🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокурорът, на когото му пречи съдът

Главният прокурор е все по-лишен от легитимност, но продължава да тества докъде може да стигне. Засега иска ограничаване на съда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Главният прокурор Иван Гешев предлага законопроект за ограничаване на съда.
  • Това ще е още една крачка към превръщането на специализирания съд в извънреден трибунал.
  • Предложението показва жаждата за още повече безконтролна власт на превзетата прокуратура.

След повече от 100 дни на протести, които искат неговата оставка, след доклада на Европейската комисия за върховенството на правото и резолюцията на Европейския парламент за България, главният прокурор Иван Гешев изглежда все повече лишен от легитимност. Изненадващо, той избра точно този момент, за да прати на правителството и парламента проект за ограничаване правомощията на Върховния касационен съд (ВКС) и за занижаване стандарта на доказателствата, с които хора се пращат в затвора. Само по себе си това предложение е политически скандал, защото доказва това, което както Гешев (а преди него и Цацаров), така и управляващите у нас отричат - опитите за прокурорски диктат над съда в една съдебна система, където главният прокурор е абсолютен хегемон, а всички останали са принудени да се съобразяват с него.

Извън това обаче, предложението на Гешев, реализирано на практика, би било нова стъпка към превръщането на специализирания съд в извънреден съд. След десет години на тунинговане спецправосъдието се превърна в инструмент за изпълнение на политически поръчки, рекетиране на бизнеси и преразпределяне на активи. През 2017 г. към спецсъда бяха прехвърлени и делата за корупция по високите етажи, а точно преди година - и престъпленията за злоупотреба със средства на ЕС, които ще разследва новата Европейска прокуратура. Това е накратко обяснението защо Гешев (и тия, които стоят зад него) искат спецправосъдие, освободено от контрола на ВКС. Поне докато и ВКС не бъде овладян от същата организирана група. Поредният опит в тази насока ще бъде направен след малко повече от година, когато изтича мандатът на сегашния председател на ВКС Лозан Панов.

Юристи веднага окачествиха инициативата на прокуратурата като нахална и мракобесна. Парламентарните политически сили обаче не коментират темата вече седмица.

Мирослава Тодорова, съдия

В демократична държава с разделение на властите прокуратурата не се ползва със законодателна инициатива, защото тя има други сериозни репресивни правомощия. Поначало, когато институция на съдебната власт предлага изменение на процесуалните закони, т.е. на правилата, по които самата тя функционира, общественото внимание автоматично трябва да бъде изострено.

Предложението

Прокуратурата предлага да се премахне касационната инстанция по една значителна част от наказателните дела за тежки и сложни престъпления, като те да се гледат само на две инстанции - до апелативен съд. До касация да стигат само делата, при които първите две инстанции - окръжният и апелативният съд, са били на противоположно мнение по въпроса за виновността на подсъдимия, т.е. единият съд го е осъдил, а другият - оправдал. Към момента тази схема на двуинстанционно съдебно производство по наказателни дела се прилага за леките престъпления, които са подсъдни на районния съд и за които окръжният съд е втора и последна инстанция. Актовете по такива дела не подлежат на касация, а евентуално на възобновяване пред съответните апелативни съдилища - при съществени нарушения на закона или процедурата или при явна несправедливост на наказанието. Искането за възобновяване обаче не спира изпълнението на присъдата.

Прокуратурата иска това да се прилага за всички наказателни дела, защото така щяло да се постигне равенство на гражданите в процеса - каквото за подсъдимите за леки престъпления, такова и за тези, обвинени за тежки деяния, застрашени от доживотен затвор. Естествено, че в случая не може и дума да става за равенство.

Паралелно с ограничаването на касацията, прокуратурата иска също така да ѝ се разреши да предлага на съда и незаконно събрани доказателства, когато процедурните нарушения не са съществени и не поставят под съмнение достоверността. А дали дадено доказателствено средство е само леко дефектно или страда от съществен порок - това съдът ще преценява по вътрешно убеждение. Според други предложения - разследващите да могат да ползват и само едно поемно лице за дадено действие, ако им е трудно да намерят две, да падне забраната в съда да се представят доказателства, събрани след изтичане на сроковете за разследване и още много в тоя дух.

Даниела Доковска, адвокат

"Идеята един човек да бъде осъден на доживотен затвор въз основа на незаконно събрани доказателства и без право на касация е мракобесно предизвикателство пред здравия разум."

В мотивите няма нито дума с какво касационният контрол или сегашният доказателствен стандарт пречи на прокуратурата да си доказва обвинението при положение, че осъдителните присъди са 97% от внесените обвинителни актове.

Но пък евродепутатът Радан Кънев вече сподели логичното обяснение: проблемът не е с всички дела, а само с изфабрикуваните обвинения и покриването на корупцията. "Проблемът е, че на най-високо ниво понякога се покриват корупционни престъпления, а понякога се обвиняват хора, които нищо не са извършили. И в двата случая прокуратурата се проваля, но то не е заради закона, а заради мафията", казва Кънев.

Въсщност прокуратурата е прокарвала законопроекти и по времето на Цацаров, при това триумфално. Новото сега е, че за по-малко от година от мандата си Гешев придаде на прокуратурата облика на силова организация от средата на 90-те. Какво обаче ще стане в държавата, когато мутризацията окончателно овладее специализираното правосъдие, което още при създаването му беше замислено като поръчково?

Здравка Калайджиева, правозащитник, бивш съдия в Съда по правата на човека в Страсбург

Прокуратурата се позовава на препоръките на европейските институции да се премахне формализмът в наказателния процес. Но тогава наказателният процес трябва да се концентрира в съдебната фаза, а не както те предлагат - хем опростяване на процеса на законно събиране на доказателства, хем омаловажаване на ролята на съдилищата.

Специализираният съд, който се превръща в извънреден

Специализираното правосъдие е рожба на Цветан Цветанов, по онова време всесилен вицепремиер и вътрешен министър, на когото - според слуховете - известен спец по наказателно право подхвърлил тази идея за бързо правосъдие за организираната престъпност. Цветанов оценил потенциала в нея и стана основният двигател за създаването на спецправосъдието през 2010 г. под егидата на тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова, бивш прокурор, а после и вицепрезидент.

Събитията от преди десет години вече са позабравени, но още тогава адвокати и съдии остро се противопоставиха, защото видяха в него белезите на извънреден съд. Прононсираният популист Цветанов ги обвини в "див популизъм" и произнесе прословутата си фраза "да превъртим Рубикона". Тогава изгря и звездата на Сотир Цацаров, по това време окръжен съдия на Пловдив, който здраво прегърна идеята на Цветанов. Цацаров даже още тогава предложи спецсъдилищата да поемат и корупционните престъпления, което стана по-късно, докато той като главен прокурор напътстваше законодателя, но отдалеч, без сегашната арогантна натрапчивост на Гешев.

Създаването на спецсъдилищата бе атакувано пред Конституционния съд (КС), който обаче през 2011 г. обяви, че специализираните съдилища не са извънредни, защото: те правораздават по общите правила; тяхната компетентност е определена по материя - организирана престъпност, а не според субектите на наказателно преследване; съдиите в тях се назначават по общия ред, а техните решения подлежат на касационен контрол пред ВКС.

С течение на времето всички тези констатации бяха опровергани. Материалната компетентност на спецсъда беше многократно допълвана с различни престъпни състави, през 2017 г. в него бяха прехвърлени и всички дела срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, по обвинения за корупция, безстопанственост и присвояване (компетентност според субекта, която този път КС не намери за противоконституционна). А само от прокуратурата зависи каква квалификация на едно деяние ще даде така, че делото да иде в спецправосъдието. Не случайно напоследък излезе на мода организираната престъпна група на семейни начала - съпругът, съпругата, майката, бабата, синът или дъщерята, обвинени в съзаклятие, пращат делото автоматично в спецсъда. Сега се предлага да отпадне и касационният контрол на ВКС, което означава, че и делата на Европейската прокуратура ще се гледат на две инстанции - Специализиран наказателен съд и Апелативен специализиран наказателен съд. Междувременно за магистратите в спецправосъдието бяха приети и специални правила за определяне на бонуси.

Мълчанието на депутатите

Нищожен е шансът някой да внесе предложението на Гешев като законопроект, неофициално коментират депутати, с които "Капитал" разговаря. Според тях моментът е крайно неподходящ - след доклада на ЕК, след резолюцията на европарламента и ясната позиция на ЕС.

Въпреки това не бива да се забравя, че право на законодателна инициатива има и всеки отделен депутат, а в парламента има доста хора, които са доказали, че могат да внесат всякакво предложение.

Историята не започва сега и няма да свърши скоро. Фигурата на главния прокурор в България, изграждана в продължение на години до този си вид, е уникално съчетание на власт и безконтролност. А Иван Гешев от една година насам тества докъде може да стигне - с оповестяване на доказателства по висящи дела, с публикуване на данни, добити със специални разузнавателни средства, с публичното нарочване на хора, ясни политически послания и драматично прегазване разделението на властите - което той още преди избора му честно си заяви, че не зачита.

На фона на всичко това ВСС от седмици продължително разсъждава дали има "законово основание" да обсъди досегашните действия на Гешев.

Михаил Екимджиев, адвокат

След като повече от 100 дни хората протестират срещу прокуратурата заради системната и патологична злоупотреба с правомощия, сега тя иска още повече правомощия. Понеже на прокурорите им е сложен процесът като материя, вместо да си повишават квалификацията, те се опитват да опростят процедурните правила по свой образ и подобие до тяхното ниво на примитивизъм. Ако клептократското мнозинство в парламента реши да угоди на тези капризи на прокуратурата, това със сигурност би изкарало хората на улиците, както се случи след рейда в президентството.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 17
    • + 3

    Пак манипулирате :(. На Гешев му пречи съда? Както на Панов му пречи Прокуратурата, ама това не е проблем. "Другарският съд", който се опитахте да спретнете на Гешев вчера беше пълен провал, направо фиаско. Същият другарски съд заради който Лозан ви Панов се възмущаваше преди време, че се упражнява върху него. Но сега срещу Гешев не е проблем. Да не говорим, че такава простотия като едно съсловие да иска отстраняване на Главен прокурор няма никъде в белите държави. Такава процедура няма по никой от законите, този цирк вчера няма никакви правни основания, да не говорим последици. Утре всяко съсловие, като например адвокатската мафия, вземе да си прави процедури във ВСС, за отстраняване на Главен прокурор??? Цялата борба е момента е за изтичащият мандат на шефа на ВКС и коя групировка ще си сложи свой човек там. За това проблем е и ВСС и се иска неговото разпускане, което е още по-голяма простотия от горната, а и няма как да стане дори с уличения натиск, който организирате!

    Нередност?
  • 2
    kahless avatar :-|
    kahless
    • - 13

    По-скоро един прокурор пречи на една съдийско-прокурорска мафия, която нагло заявява в очите на хората, "че не е установено в каква посока се хвърлят паветата" на 02.09.2020. Пречи им на десетилетната практика да освобождават и оневиняват крупните бандити и мошеници в страната. Пречи им, защото този прокурор подкара редица крупни мафиоти към ареста и съда, включително министри и президентски съветници. Пречи им, защото ясно и публично заяви: "МЕН НЕ МЕ Е СТРАХ!". Което пък от своя страна ги накара панически да се страхуват те...

    Нередност?
  • 3
    kahless avatar :-|
    kahless
    • - 8

    Техническа грешка, "съдийско-прокурорска" в горния ми коментар да се чете "съдийско-адвокатска"

    Нередност?
  • 4
    kahless avatar :-|
    kahless
    • - 8

    Техническа грешка, "съдийско-прокурорска" в горния ми коментар да се чете: "съдийско-адвокатска".

    Нередност?
  • 5
    absent avatar :-|
    Абсент
    • + 6

    До коментар [#2] от "Kahles":

    Бяха ме предупредили, че има един пълен идиот във форума. Това ти ли си или заместваш някого?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал