Медии и неправителствени организации се обединяват срещу враждебната реч

Споразумението, което ще бъде подписано следващата седмица, ще бъде първият опит за провокиране на саморегулация сред политическите сили по отношение на езика на омразата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Медии, неправителствени организации и политици ще подпишат следващата седмица споразумение срещу езика на омразата. То цели да ограничи враждебната реч, която заема все по-голямо място в публичното говорене. "Надяваме се, че с тази инициатива ще подпомогнем значителното ограничаване на употребата на език на омразата, специално в хода на провеждането на кампанията за местните избори", коментира доц. Орлин Спасов, преподавател в Софийския университет и директор на фондация "Медийна демокрация" - една от организациите, подкрепили споразумението, на пресконференция в четвъртък за представянето на инициативата.

По думите на Спасов в България съществува парадоксът, че въпреки наличието на законово регулиране и криминализиране на езика на омразата в Наказателния кодекс (НК), гражданите все по-често са свидетели на разцвет в употребата му в обществото, в медиите и в политическата реч. Това е ясен знак, че рестрикциите, които се налагат, на практика са неефективни. Главният редактор на сайта "Маргиналия" Юлиана Методиева даде пример, че за последните 5-6 години в страната има едва десетина души, които са осъдени по член 162 на НК, който криминализира употребата на речта на омразата. "Прокуратурата доста често остава пасивна по отношение на този тип престъпления и въобще повечето хора не си дават ясна сметка, че използването на език на омразата е престъпление по силата на Наказателния кодекс", коментира Орлин Спасов.

Затова инициаторите на споразумението срещу езика на омразата смятат, че саморегулацията може да се окаже по-успешният път.

Автори на инициативата са дванайсет медийни и неправителствени организации. Сред тях са Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), фондация "Медийна демокрация", сдружение за човешки права "Маргиналия" и др.

Споразумението призовава политиците и политическите партии да не използват враждебна реч, скрити зад имунитета, който имат, а журналистите - да не я отразяват. Когато гост в ефир на живо предаване отчетливо подбужда към ненавист към определена група хора, журналистът е длъжен да го изобличи и прекъсне, защото в противен случай става съучастник, категорични са инициаторите.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира, че съществува риск в ситуацията на бежанска криза и вътрешни етнически конфликти, в която се намира страната, политически субекти да се възползват от враждебна реч за натрупване на вот. По мнението на Лозанов споразумението срещу речта на омразата е първият опит за провокиране на саморегулация сред политическите сили. Той е категоричен, че враждебната реч трябва да бъде дефинирана и забранена и в законите за регулация на медиите, не само в Наказателния кодекс.

Организациите, които са подготвили споразумението, смятат, че то е вид тест за страните по него. "Може да бъде успех или провал, но и в двата случая ще могат да се направят изводи за състоянието на журналистиката у нас. Остава само една възможност – да стартираме нещо в полето на политическата саморегулация, да поканим на добра воля политиците да подпишат споразумение поне в рамките на този месец на предизборна кампания да не използват подобна реч", каза Орлин Спасов. Предвидено е по време на предизборната кампания да се прави мониторинг специално по ключовите думи за ксенофобията и словото на омразата. В случай, че тази саморегулация проработи, ще се мисли и за дълготрайното й прилагане и разширяване на обхвата на споразумението, допълни Спасов.

Според председателя на Съюза на издателите в България Теодор Захов (съиздател на "Капитал" и "Дневник") тестът ще е на две нива - първо за това кой ще се отзове на поканата за подписването на споразумението, и след това дали ще се спазва. По думите му медиите, които ще подпишат, са тези, които вече спазват журналистическия етичен кодекс и не използват враждебна реч. Всички членове на Съюза на издателите ще сложат подписите си под споразумението.

На подписването на споразумението на 23 септември, освен журналисти от български медии, се очаква да присъстват и представители на чуждестранни информационни агенции.

От страна на депутатите и политическите сили досега има потвърждение от депутата от ДПС и член на парламентарната медийна комисия Хюсеин Хафъзов, от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, както и одобрение от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Присътвие са потвърдили дипломати и представители на Европейската комисия в България. Експертите изразиха съмнение, че на срещата за подписването на споразумението другата сряда ще се появят партиите с националистически възгледи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfawbg avatar :-|
    Боян Цветков
    • - 1
    • + 4

    Зад "език на омразата" про-хомосексуалните организации целят да запушат устите на хората, които говорят против тях. Не говорим за това да ги обиждат или ругаят, но само казвайки, че това, което правят е грешно е достатъчно за тях, за да подведат някого под претекста "език на омразата". Конструктивният диалог, който би следвало да излезе от този закон в крайна сметка не се получава.

    Нередност?
  • 2
    wanderer avatar :-P
    wanderer
    • + 2

    "тестът ще е на две нива - първо за това кой ще се отзове на поканата за подписването на споразумението, и след това дали ще се спазва."
    Простотията е на две нива: първо за това кой ще се съгласи да бъде рекетиран с цензура на словото, и второ кой "умник" ще се пребори да обвинява останалите в "престъпление от омраза".

    Елементарното възпитание и учтивост биха свършили повече работа за общуването в обществото вместо избирателното цензуриране на принципа: "Който не е с нас, е против нас, опс демокрацията".

    Нередност?
  • 3
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • - 1
    • + 1

    "Когато гост в ефир на живо предаване отчетливо подбужда към ненавист към определена група хора, журналистът е длъжен да го изобличи и прекъсне, защото в противен случай става съучастник, категорични са инициаторите."
    Не разбрах: журналистът какво трябва да направи? Това не е ли призив/подбуждане на журналистите да използват "езика на омразата" (изобличаване) и да извършат "престъпление срещу свободното слово" (прекъсване)?
    Жертвата на това "журналистическо престъпление" срещу кого следва да заведе иск - журналиста, работодателя му или подбудителя -подписалите споразумението? Да не говоря, че прокуратурата може да се самосезира (дискриминация на политическа/етническа основа) или за случаите, когато за участие в предаване или публикация на интервю е платена крупна сума. Тя ще се връща ли или направо да се иска запор на сметките на медията?

    Нередност?
  • 4
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 1
    • + 1

    Ако нарека някой хомосексуалист хомосексуалист това вече е език на омразата. Трябва да използвам абсурдни евфемизми като гей за да съм коректен. И проститутките трябва да наричам пчелички по същата причина. Не само в Русия и Сингапур липсва свобода на словото.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 5
    wanderer avatar :-P
    wanderer

    [quote#4:"sqr47309640"]Трябва да използвам абсурдни евфемизми [/quote]
    "Хетерофоб" и "секциоложки на свободна практика" ти вършат работа. И не звучи абсурдно: "Правата на хетерофоба погазени вероломно от хомофоба при кнесофобската традиция на запазени наследствени дялове."

    Нередност?
  • 6
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • + 2

    Въпрос на възпитание е да не се обиждат хора. Спорът и дискусията възприемат много лесно у нас формата на махленски разправии. И не става дума за политическа коректност.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал