А вие имате ли трудов договор?

Макар да са малко, случаите на работа на черно в Плевен и в Ловеч съвсем не са изчезнали. И в сферата на услугите най-добре знаят това

В рамките на миналата година инспекторите на Главна инспекция по труда в Плевен са извършили 1217 проверки и са констатирали над 5000 нарушения.
В рамките на миналата година инспекторите на Главна инспекция по труда в Плевен са извършили 1217 проверки и са констатирали над 5000 нарушения.
В рамките на миналата година инспекторите на Главна инспекция по труда в Плевен са извършили 1217 проверки и са констатирали над 5000 нарушения.    ©  Надежда Чипева
В рамките на миналата година инспекторите на Главна инспекция по труда в Плевен са извършили 1217 проверки и са констатирали над 5000 нарушения.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Над 12 300 са трудовите нарушения, констатирани в Плевен и Ловеч при проверките на ГИТ през 2023 г.
  • Те са най-вече са неспазване на здравословните и безопасни условия на труд, както и за неизплатени заплати или "извънредни" пари.
  • В Плевен търсят санитар, счетоводител, кранист и др., а в Ловеч - заварчик, монтажник, социален асистент.

Един забавен случай отпреди много години вероятно и до днес предизвиква усмивки из коридорите на Главната инспекция по труда (ГИТ). При проверка на заведение в един от курортите ни инспекторите се натъкнали на готвач, който работи без трудов договор. Човекът обаче изобщо не се смутил от "ревизията", а спокойно обяснил, че е клиент, който просто не харесва как режат картофите за вечерята му и предпочел сам да свърши тази работа. Затова влязъл в кухнята и помолил да ги обели и сам да приготви ястието си. Друг пък казал, че съжалил персонала, който имал много работа, и просто решил да му помогне, като вземе една-две поръчки.

Макар историите да не са отскоро и да звучат като виц, те ясно показват колко изобретателни могат да бъдат хората, когато се опитват да избегнат наказания или санкции. Или просто когато се страхуват от това, че може да изгубят работата си. Същото важи и за някои от компаниите - м.г. например инспекторите по труда в Ловеч се натъкнали на фирма, която била "наела" работници, но без трудови договори. След намесата на ГИТ хората били назначени, но няколко месеца по-късно в същата фирма се оказало, че има нови работници, но и те били без договор. Компанията, донякъде без изненада, е от сектора на строителството и е само една от проверените от ГИТ - Ловеч, през 2023 г. В рамките на м.г. инспекторите са извършили 1217 проверки и са констатирали над 5000 нарушения. А това означава, че в някои от фирмите е било установено повече от едно неспазване на закона. Сходна е и ситуацията в Плевен, където инспекторите са направили 1196 броя проверки, а констатираните нарушения са общо 6850.

За какво да слагам каска

За "Капитал" директорът на дирекция "Инспекция по труда" в Плевен Радослава Иванова обясни, че броят на трудовите злополуки остава висок - общо 3093 злополуки са станали за цялата 2023 година. "Трябва да се каже обаче, че вината за инцидентите невинаги е на работодателя. Понякога тези случаи са резултат от самонадеяност или пък липса на концентрация, разсеяност, а това може да доведе до много тежки и дори фатални последици", коментира тя за "Капитал". Няма обаче увеличение на случаите на работа без трудов договор, макар все пак да има такива - понякога инспекторите "хващат" на работа непълнолетни или пък сезонни работници, които обаче имат само устна договорка с фирмата, за която работят.

Не ви искаме еднодневните договори

Данните показват, че през миналата година в Плевен и в Ловеч засечените нарушения за работа без трудов договор са общо 138, но дори и този привидно малък брой донякъде е изненада. През 2015 г. с промени в Кодекса на труда бе регламентирано хората да могат да работят и на еднодневни трудови договори (общо за не повече от 90 дни) за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Договорът може да се сключва за дейности по обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и др. Целта бе тези хора хем да излязат от сивия сектор, хем да запазят регистрацията си в бюрото по труда (ако имат такава) и да не губят правата си за социално подпомагане, т.е. обезщетенията за безработица. А секторите не бяха избрани случайно - и до днес в селското стопанство броят на хората, които работят на сиво, е значителен и трудно доказуем. "Нарушения има и в шивашкия бизнес, както и в сферата на услугите. Хората трябва да бъдат активни и да не се притесняват да подадат сигнал", съветва Радослава Иванова от ГИТ - Плевен.

На сходно мнение е и колежката й от ГИТ - Ловеч, Пенка Николова. "Имахме много случаи, свързани с неизплатени заплати. Хората трябва да действат веднага, а не да чакат да минат месеци с надеждата, че работодателят им ще им изплати дължимото", категорична бе тя пред "Капитал". Николова обаче отчита и друго - в строителството работата без трудов договор продължава да бъде честа практика. "Натъкнахме се на хора, които работят без договор, и след нашата намеса те подписаха. Малко след това проверихме същата фирма и пак се оказа, че е "наела" хора на черно", коментира тя.

Продавачи, санитари и кранисти

Като цяло безработицата в Плевен и Ловеч леко расте. Справка на Агенцията по заетостта (АЗ), изготвена за "Капитал", показва, че към края на миналата година безработните в Плевен са били 4.58% (при 3.73% към 31.12.2022 г.), докато в Ловеч са 6.49% при 4.22% за същия период на предходната година. За сравнение - регистрираната безработица в България през декември е 5.6%. Процентът на хората без работа в Плевен, Ловеч, а и в цяла България обаче реално е по-висок, тъй като статистиката "хваща" само тези от тях, които са се регистрирали в бюрата по труда.

Най-търсените професии в Плевен са традиционно в производството на облекло, персонал, полагащ здравни грижи за хора. Търсят се и хора за ресторантьорството и бранша на услугите, свободни места има и за работник поддръжка, продавачи, санитар, главен счетоводител, отчетник в счетоводството, организатор на дейности, кранист и др., показва справката, изготвена от Агенцията по заетостта за "Капитал".

В Ловеч също търсят хора за сферата на услугите - като оператор на производствена линия, работник, личен асистент, опаковач, шлайфист, заварчик, монтажник, социален асистент, сервитьор и т.н., показва още справката на АЗ. Средната брутна работна заплата и за двата града е около 1600 - 1700 лв. - значително по-ниска от тази в София, която почти докосва 3000 лева. Което вероятно е и част от обяснението защо хората работят на черно или се опитват да изкарат допълнително, като получават парите си на ръка, без те или работодателят им да ги декларират.

В дългосрочен (а и не само) план това не е решение и на практика се превръща в затворен кръг. Хората не се осигуряват на реалните суми и в резултат получават ниски обезщетения за безработица (когато това се наложи) или пенсии. А фирмите си спестяват разходи, които иначе биха влезли в хазната, откъдето се преразпределят и парите за социални плащания.

Колкото до работата на ГИТ - по оперативна справка през цялата 2023 г. инспекторите са направили почти 50 000 проверки на общо 40 160 предприятия в цялата страна. Констатираните нарушения са почти 300 000. В част от случаите са дадени предписания, спрени са машини, а някои хора дори са били отстранени от работа. Сумата по влезлите в сила наказателни постановления и одобрени споразумения е 14.5 млн. лв., показва статистиката на ГИТ.

Случаите на опити за "надлъгване" обаче със сигурност ще продължат, а инспекторите по труда със сигурност ще могат да разкажат още поучителни, забавни и недотам забавни истории. Като онзи случай отпреди години, когато сервитьор без договор по морето видял "ревизорите" и набързо се хвърлил полусъблечен на пясъка, като заявил, че всъщност е клиент на бара. Кой би могъл да докаже обратното?

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    После същите ще искат пенсии, права и тн. Това важи и за 'данъчните' и 'трудова инспекция' дето дали служи на едни мутри...?

    Нередност?
Нов коментар