🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Булгар акбар

Неслучилата се борба с корупцията и организираната престъпност може да превърне България в скрит съюзник на тероризма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джип БМВ X5 води дълъг конвой от високопроходими автомобили, препускащи по прашен път. От прозорците стърчат маскирани джихадисти, държащи автомати, а над тях - знамето на "Ислямска държава". Тази снимка обиколи медиите преди година и половина, но в България направи особено впечатление, заради номера на БМВ-то, който беше русенски.

От вътрешното министерство тогава заявиха, че колата е собственост на гражданин от арабски произход, който не я е обявил за издирване. От поне 15 години българската организирана престъпност има активно участие в каналите за изнасяне на откраднати коли за Близкия изток, като според източник на "Капитал" в правоохранителните институции от началото на конфликта в Сирия търсенето на високопроходими автомобили там е по-голямо.

Погледнато откъм България, крадците на коли няма от какво да се притесняват - разкриваемостта на този тип престъпления в София е под 5%.

Освен автомобили българският криминален пазар може да предложи на терористичните организации и други незаконни стоки и услуги - от производство и трафик на наркотици, през фалшиви документи до трафик на културни ценности. Но организираните престъпни групи не са единствените, които могат да помагат на радикалните ислямисти. Корупцията, в борбата срещу която България не може да се похвали с успехи, създава пробойни в системата на национална сигурност. Те също могат да бъдат използвани от терористични организации.

България е под наблюдението на Европейската комисия в напредъка в борбата с организираната престъпност и корупцията, защото и двете форми на престъпност не само рушат демокрацията, но и генерират заплаха за сигурността на целия Европейски съюз.

Корупцията: Основната пробойна в сигурността

Две седмици след атентатите в Париж е ясно, че поне двама от терористите са влезли в ЕС като бежанци. Те са били регистрирани в системата Eurodac - базата данни, в която се качват пръстовите отпечатъци на мигрантите, търсещи защитен статут, в Гърция, след като са влезли от Турция. Допреди да се случи кървавият инцидент идеята, че каналите за бежанци и терористи съвпадат, беше официално отхвърляна. Само преди няколко месеца Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността, заяви, че каналите за бежанци едва ли се използват от терористи, защото регистрацията в Eurodac ще помогне за тяхното разкриване. През този канал за последната година минаха над 300 хил. мигранти. Високият дебит на хора затруднява контрола и регистрацията. Повечето се регистрират, но проверките не са всеобхватни. През седмицата  директорът на Frontex, европейската агенция за граничен контрол, Фабрис Леджери, цитиран от френския вестник Le Parisien обърна внимание, че ръководената от него институция няма мандат да извършва проверки, свързани със сигурността. Проблемът идва и от това, че Eurodac не е полицейска система. Тя не е свързана с базите данни на Шенген или Европол. Парадоксалното е, че в това отношение в България нещата са под по-строг контрол. Или поне на хартия. Първо - сухопътната граница, за разлика от морската, е по-лесна за охраняване. Второ - първата спирка на мигрантите тук е през затворените центрове на МВР, където те се профилират от служители на ДАНС, НРС и т.н. И трето - трафикът е десет пъти по-малък от този през Гърция.

На хартия това може и да е така, но  на практика положението е  по-различно. Видно от статистиките на МВР две трети от хората, влезли незаконно в България се залавят или във вътрешността на страната или при опит да излязат от нея. През миналата седмица от 693 задържани 412 са били вече влезли в България, 226 са се опитали да излязат и само 55 са хванати "на вход". Тази статистика поставя под съмнение ефикасността  на граничния контрол на входа на държавата.

През пролетта ДАНС задържа граничен полицай от Елхово, след като той се опита да внесе двама иракчани с личния си автомобил, грижливо покрити с топлоизолация.  Преди месец двама гранични полицаи от Калотина бяха задържани, след като стана ясно, че са взели 700 лв. от българин, превозвал трима мигранти.

Арестите обаче не трябва да оставят погрешно впечатление, че корупцията в охраната на границата се посича безусловно. Източници на "Капитал" в службите за сигурност разказаха за нереализирана разработка, която е установила стройна схема с участието на служители от различни гранични поделения.  Каналджиите знаели много добре кога да действат в зависимост от това кой е на смяна на границата с Турция и Сърбия. Клиентите на тази мрежа не са минали през иначе строгия (на хартия) граничен контрол, бъдете сигурни.

Оръжието: Made in Bulgaria

Използваните при атентатите в Париж автомати Калашников са били произведени в България през 80-те години, потвърждават и български източници, което повдигна въпроса за "българска" връзка. Встрани от факта, че оръжието действително е било произведено в Казанлък, трудно може да се търси пряка връзка. Високопоставен източник от службите за сигурност разказа пред "Капитал", че то е било продадено по редовна сделка на "известна държава", след което следите му се губят. Към онзи момент над 90% от оръжието, произведено в Казанлък, е експортирано.

Факт е също така и че български играчи участват активно в незаконната търговия с оръжие. Преди четири години Хелън Хюз, главен експерт по търговията с оръжие и човешките права към Amnesty Inernational коментира пред БНР, че "България е продавала различни оръжия, амуниции и друго оборудване на Египет, Либия и Йемен. Основните й доставки са били за Египет и Йемен."

Източник от службите за сигурност разказа, че има информация, подавана и от чужди служби, че се засичат сделки в нарушение на ограниченията поставяни от международни организации за държави в Африка и Близкия изток. Търговията не е само на едро. Същият източник сподели пред "Капитал" и за засечени мулета, които изнасяли автомати и друго оръжие към Западна Европа с леките си автомобили.

За съжаление тези разследвания и разработки рядко обхващат всички подробности, които могат да осветят цялата картина, коментира източникът ни.

Производство на фалшиви документи

До тялото на един от самовзривилите се до националния стадион на Франция в парижкото предградие Сен Дени е намерен сирийски паспорт, за който министърът на правосъдието Кристиан Тубира каза, че е фалшив, като най-вероятно е използвана самоличността на сирийски войник. Преди два месеца журналист от холандското списание Nieuwe Revu с едно телефонно обаждане само за 40 часа и 750 евро успя да е сдобие със сирийски паспорт и лична карта с името и снимката на холандския министър-председател Марк Рюте. От началото на войната в Сирия под контрола на различни групировки (в това число и ИД) са попаднали както заготовки за паспорти и лични карти, така и използваните за персонализацията принтери.

Българската организирана престъпност се опитва да бъде конкурентна на този пазар. През лятото на 2014 г. МВР разби две пловдивски печатници, в които бяха открити 10 хил. заготовки за сирийски паспорти, които трябвало да бъдат продадени срещу 50 хил. долара в Турция. В същата печатница са открити и бланки за испански лични документи, различни печати от държавни институции,  дипломи, превозни билети за дървесина, бланки от ДАИ, холограми за български документи за самоличност. "От комуникацията, която имат нашите служби с тези в Европа, става ясно, че много чести са уведомленията от страните от ЕС за задържани лица от трети страни с неистински български документи" каза тогава директорът на пловдивската "Криминална полиция" Николай Кирков.

Каптагон: познанието остава

Очевидци и оцелели от атентатите в Париж, които са имали пряк контакт с терористи, определят поведението им като на "живи мъртви", което повдигна въпроса дали всъщност джихадистите не са били под влиянието на дрога. Властите във Франция са назначили химически анализи на телата на терористите, чиито резултати не са обявени все още. Преди атентатите в Париж Le Мonde разказа как дрогата е изключително популярна сред бойците на "Ислямска държава". Всъщност този продукт - по същество амфетамин, е отдавна популярен  на териториите, контролирани днес от джихадистите. И България е имала активна роля за това. Архивите на "Държавна сигурност" разкриват, че продуктът първо е реекспортиран от Западна Германия от българските служби, а после е бил произвеждан тук с цел генериране на "допълнителни валутни приходи".  

Добитото от българските химици познание за производството на този тип наркотик остава. Служител на службите за сигурност коментира пред "Капитал", че през последната година са разкривани случаи, в които български химици отиват, за да произвеждат каптагон в Сирия, Египет, Йордания и Судан, и впоследствие с били задържани с готова продукция.

Взаимодействие или стратегическо партньорство

Към тези пазари можем да добавим много други - цигари от марките на "Булгартабак" са изключително популярни в Северен Ирак, като според оценките на международни анализатори става дума за т.нар. C&C (contraband and counterfeit -контрабанда и фалшифицирани) доставки. Опитът в трафика на културни ценности също е изграждан с активното съдействие на ДС през 80-те години. Преди три месеца Маамун Абдулкарим, който ръководи агенцията за културното наследство във Сирия, заяви пред Guardian, че "Ислямска държава" се финансира и от продажбата на антики на черния пазар.

"Доказано е, че терористичните групи използват трафик на наркотици, на хора, на оръжие и прочие като основно средство за финансиране на действията си. Терористичните групировки и организираната престъпност използват все повече и повече еднакви методи за финансиране. Стига се до момент, в който започва да се говори, че терористичните организации заемат,  т.е. използват дейностите на организираната престъпност за техни цели", коментира пред "Капитал" Рада Смедовска от организацията "РискМонитор". Тя дава конкретен пример: "Ясно е, че ако дадена терористична групировка се нуждае от фалшиви документи, ще се обърне към някоя криминална групировка, която вече е овладяла този пазар, отколкото да се мъчи сама да натрупва експертиза в тази област. Друг пример за сътрудничество между организирани престъпни групи и терористични организации са бартерните сделки - терористична организация, която има нужда от оръжие, прави бартерна сделка с организирана престъпна група, предоставяйки и наркотици (оръжие срещу наркотици). Освен това изградената инфраструктура, с която разполага организираната престъпна група за пренасянето на наркотиците, може да бъде използвана и за трафик на оръжия." Този термин изследователите наричат "присвояване на дейности", характерни за организираната престъпност, от страна на терористични групировки. Тоест, за да си набавят средства, терористичните организации не използват "услугите" на организираната престъпност, а прибягват сами до измами с кредитни карти, трафик на наркотици, отвличания и др.

Според професора по криминология от правния факултет на Middlesex University Винченцо Руджеиро автоматичното поставяне на знак на равенство между тези дейности също е грешен подход "В обществена среда, в която незаконността е широко разпространена, всякакви видове криминални дейци могат да намерят благоприятни стимули и улеснение", коментира той пред "Капитал", но уточнява, че при всички положения би държал организираната престъпност и тероризма ясно отделени, когато става дума за техния анализ, защото "някои имат навика да събират на едно място всичко, което не харесват: психично болния, наркозависимия, педофила, терориста и т.н. Това е лесен начин да идентифицираш неприятния и проблематичен "друг".

Трудно можем да приемем, че можем да има конспиративен заговор между българската организирана престъпност и корупционни мрежи с терористичните организации. Но няма нито една причина да се съмняваме, че която и да е от страните ще се въздържи да се възползват от другата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 3
    • + 11

    Всъщност всичко това е интересно, но днес касае частично България. Тези стари ДС лаври, експертизи и схеми отдавна са усвоени в Турция и по отношение на Сирия и бежанците тя е в окото на "бурята"...
    Тук се припечелва слабо и на парче и да корупция има, но слава - не

    Нередност?
  • 2
    buran avatar :-|
    buran

    Според Билд, цитиран и от Дневник, автоматите са произведени в Китай

    http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2657589_bild_atentatorite_ot_parij_moje_da_sa_kupili/

    Нередност?
  • 3
    guentertreitel avatar :-|
    guentertreitel

    До коментар [#2] от "buran":

    Прокуратурата на Баден-Вуртенберг е потвърдила пред "Ройтерс", че във вторник е бил задържан мъж за нелегален трафик на оръжия, но не е е коментирала дали има връзка с атаките в Париж.

    Нередност?
Нов коментар