🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зелена ли е "зелената система" на Варна

Разговор с ландшафтен архитект Стояна Кириш за озеленяването на морската столица, "зелените" ѝ покриви, както и нуждата от специална дирекция "Зелена система" в общината

Стояна Кириш, ландшафтен архитект, Варна
Стояна Кириш, ландшафтен архитект, Варна
Стояна Кириш, ландшафтен архитект, Варна    ©  Цветелина Белутова
Стояна Кириш, ландшафтен архитект, Варна    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Нови паркове във Варна не са изграждани от десетилетия, но новата власт има идея за два в "Младост".
  • Морската столица няма дирекция "Зелена система", а ландшафтните архитекти в общината са разпръснати в различни отдели.
  • Примери за сгради със "зелени" покриви са този на хотел "Интернационал" в Златни пясъци, жилищната K-55 и строящата се Infinity green.

За да функционира правилно един град и да бъде предпочитано място за живеене, трябва да са налице множество фактори. Един от тях е наличието на паркове и изобщо растителност. Тук няма да се впускаме в обяснения защо това е важно и какви са предимствата, защото всички ги знаем. А още по-добре е наясно с тях ландшафтен архитект Стояна Кириш, с която "Капитал Градове" разговаря за зелената система на морската ни столица. Тя е председател на Съюза на ландшафтните архитекти във Варна и има архитектурно студио, което се занимава с проектиране и изграждане на градини и зелени площи, както и тяхното поддържане след това.

Оказва се, че през последните десетилетия зелената система на черноморския град е занемарена. Не са изграждани нови паркове или зелени площи, унищожавани са многогодишни дървета по ремонтирани пътни отсечки във Варна (пример е казусът с ул. "Михаил Колони"), като те се заменят с неподходяща за климата растителност. Друг проблем е , че от единствения по-голям парк в града, Морската градина, през годините се отнемат части, в които се строи, което се случва поради факта, че тя не е изцяло общинска или държавна собственост. За правилното поддържане на съществуващите зелени площи арх. Кириш смята, че в община Варна трябва да се създаде дирекция "Зелена система", която да обхваща всякакви дейности, свързани с озеленяването в града, като планиране, засаждане, изрязване и т.н.

Оказва се, такава няма, а различните ландшафтни архитекти в администрацията са разпръснати в различни отдели. А град като Варна има нужда от такава най-малкото заради промяната на климата. Според Кириш "през последните 15 години той се промени много, а от това страдат най-много дърветата", а за да се реагира адекватно, трябват специалисти и планиране. Дава пример с улица "Преслав", по която преди около десетилетие са засадени дървета от неподходящ за градски условия вид дъб. Заради променения климат във Варна "вече започваме да преминаваме към средиземноморски видове, които издържат на дълго засушаване и безводие", казва още тя, а това се налага, защото градът е един от тези с най-малко валежи в страната. Според нея "дори в близките Шумен и Добрич докато вали, тук не".

Едно от решенията на презастрояването в градовете и липсата на пространства за озеленяване - "зелените" покриви", не са особено добре застъпени във Варна. Примери за такива арх. Кириш дава с този на хотел "Интернационал" (който обаче е в Златни пясъци, в близост до града), не особено голямата жилищна сграда K-55 на "Комфорт" и строящата се "Инфинити грийн" на "Явор". Всичко останало е най-много зеленина върху покривите на подземни паркинги. Липсата на такива покривни градини е фактът, че за тях е необходима допълнителна инвестиция, която не всеки строителен предприемач би вложил.

Надежда за такава има с проекта за нова сграда на регионалната библиотека "Пенчо Славейков", за която наскоро държавата отпусна 78 млн. лв., но която не е все още ясно дали ще бъде стартирана в необходимия срок до края на юли тази година.

Варна може и да има нова библиотека за 78 млн. лв.

Сумата, която ще получи община Варна за нова сграда на регионалната си библиотека, е проектът с най-голяма стойност по програмата на Министерския съвет за разпределяне на около 5 млрд. лв. за близо 1700 общински проекта из цялата страна.

Новата власт

Пред "Капитал Градове" новият кмет на община Варна Благомир Коцев сподели, че проблемът градът да не изглежда особено "зелен" е презастрояването, което, всеки ще се съгласи, е актуално не само за морската столица. "Заявих ясно, че връщането на зеленината в града е мой приоритет, и работим много усърдно по тази тема", каза той и дава заявка, че са предвидени два нови парка в квартал "Младост". Във фокуса на администрацията му ще е Морската градина, както и подобряването на градската среда, особено в централната част на града, където "наследихме много разрушени улици и тротоари заради плитка коренова система, която повдига плочките".

Кметът на Варна Благомир Коцев: Заварихме пет проекта, готови за финансиране, а разполагаме със 100 млн. лв. от бюджета

Екипът на новия кмет е наследил множество петгодишни договори, сключени миналата година, с неизгодни за града условия
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар