🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите ще наемат по-малко в следващите шест месеца

Най-положителни са нагласите в ИТ, аутсорсинг и производство, но и там темпото се забавя

Влошаването на нагласите на работодателите обичайно е сигнал за предстоящо забавяне на икономиката
Влошаването на нагласите на работодателите обичайно е сигнал за предстоящо забавяне на икономиката
Влошаването на нагласите на работодателите обичайно е сигнал за предстоящо забавяне на икономиката    ©  Цветелина Белутова
Влошаването на нагласите на работодателите обичайно е сигнал за предстоящо забавяне на икономиката    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Проучване на БЗК сред 1100 компании в страната показва, че 14% от анкетираните планират да намалят работната сила в периода октомври 2022 г. - март 2023 г.
  • Изборът между различни възможности за работа се стеснява, онлайн обявите за ИТ кадри намаляват.
  • Близо една трета от родените след 2000 г. вече работят на четиридневна седмица в сравнение със само 18% при бейби бумърите, показва глобално проучване на Adecco.

Забавяне на темпото на наемане на нови служители през следващите шест месеца. Това показва прогнозата на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), която обединява водещите HR компании в страната.

Влошаването на нагласите на работодателите обичайно е сигнал за предстоящо забавяне на икономиката. И макар че данните на НСИ към второто тримесечие показаха малко над средното за ЕС увеличение на БВП в България от 4%, високата инфлация може скоро да се отрази на потреблението и да свие растежа. Рискът от това допълнително се засилва и от прогнозите за охлаждане на икономиката в ЕС, който е основен пазар за българския износ.

Ограничаване на разходите

Проучването на БЗК, което е проведено сред 1100 компании в страната, показва, че 14% от анкетираните планират да намалят работната сила в периода октомври 2022 г. - март 2023 г. Увеличение на персонала прогнозират 43% от работодателите, а още толкова не предвиждат промени. Така нетният коефициент на заетостта, който измерва разликата между работодателите, които планират да увеличат служителите си, и тези, които планират да ги намалят, спада до 29% спрямо 40% за предходния 6-месечен период. Най-оптимистични остават прогнозите в секторите "Информационни технологии", "Аутсорсинг" и "Производство" - съответно 30%, 13% и 10%, макар че и при трите коефициентът отбелязва понижение.

Според БЗК тези резултати показват тревожната обстановка не само в България, но и в целия свят. "Главоломната инфлация и постоянно растящите цени може да доведат до увеличение на заплатите, но те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова много работодатели вече предприеха мерки да ограничат сериозно разходите си, включително под формата на съкращения и замразяване на новите назначения", коментира председателят на конфедерацията Надя Василева. Според нея ако доскоро служителите са можели да избират между различни възможности за работа, сега много от тях ще предпочетат да останат на настоящото си работно място, а други ще се насочат към големите градове.

Срещу поскъпването

Растящите цени създават притеснения сред хората по целия свят. Трима от петима работещи се опасяват, че заплатата им няма да им позволи да се справят с нарастващите разходи за живот, показва и последното глобално проучване на Adecco Group - Global Workforce of the Future Report 2022. За много от хората смяната на работното място все още е опция, като 61% са уверени, че ако напуснат работа, ще могат да си намерят нова до 6 месеца, независимо от задаващата се рецесия. За други решението за справяне с поскъпването пък е да си намерят втора работа или да преминат в сивия сектор (да получават заплащане на ръка без трудов договор). Най-склонни на тези варианти са милениалите.

Проучването на Adecco показва и възхода на една нова заплаха на пазара на труда - т.нар. quitfluencers. Над две трети от анкетираните обмислят да напуснат, ако видят, че други техни колеги си тръгват. Тази тенденция отново е много по-разпространена сред поколението Z (родени след 2000 година), отколкото сред бейби бумърите. По-младите поколения все повече търсят и гъвкавост. Нещо повече - от всичките 32% в света, избрали четиридневната работна седмица, над половината са намалили заплатите си, за да постигнат по-добър баланс между личен и професионален живот.

"Заплащането все така остава ключово, особено за привличането на нови хора. Задържането им обаче се влияе много повече от тези модели на управление, които позволяват гъвкавост, автономия, баланс с личното време, поддържане на добро психично и физическо здраве", коментира Ирина Йончева, HR мениджър на "Adecco България".

Спад на обявите за ИТ кадри

Обявите за работа в страната през септември са били почти 49 хил., което е ръст 4% спрямо август и 3% спрямо септември миналата година, показва анализ на JobTiger. Изненадващо ИТ секторът бележи спад с 18% на годишна база, което се равнява на около 1300 обяви по-малко. От JobTiger обясняват тази тенденция, от една страна, с нормализирането на търсенето на кадри в този сектор след активното "презапасяване" през пандемичните 2020 г. и 2021 г. и от друга - с обявеното временно "замразяване" на подбора на кадри (hire freeze) в индустрията от редица технологични компании в страната и по света. В сравнение с август обявите за ИТ кадри през септември се увеличават с 1%.
Все още няма коментари
Нов коментар