🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко, което искате да знаете за София...

Доброволците от Free Sofia Tour не разказват столицата от справочниците, а такава, каквато е

Всеки ден, два пъти на ден, нова група чужденците разбират за "скритите" потайности на София
Всеки ден, два пъти на ден, нова група чужденците разбират за "скритите" потайности на София
Всеки ден, два пъти на ден, нова група чужденците разбират за "скритите" потайности на София    ©  Надежда Чипева
Всеки ден, два пъти на ден, нова група чужденците разбират за "скритите" потайности на София    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Какво знаете за София", започвам с дежурния въпрос към събралите се от пет континента чужденци на ъгъла на Съдебната палата в столицата. Насреща - притеснени погледи, издаващи липсата на каквито и да било асоциации. "Ами... столицата на България е!," казва Ким от Южна Корея и всички избухваме в смях от искрения му отговор. "Добре, нека ви разкажа накратко", продължавам аз. Старая се да маркирам хиляди години история за по-малко от пет минути, без да доскучавам с факти и цифри.

Обикновено така започват безплатните туристически пешеходни обиколки на София. Сигурно сте засичали доброволците от сдружение Free Sofia Tour (FST) около обяд в центъра на града с поредната група любопитни чужденци. Вече повече от година и половина екипът му от десетина души отделя от свободното си време, за да разказва София на туристите. Такава, каквато е - многолика. Идеята е да си тръгнат с позитивен спомен и убеждението, че са научили нещо интересно. Всеки от доброволците от FST има различна мотивация да се занимава с това. Моята беше възможността да се откъсна за малко от работния ритъм, да обменя мисли с хора от цял свят и да видя града, в който живея, през техните очи.

От нищо нещо

Free Sofia Tour се ражда спонтанно. Това, което обединява основателите му, е, че са живели дълго извън страната и когато се връщат тук, искат да правят нещо смислено и различно със свободното си време. Кристиян Митов е инженер, който обича да се занимава с граждански инициативи, и си спомня, че в Прага и Барселона е виждал безплатни пешеходни обиколки за чужденците. Решава да опита как биха работили в родната му София. Действа бързо, измисля простичък дизайн на флаери с информация за обиколката и ги оставя в двайсетина столични хостела. На първата обиколка в последния момент се появява само един турист. Но и той е достатъчен, за да вдъхнови инициативата. 

"Винаги съм харесвала да разказвам на чужденците за България", споделя нейната причина да прегърне идеята Ваня Никова, която сега е счетоводител на сдружението. На една от първите обиколки идва и Бойко Благоев, който води своя приятелка от Венецуела, с която се е запознал по време на следването си в Холандия. Впечатлен от инициативата, Бойко казва на Кристиян: "Хайде да си помагаме." Така през есента на 2010 г. сдружението е официално регистрирано от тримата.

Първоначално информацията за София се набавя от всякакви възможни източници - статии, енциклопедии, интернет. По-късно данните се събират в големия вече над 50 страници Guide for the Guide, с който създателите на Free Sofia Tour особено се гордеят. Всичко в него е проверявано няколко пъти от различни източници, включително и професионални исторически публикации. Информацията постоянно се обновява и е задължителна за научаване от новите доброволци, които се присъединяват към екипа.

Едва ли има столичанин, който да не е чувал за огромния туристически потенциал на София. Ако действително си турист обаче и се разхождаш в центъра на града, се сблъскваш с липсата на карта с отбелязаните забележителности или дори ясни обозначения върху сградите. Тази липса на информация предопределя и характера на туристите, които идват на пешеходните обиколки. Много малко от тях споделят, че са дошли целенасочено в града заради, да кажем, римските разкопки. За повечето той е просто поредната им спирка за няколко часа на път към Истанбул например. Почти никой не знае и за минералните води в София, а топлите води на Централна баня близо до джамията кара всички да ахват: "Наистина ли е безплатно да си напълниш?"

Показването на такива "скрити" съкровища на София, за които трябва много да се рови в интернет, а всъщност са зад ъгъла, е и основната цел на обиколката. Гидовете искат да оставят по-живи спомени зад почти протоколните снимки на Народния театър и катедралата "Александър Невски". Идеята е да покажем града такъв, какъвто е - с древните църкви, красивите сгради, но и с дупките по тротоарите, джебчиите около ЦУМ и бездомните кучета. Неловките ситуации, когато някой подпийнал в парка реши да изкрещи "велкъъъм", се отиграват с усмивка, а понякога и случайни минувачи помагат с интересна история за жълтите павета например. Не всички столичани обаче познават добре историята на града си. На обиколките напоследък идват и много българи, желаещи да практикуват английския си или просто да видят столицата под различен ъгъл. Много от тях остават учудени, щом разберат къде е била захвърлена звездата на Партийния дом (вече преместена в Музея на социалистическото изкуство), каква сграда е бил Археологическият музей на София, къде е камбаната на църквата "Св. София" или каква е легендата за римския император Константин Първи и Сердика.

Фалшиви паспорти, кирилица и щипка комунизъм

Чужденците разбират за Free Sofia Tour най-вече благодарение на разпространените из хотели, хостели и къщи за гости рекламни материали. Доброволците обаче сме най-щастливи, ако някой е разбрал от свой приятел. На една от обиколките се появи запъхтян бразилец, слязъл специално от влака си за Истанбул, за да дойде на обиколката. "Получих SMS от приятел, бил на тура, каза, че задължително трябва да дойда."

Най-много чужденци има през уикенда. Пристигнали за кратко опознавателно посещение. На редовния ни въпрос "Защо България", повечето отговарят с "Беше най-евтиният самолетен билет" или "Толкова е близо, а нищо не знам". За краткото съществуване на пешеходната обиколка вече има случаи на хора, минаващи случайно през България и след това специално върнали се, за да останат по-дълго и да научат повече. "Мъжът ми и аз мислехме, че ще останем в София две нощувки. Останахме четири. Гидът ни Филип беше върхът!," пише млада американка в популярния сайт за туристи TripAdvisor.

Възрастните посетители от Западна Европа и САЩ се интересуват най-много от комунистическото минало на страната. "Наистина ли тук английският език е бил забранен по онова време? Колко диктатори сте имали? Мразите ли американците" са част от обичайните въпроси. Поради историческата близост на България с Русия много хора питат и дали сме православни християни заради тях, както и дали кирилицата също е дошла от Москва.

След промените пък, изглежда, България си е изградила и имидж на доста авантюристично място. Най-странният въпрос, който посетител е задавал на Бойко Благоев, е: "Откъде да си взема фалшив български паспорт?" Гидовете също са забелязали, че повечето чужденци се отнасят недоверчиво към нощния живот на София.

Освен случайно минаващите през България понякога се появяват и истински пътешественици. Така например през февруари през София минава един французин, решил да обиколи целия свят пеша и стигнал за пет месеца от Франция до България. Такива хора са особено интересни на 28-годишния Николай Пънев. "Общуването с тях ми носи огромно удоволствие – да ги разпитам за приключенията и премеждията, да поискам съвет за нещо, което аз смятам да направя", споделя той. Любимият турист на всички доброволци обаче е англичанинът Джон. Той посещава обиколката над 10 пъти и всеки път разказва по нещо и от собствената си история. Джон се пенсионира по-рано заради финансовата криза в страната му и решава със събраните спестявания да се премести в България, за да се отдаде на хобито си да наблюдава птици. Шегуваме се, че вече познава София по-добре от нас.

Как се поддържа идеята

Един от най-честите въпроси към доброволците от българската страна е: "Как така безплатно?" Бойко Благоев отговаря, че сдружението се издържа единствено чрез дарения, включително и на самите доброволци. С развитие на проекта FST вече успява дори да отделя пари за благотворителност. Свободните средства отиват за жителите на дома за деца, лишени от родителски грижи, в село Доганово. 

Парите обаче не стигат за всичко, но опитите на сдружението да си намери спонсор засега удрят на камък. Това не спира ентусиазма на доброволците и те сами реализират изложбата "София преди Синята зона" на Моста на влюбените, която показва стари снимки на известни места в столицата без автомобили. Поради големия интерес срокът на изложбата бе удължен от Столичната община до 17 април.  Една от най-важните вътрешни задачи на сдружението е и обучението на нови доброволци. Не е задължително те да са софиянци (Филип Лазаревски например е от Скопие, но това не му пречи да получава едни от най-добрите отзиви), но съществуват редица изисквания. "Търсим хора с добър английски, богата обща култура, международен опит", казва 25-годишната докторантка по история Деница Тодорова, която ръководи обученията в организацията. "Обясняваме, че не предлагаме работа, а търсим доброволци", продължава тя и подчертава най-важното условие за присъединяване към екипа: "Трябва да струи ентусиазъм. Искаме да ти личи, че ти пука и искаш нещо да се случи."

Идеята на основателите на Free Sofia Tour е опитът им от организирането на безплатни пешеходни разходки в София да бъде приложен и в други малки и големи български градове, където проблемите са сходни. Навсякъде има нещо, което българите подминават всеки ден, но за туристите представлява голям интерес. Като логично продължение на 13 април започва проектът Free Varna Tour. "Изнесохме го, посадихме го, да видим какво ще стане", казва с усмивка Деница, която е родена в морската столица. За да бъде успешен и този проект, най-важна остава мотивацията на хората.

Всъщност това са мускулите на проекта - ентусиазъм и желание. От създаването на Free Sofia Tour 12 000 души са се включили в туристическите разходки. Следващия път, когато видите черно-зелената табелка на Free Sofia Tour, спрете за момент и се заслушайте. Гарантирано ще си тръгнете с усмивка.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kyuubi avatar :-P
    Puf-Paf
    • - 1
    • + 146

    Огромно браво!!!

    Почваме да проявяваме признаци на цивилизация, да са живи и здрави младите и да не им се пречи! Останалото само ще си дойде :)

    Нередност?
  • 2
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • - 4
    • + 47

    "Расте,но не старее"

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 84

    Браво на тези млади хора, те са новото лице което всички бихме искали да има страната ни. Сигурен съм че няма да се поддават на нашите страхове и ограничения.

    Нередност?
  • 4
    gallnare avatar :-?
    Мария
    • - 1
    • + 66

    12 000 за година и половина? Мотивиращо начало, нали? Само така!

    Нередност?
  • 5
    niki.maxi avatar :-?
    nicoleta
    • - 51
    • + 7

    Да се разходят по Жевнския пазар и ше опознаят София в детайли.

    Нередност?
  • 6
    patchev avatar :-P
    HXP
    • - 1
    • + 47

    "Гидовете също са забелязали, че повечето чужденци се отнасят недоверчиво към нощния живот на София."

    Ееее, може ли така :Д Най-колоритният нощен живот имаме в Европа :Д

    Иначе 12000 души са много солидна цифра, браво на организаторите за ентусиазма им!!!

    Нередност?
  • 7
    areta avatar :-|
    areta
    • - 1
    • + 51

    Браво на децата! Ще кажа на всичките си приятели за тези турове.
    Жако, че не го знаехме преди месец, дъщеря ми беше довела в София компания от словаци, австрийци и украинци :(

    Нередност?
  • 8
    t avatar :-?
    т
    • - 2
    • + 71

    До коментар [#5] от "nicoleta":

    Разходката по Женския пазар наистина е много интересно занимание. Казвам го без никаква ирония. От Лъвов мост, по Женския пазар и до ЦУМ е все едно разходка от Дамаск до Виена. България е много пъстра и шарена и с това можем само да се гордеем.

    Освен това на Женския пазар може да се купят продукти за зелена салата за 3-4 души за около 2 лв! Ще ме извинява Билла-та в непосредствена близост.

    Нередност?
  • 9
    t avatar :-|
    т
    • - 1
    • + 47

    И да си пожелаем повече велосипедни алеи, за да се правят и безплатни велосипедни турове на София.

    Нередност?
  • 10
    sorcerer avatar :-|
    Бойко Благоев
    • + 18

    До коментар [#9] от "т": http://velorazhodka.org/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал