Средната заплата в София в края на годината вече достига 3000 лв.

Икономиката расте с 1.6% през последното тримесечие на 2023 г., а средните възнаграждения - с 13%

Основният двигател на БВП в последните години - потреблението, започва да се забавя
Основният двигател на БВП в последните години - потреблението, започва да се забавя
Основният двигател на БВП в последните години - потреблението, започва да се забавя    ©  Лили Тоушек
Основният двигател на БВП в последните години - потреблението, започва да се забавя    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Средната работна заплата в страната продължава да расте с двуцифрен темп въпреки спадащата инфлация. Така през последното тримесечие на миналата година брутната й стойност достига - 2173 лв. Това е ръст от 13% на годишна база, или двойно над инфлацията през същия период от около 5.3%, показват данните на nационалната статистика.

В столицата размерът на средната заплата през декември на практика достига психологическата граница от 3000 лв. и е 2999 лв. ( което нето, т.е. след данъци и осигуровки, е 2327 лв. В същото време единствената област в останалата част от страната, в която е измерено средно възнаграждение над 2000 лв. през декември, е Враца с отчетени 2052 лв. Причината е АЕЦ "Козлодуй".

През първото тримесечие на миналата година заплатите отчетоха почти рекорден ръст от над 17%, но след това темповете постепенно започнаха да се забавят. Все още обаче те остават едни от най-високите за последните десетина година, а и доста над средните увеличения в Европа. Това се случва на фона не само на успокояването на цените, а и на забавяне на икономическа активност - според експресните оценки на НСИ икономиката расте с 1.6% през последното тримесечие на 2023 г. Двигател на покачването на разходите за труд за фирмите е недостигът на кадри в повечето сектори на фона на исторически ниските нива на безработица. В последните месеци обаче част от високоплатените сектори като ИТ дават сигнал, че процесите по наемане на хора и на увеличение на заплатите ще се забавят значително през 2024 г. Прогнозите за тази година са за малко по-предпазливо увеличаване на персонала и на възнагражденията в частния сектор.

Къде растат най-много

През октомври-ноември годишният ръст на средното възнаграждение изпреварва повече от два пъти темпа на инфлацията, който е 5.3% през същия период, което означава, че покупателната способност на работещите се подобрява. Все пак данните за средните стойности са силно изкривени от отделни високоплатени сектори, има и големи различия има между столицата и останалата част от страната, затова и ефектът не е еднакъв за всички. Разликата между брутната средна заплата в София и останалите области е близо 1000 лв.

Най-високите възнаграждения и през последното тримесечие продължават да са в ИТ сектора (4852 лв. средна месечна заплата), енергетиката (3278 лв.) и финансовия сектор (3086 лв.). Няма промяна и при най-нископлатените - туризъм (1304 лв.) и селско стопанство (1460) лв. Това обаче са и два от най-сивите сектори на икономиката.

Статистиката засича най-висок годишен ръст на заплатите в строителството - с 21.3%, хотели и ресторанти - с почти 20%, и транспорт и логистика - увеличение със 17.2%.

Възнагражденията в публичния сектор продължават да са по-високи от тези в частния, като ножицата между тях се разтваря по-видимо и вече е над 230 лв. Това се дължи на по-бързия темп на покачване на заплатите в обществената сфера - с 14%, при 12.7% в частните компании .

Ръстът на БВП през миналата година - около 2%

В сряда националната статистика публикува и данните за БВП през последното тримесечие на миналата година. Според експресните оценки показателят очаквано забавя ръста си до 1.6% на годишна база. но на тримесечна има леко ускорение до 0.5%. Данните показват, че основният двигател на растежа през последните години - потреблението, започва да забавя темп. Те обаче се експресни и обикновено след това се ревизират, така че картината все още не е пълна. Очаквано износът е с отрицателен принос, но минусът при вноса е още по-голям. На база данните до момента може да се предположи, че през миналата година икономиката на България е пораснала с около 2%, или малко над прогнозите на повечето институции.

Резултатът на България е добър на фона на много от европейските икономики, които изпадаха в плитки рецесии. Доскорошният мотор на Европа - Германия, на практика е изпаднала в техническа рецесия и регистрира спадове на БВП на годишна база в две поредни тримесечия, показват данните на Евростат.

Предварителните оценки на Евростат са за 0.5% ръст на БВП през 2023 г. и в ЕС, и в еврозоната.

Очакванията за българската икономика тази година са за малко по-висок ръст на БВП - около 2.5-3%. Тези прогнози обаче залагат ускоряване на инвестициите по линия на парите от Европа. В същото време България изостава все повече в усвояването на милиардите по Плана за възстановяване.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka
    • - 6
    • + 5

    Асен Василев прави всичко възможно да намали заплатите на програмистите.

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "npocmaka":

    рецесията в ЕС ще ги намали по-бързо от Василев. Достатъчно е да се почете в програмистките форуми, да се види, че заплатите на нови наемания спадат, джуниърите по-трудно ги наемат, цели екипи биват освобождавани. Няма проекти, работната ръка е скъпа и не може да се държи дълго без работа. 60/40 в бранша няма.

    Нередност?
  • 3
    dlg17078677351222056 avatar :-@
    Genko Velev
    • + 5

    "и финансовия сектор "
    Колко учудващо. Нашите псевдо-чужди банки продължават да плащат "0" лива, но кой знае защо лихвите по които те заемат нашите пари, са значително по-високи. Отделно ти вземат месечна вноска ЗАТОВА ЧЕ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО печелят от парите ти, вземат ти такса за закриване на сметка и за ОТКРИВАНЕ на сметка. Моля???
    А ако някой си мисли че банките не са чисто български на чисто български далавераджии - по конституция в България не може да има чужди банки, така че абсолютно всички "чужди" банки са си чисто български с българско ръководство и само тям някъде на хиляди км разстояние имат шапка, която е доволна че получава някаква печалба и няма големи скандали.

    Нередност?
  • 4
    ivan_lawyer avatar :-|
    ivan_lawyer
    • - 1

    Парите на се изобщо критерий за просперитет - в България има диктатура от най-класически тип, ако искаш да станеш нещо по-различно от нещо - то ще се сблъскаш с голяма съпротива, на практика - по рождение трябва да ни дават медали за храброст.

    Елементарни неща се превръщат в сериозно изпитание, хората не могат да разберат - че имат и права, а това е доста неправилно.

    Изобщо - на Запад пак ни надиграха - като стил на живот - там дори най-богатите не се возят в "Майбаси", както и да е - това е разводнена тема.

    Освен това - защо трябва да има пренатоварване, един познат се отказа от скъпо-платена работа(занятие), защото - просто го скапваха - почти 12 часа - това е свръх-усилие.

    Условията на работа са по принцип - мрачни и хората се разболяват.

    Нередност?
  • 5
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 2

    Някой знае ли как свършва приказката когато заплатите растат по бързо от икономиката ?
    В момента Централните банки оставиха лихвените ставки високи с цел да свалят на земята и работните места и ръста на заплатите.В САЩ инфлацията е устойчиво висока и там въпреки че почнаха първи с вдигане на лихвите сега минимум до средата на 2024 година няма да пипнат нищо а в Европа ако изобщо има леко съкращение на лихвите ще е чак в края на 2024 година.За България нашите банки след като нашиха с кредити всеки срещнат тепърва ще съдират по 10 кожи от хората със заеми защото у нас лихвите са ПЛАВАЩИ.

    Нередност?
  • 6
    fhh16754935791161878 avatar :-|
    Стефан Иванов
    • - 1
    • + 3

    При официална инфлация от 8,8% и ръст от 1,6%, използвайки формулата за реален разтеж ((1+0,016)/(1+0,088)-1, означава, че Българската икономика се е свила с 6,62%.

    Нередност?
  • 7
    f2 avatar :-|
    Imaginary Friend
    • + 3

    "Възнагражденията в публичния сектор продължават да са по-високи от тези в частния, като ножицата между тях се разтваря по-видимо и вече е над 230 лв. Това се дължи на по-бързия темп на покачване на заплатите в обществената сфера - с 14%, при 12.7% в частните компании ."

    Ъх...

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    До коментар [#2] от "ekp351157130":
    Не съм от бранша, но от познатите ми в ИТ нито един не е останал дълго без работа. И друго - това, че ще им отрежат бонусите, ще ги принудят да ходят всеки ден на работа в офиса и ще имат примерно 15 % намаление на заапалтите не е краят на света. Все пак - базат им е доста висока сравнено с другите сектори.

    Нередност?
  • 9
    georgipopov avatar :-|
    boris popov

    До коментар [#6] от "Стефан Иванов":

    Не е лошо шърво да почетете как се изчислява реалният растеж и каква е разликата между номиналният и реалният...

    Нередност?
Нов коментар