Германските компании ухажват служители

Пандемията изостря дългосрочния проблем с намаляващата работна сила

Хойерсверда, Бауцен, Каменц и Радеберг са градове в източната германска провинция Саксония, които са загубили десетки хиляди жители, предимно млади и образовани, след рухването на комунизма. Някога център за добив на въглища, Хойерсверда е претърпял спад в населението 70 хил. жители през 1985 г. до 32 хил. днес; средностатистическият бюргер е на 53 години. И в четирите града бейби бумърите вече се пенсионират или се подготвят за пенсиониране. Притеснени от недостига на персонал, през 2019 г. кметствата на квартета и две дузини местни работодатели стартират програмата "късна смяна". Тя включва транспортиране на местни тийнейджъри до фабрики, работилници и офиси следобед, за да ги насърчи да се запишат за чиракуване.

Недостигът на работници е огромен проблем в Германия. Работната сила в страната може скоро да достигне своя връх в абсолютно изражение и може да се свие с до 5 млн. души до 2030 г. Covid-19 влоши проблема. В началото на пандемията заради локдауна и рецесията се оказа, че много германски компании имат твърде много работници, много от които попаднаха в подкрепяните от държавата схеми за отпуски. Сега, след като икономиката отново се отвори, компаниите се оказват с твърде малко работници.

А привличането на нов персонал става все по-трудно. Служителите, особено младите, все повече търсят по-голяма сигурност. След като са наблюдавали почти пълното затваряне на някои бизнеси като хотели или авиокомпании, те биха предпочели сигурна работа в публичната администрация пред частния сектор, казва Зузана Блазек от Германския икономически институт.

Миналия октомври 43% от фирмите са заявили, че бизнесът им страда поради липсата на квалифицирана работна ръка, което е почти два пъти повече от година по-рано, когато 23% от фирмите са изпитвали затруднения. Най-много са се увеличили компаниите с недостиг на работна ръка от обединението на Германия през 1990 г. насам, според проучване сред 9 хил. компании от KfW държавната банка за развитие, и Института Ifo. Най-силно засегнати са услугите, следвани от производството. Недостигът на квалифицирани работници сега е толкова сериозен, че "драматично забавя икономиката ни", предупреди миналия месец Кристиан Дюр, лидер на пропазарната Свободна демократическа партия. Той смята, че Германия трябва да привлича около 400 хил. работещи имигранти годишно, за да смекчи икономическото въздействие на застаряващото общество.

По-високо заплащане

Въпреки че много германци споделят проимиграционната позиция на Кристиан Дюр, целта му не може да бъде постигната за ден. Тъй като германските компании се нуждаят от служители сега, те правят всичко възможно, за да се превърнат в привлекателно място за работа. Някои от усилията им приличат на това, което се случва в страни като Америка. Много от действията им са продължения на вече съществуващи схеми, предназначени да предотвратят опасността от свиващата се работна сила.

43%

от фирмите твърдят, че бизнесът им страда поради липсата на квалифицирана работна ръка

Очевидният и универсален начин да осигурите достатъчно служители е да им плащате повече. Тъй като германските работници вече са сред най-добре платените в света, компаниите нямат много място за маневриране. Все пак предстоят покачвания на заплатите. Новото правителство увеличава законоустановената минимална заплата в няколко стъпки от 9,60 евро през 2021 г. на 12 евро до края на годината. Хората с по-високи доходи също могат да очакват скромно увеличение. В проучване, публикувано миналия месец, Ifo установи, че 78% от компаниите очакват тази година заплатите да се повишат средно с 4,7% - в съответствие с исканията на синдикатите за около 5% и над прогнозата за инфлация от 3.3%, която федералното правителство има за 2022 г.

Социално инженерство

Друга популярна пандемична стратегия по света е работодателите да предлагат по-гъвкави работни условия. Застрахователят Allianz стартира нова програма за "начини на работа", която включва опции като работа от разстояние през поне 40% от времето, до 25 дни в годината в чужбина и значително по-малко бизнес пътувания. Някои германски фирми стигат до крайности. Инженерният конгломерат Bosch позволява на работниците си да изберат един от 100 модела за работно време. Компанията е разширила споделянето на работни места, при което двама души разпределят отговорностите, така че всеки да може да работи на непълно работно време, до висши ръководни позиции.

Подобно на своите колеги в други богати страни, работодателите също рекламират загрижеността си за благосъстоянието на служителите. Те отдавна предлагат помощ при грижите за децата. Bosch и Siemens управляват дневни центрове за деца на служители. Сега те разширяват обхвата на помощите. Bosch похарчи 75 млн. евро за здравен център в централата си в Абщат, където служителите имат достъп до консултации, физиотерапия, фитнес зала и стена за катерене. Delivery Hero, онлайн фирма за доставка на храна, базирана в Берлин, предлага на работниците виртуални часове по йога, членство във фитнес зала, акаунти в Headspace, фирма за медитация, и субсидирани велосипеди под наем. Allianz позволява на служителите да отделят "време за фокусиране", когато не са планирани срещи, а фирменият "глобален етикет за срещи" ограничава срещите до 25 или 50 минути и позволява паузи между разговорите. Освен това предоставя подкрепа за психичното здраве, включително на служители, които предпочитат да останат анонимни.

Deutschland AG също залага все повече на своите световноизвестни схеми за обучение и чиракуване. Bosch работи в тясно сътрудничество с престижни институции като Техническия университет в Мюнхен и Технологичния институт в Карлсруе, където представители на компанията провеждат лекции и други събития за студенти, като им предлагат и стажове и обучения. Allianz насърчава служителите си да отделят един час работно време седмично, за да посещават един от повече от 10 хил. курса, от графичен дизайн до областта на големите данни. Siemens харчи 175 млн. евро годишно за обучение и преквалификация на работниците си в Германия (плюс почти толкова, когато прави същото и в своите задгранични операции). Освен това в момента предлага 3700 местни чиракувания, значително повече от преди няколко години. По-малките фирми имат по-малко ресурси, но не са по-зле подготвени. Въпреки че работят в най-обезлюдения регион на Германия, саксонските служителите на нощни смени, всички от които със среден ръст, засега успяват да запълнят празните места.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    А що тъй бе ? Инженер Хасан и професор Мохамед не щат ли да работят ???

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    До коментар [#1] от "SS":
    Ми не, още твърдят, че меркелица ги поканила на гости.

    Нередност?
Нов коментар