кажете с две думи,че няма нищо лошо в това ДПС да съществува,макари да е етническа партия и дори да ни управлява...имали сме си били демокрация...ако това нашето е демокрация,аз съм трамвай,честно!Защото не съм виждал по-недъгава,корумпирана и престъпна демокрация от тази,която властва в БЪлгария от 1989 г. до сега...С две думи,това си е една плутокрация и МУТРОкрация...Защото вижте кои стоят зад гърба на президента Гоце и го спонсорират-Георги Гергов например...ама само той да е,здраве!А те всичките,които стоят зад гърба на Първанчо и тройната коалиция са си все МУТРИ от класа!!!А това,че само ченгета и доносници ни управляват през толкова обичаната от вас демокрация,е това и малките деца го знаят вече...Тогава за каква демокрация говорим...А що се отнася до напълно скандалния опит за сравняване на България с нацистка,подчертавам-нацистка,а не фашистка Германия с България,направо нямам думи...Още малко ще вземете да твърдите господин Стемако,че в България има концлагери,в които се пращат непослушните турци,цигани и т.н.малцинства...Осъзнайте се,моля ви!И стига с тази крайна демокрация,дайте малко от малко поне да си защитаваме и държим на българското и стига толкова сме се притеснявали за циганите и турците!Нима ние живеем по-добре от тях...няма да продължавам повече на този етап,защото ще изпиша цяла страница!Истината е,че наистина в България има проблеми с малцинствата,но не съм съгласен,че ние българите носим вина за това!Ако някои носи вина за това,са нашите управляващи,които за да се харесат на Запада,САЩ и Турция си позволиха да зачеркнат българските интереси за сметка на Турция,натрапвайки във властта една партия,която просто не е законна!!!Става дума за закони господин Стемако,за закони!!!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    do Tervel
    • - 1
    • + 1

    "И стига с тази крайна демокрация,дайте малко от малко поне да си защитаваме и държим на българското и стига толкова сме се притеснявали за циганите и турците!Нима ние живеем по-добре от тях..."

    А трябва ли, Тервеле, 'ние' да живеем по-добре от 'тях'??
    'Равни възможности за всички' означава и 'ние', и 'те' да живеем добре, еднакво добре, по-добре...
    Проблем е, че не го разбираш!
    Още по-голям проблем е, че хич не си самотен в това си неразбиране!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Али Нури
    • - 1
    • + 1

    Приветствия стемоко-Разумни разсъждения на разумен и възпитан човек.а на опонента ти искам да заявя-Омразата не ражда нищо друго освен по голяма такава.....

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Tervel
    • - 1
    • + 1

    Каква омраза бе,Али Нури?!?Тука не става въпрос за омраза,а за справедливи закони и равенство на всички пред закона,за което и вие говорите!Обаче искам да попитам аз равен ли съм пред закона с Ахмед Доган примерно?!?Един абсолютен крадец и мошенник,който си изгради финансовата империя на гърба на българските граждани и то не само "чистите" българи,ами и на гърба на бълг.турци и т.н.Защо за него закона не действа и не важи,а за такива като мен важи?Това не е ли дискриминация,а?Не е ли дискриминация разни цигани да пребиват български професори или просто бълг.граждани,само защото са по-различни и цивилизовани от тях?Явно това за дискриминация вие не го приемате!Явно за вас демокрация означава някакви македонистки копеленца,като ХОМО-Илинден-Пирин,които се съзтезават в опллюването и очернянето на България да бъдат регистрирани въпреки това и да им бъде позволено според закона да осъществяват антибългарската си дейност!Затова искам да заявя,че и аз се чувствам дискриминиран в България!Цял живот съм живял нормално,на никого зло несъм сторил,уча-вишист по история съм,спазвам законите в България и въпреки това семейството ми мизерства с по 200 лв. доход на месец?!?А и баща ми,и майка ми също са вишисти,обаче за нас 200 лв. на месец,а за такива плевели като Доган-милионите в евро!И после аз съм бил лошия,аз съм пръскал омраза!Защо-защото с труда си и ума си не ми се дава да живея нормално,че и нямам право да си изкажа мнението,за да не ме искарат фашист,расист или екстремист!Егати държавата имаме тогава,егати демокрацията,ако това е демокрация,аз съм марсианец!!!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    stemoco
    • - 1
    • + 1

    тервел, явно висшето образование не ти е помогнало много да се освободиш от предразсъдъците на невежия. съжалявам че имаш финансови трудности, много хора са в същата ситуация, но виждам как личните ти проблеми влияят неблагоприятно на общите изводи които вадиш за положението и съдбата на етническите малцинства в българия. точно затова ромите като най-слабия по възможности етнос са се превърнали в изкупителна жертва за финансовите труности, на личните и обществени болежки на българите след 89-та. имам чувството че дори и политиците не са толкова мразени... и това ме огорчава дълбоко всеки път когато се върна в бг

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал