🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политически партии и медии подписаха споразумение срещу езика на омразата

С това парламентарно представените сили правят първа стъпка в подкрепа на саморегулацията по отношение на дискриминационната реч

Медии и политици подписаха споразумение срещу езика на омразата
Медии и политици подписаха споразумение срещу езика на омразата
Медии и политици подписаха споразумение срещу езика на омразата    ©  Надежда Чипева
Медии и политици подписаха споразумение срещу езика на омразата    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представители на медиите и на всички парламентарно представени политически партии без "Атака" сложиха подписите си под споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в хода на официалната кампания за предстоящите местни избори.

Това се случи на специална церемония в зала "Изток" на Народното събрание днес. От името на политическите сили се подписаха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на групата на БСП Атанас Мерджанов, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, зам.-председателката на групата на Патриотичния фронт и председателка на парламентарната медийна комисия Полина Карастоянова, съпредседателката на групата на "Български демократичен център" Красимира Ковачка, зам.-председателят на групата на АБВ Борислав Борисов и независимият депутат Георги Кадиев.

Депутатите оцениха инициативата като много добра и заявиха, че отговорно ще следват записаното в документа (виж текста му в карето). "Политическото различие е гарант за демокрацията", приветства инициативата лидерът на ДПС Лютви Местан. Според независимия депутат Георги Кадиев "това е първата малка крачка на един дълъг път, който ни предстои да извървим - път за добър тон и толерантност в политическото и обществено говорене".  

Генералният директор на БНР, главни редактори, директорите на новини във водещите ефирни телевизии и журналисти също присъстваха, за да подкрепят споразумението. Сред тях бяха БНТ, БНР, БТА, Дарик радио, bTV, Nova, "Капитал", Dnevnik.bg, Mediapool.bg, Клуб Z, "Медийна група България" (издател на "24 часа", "168 часа" и "Труд"), TopNovini.bg, сп. "Мениджър", в. "Сега", vevesti.bg, радио К2, издателят на Amica и L'Europeo - QM, и др. Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов също подписа документа, както и председателката на Българската асоциация на PR агенциите Деница Сачева.

Споразумението призовава политиците и политическите партии да не използват враждебна реч, скрити зад имунитета, който имат, а журналистите - да не я отразяват. Когато гост в ефир на живо предаване отчетливо подбужда към ненавист към определена група хора, журналистът е длъжен да го изобличи и прекъсне, защото в противен случай става съучастник, категорични са инициаторите.

 

Споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч

в периода на подготовка и в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г.

С цел предотвратяване на употребата на враждебна и дискриминационна реч в публичното пространство, като потвърждаваме необходимостта от обединяване на усилията за борба с езика на омразата,

Ние, представители на политически партии и български медии,

Заявяваме:

- от името на представените политически партии: Няма да използваме враждебна и дискриминационна реч в периода на подготовка и в хода на предизборната кампания за местни избори 2015 г.;

- от името на представените български медии: Следвайки принципите на отговорната и качествена журналистика, няма да допускаме използване на враждебна и дискриминационна реч в своята работа;

Противопоставяме се на налагането на нетърпимост между гражданите, на подбуждането към ненавист, основана на раса, пол, религия или национална принадлежност, като в същото време ще гарантираме правото на свободно изразяване и на информация.

Потвърждаваме намерението да се придържаме към високи стандарти в политическата комуникация, да отдаваме приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

Организатори на инициативата:

- Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО

- Съвет за електронни медии (СЕМ)

- Съюз на българските национални електронни медии

- Съюз на издателите в България (СИБ)

- Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ)

- Съюз на българските журналисти (СБЖ)

- Фондация "Национален съвет за журналистическа етика"

- Фондация "Медийна демокрация"

- Сдружение за човешки права "Маргиналия"

- Асоциация на европейските журналисти

- Център за развитие на медиите
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov

    Преди години си мислехме, че само комунизмът може да ражда щуротии.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал