🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съветът на европейските адвокати с позиция срещу действията на Иван Гешев

Главният прокурор неглижира адвокатурата и си позволява публично да обявява лица за виновни преди да има съдебно решение

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Сериозни опасения за статута и липса на отчетност на главния прокурор, публичните му атаки срещу адвокатурата и системни действия, които подкопават принципа за презумпцията за невиновност. Това са акцентите в специална позиция на Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа (Council of Bars and Law Societies of Europe - CCBE), изпратена до председателя на парламентарната пpaвнa ĸoмиcия Aннa Aлeĸcaндpoвa, пpaвocъдния миниcтъp Дecиcлaвa Axлaдoвa и пpeдcтaвлявaщия BCC Бoян Maгдaлинчeв, с копие до председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Така CCBE, която представлява адвокатурите и правните общества в 45 държави (а чрез тях и повече от един милион европейски адвокати), е поредната международна организация на юристи, изразила загриженост за върховенството на правото в България през последната година - извън институционалната реакция на органите на ЕС в Брюксел и Съвета на Европа. Преди това Асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" (МЕДЕЛ) изрази такава загриженост за България, включително и при среща с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндърс, а Европейската асоциация на съдиите изпрати до председатела на ЕК Урсула фон дер Лайен позиция във връзка със събитията у нас.

Позицията на CCBE идва седмица след като Висшият съдебен съвет отказа да обсъжда въобще действията на главния прокурор в контекста на върховенството на правото. Мнозинството в съвета обяви за нормално публикуването на подбрани доказателства по дела, включително и данни от специални разузнавателни средства, а някои в прав текст заявиха, че не знаят за никакви действия на Гешев, които нарушават презумпцията за невиновност.

За статута на главния прокурор и манията му да издава присъди

"ССВЕ би желал да изрази опасенията си относно процедурата за предлагане и статута на настоящия главен прокурор, както и относно липсата на ефективни механизми за отчетност в неговата работа. Буди както недоумение, така и опасения, че в публичните си изказвания новият главен прокурор неглижира ролята на адвокатурата и не приема, че адвокатите са равнопоставени участници, когато се явяват в ролята на защитници на обвиняеми в наказателния процес, и че те са основна гаранция за представляване на законните права и интереси на гражданите. В тази връзка ССВЕ също така би желал да припомни основополагащия принцип, че адвокатите не следва да бъдат идентифицирани с техните клиенти. В това отношение ССВЕ изразява опасения по повод няколко наказателни производства, образувани срещу адвокати", се казва в позицията.

"ССВЕ изразява сериозна тревога по повод няколко системни предизвикателства в сферата на правосъдието в България, включително действия, които подкопават принципа за презумпцията за невиновност. ССВЕ наблюдава нарушение на този принцип, когато главният прокурор публично обявява лица за виновни преди да е издадено съдебно решение", се казва още там.

Гешев срещу адвокатурата

Всъщност атаките на Иван Гешев срещу адвокатурата като цяло и срещу конкретни адвокати по повод отделни дела започна още преди избора му, дори преди да бъде номиниран, но вече впуснал се в своеобразна предизборна кампания. Основната му теза е, че адвокатите защитават престъпници и поради това техните публично изразени становища - било то персонално или институционално, нямат тежест. Това е начинът, по който Гешев по правило отговаря на критики към него и към работата на обвинението. Основният конфликт идва по линия на презумпцията за невиновност и злоупотребата с правомощията на прокуратурата, в която точно Гешев въведе като практика да се публикуват подбрани доказателства по дела.

Още при първото си интервю след номинацията по БНТ през юли м.г. той нападна известната адвокатка Ина Лулчева, която към онзи момент защитаваше собственика на "Тад груп" Иван Тодоров, обвинен по делото за теча на данни от НАП - актуалния обществен скандал за този период.

"Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси."

Пак тогава Гешев в почти прав текст обвини и обединението Демократична България, че стои зад теча на данни от НАП. Любопитното е, че това дело, по което Гешев преди повече от година публично раздаде присъди и заклейми защитници, все още не е влязло в съда, нещо повече - няма данни дали и до момента прокуратурата разполага с експертиза, която да установи кой е пробил системата на НАП и колко пъти.

След като адвокати и адвокатски колегии остро се противопоставиха срещу подобно поведение в различни позиции, Гешев продължи още по-агресивно да налага тезата за идентичност на адвокатите с клиентите им. Той заяви, че адвокатите не бива вече да пишат закони - в момента, в който прокуратурата активно диктуваше законопроекти на депутатите. Заяви, че ще започне да вярва на адвокатите когато започнат да защитават без пари бедни хора, което освен че е популизъм говори и за неразбиране за адвокатската професия - работа, от която адвокатът се издържа, също както и прокурорът от своята.

През февруари Гешев се ядоса на концепция на правозащитната организация Български адвокати за правата на човека за промяна в конституцията и правомощията на прокуратурата и нарече наглост, че "адвокати на подсъдими и осъдени престъпници" искат промени в дейността на прокуратурата. Конфликтът с адвокатурата се изостри, Висшият адвокатски съвет излезе с декларация срещу тази реакция.

Междувременно в края на февруари Общото събрание на адвокатите в страната отказа да изслуша поздравителния адрес на Гешев с освирквания и викове "Мафия!".

С течение на времето адвокатурата все повече се консолидира по въпроса, че Иван Гешев няма моралното право да бъде главен прокурор. Това впрочем заяви през юли в интервю председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев по повод отворено писмо на колегията, с което се искаше оставката на Гешев и на тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов. В писмото се казва: "Г-н Гешев не само последователно следваше странните и противоконституционни идеи, прокламирани от него преди избора му, но засили до крайна степен негативното си отношение към българската адвокатура, както и грубото си неуважение към презумпцията за невиновност, създавайки опасната и противозаконна практика да се представят в аванс части от събран доказателствен материал по досъдебни производства, изваден от контекста, с цел да се дискредитират определени граждани, срещу които държавният апарат е решил да окаже репресивно въздействие."

Арест на адвокати заради клиентите им

Паралелно с това пак под ръководството на Гешев прокуратурата въведе практика да обвинява и задържа под стража адвокатите на известни обвиняеми, за което също става дума в позицията на ССВЕ.

Адвокатът на Васил Божков - Славчо Марков, стоя четири месеца в ареста по обвинение, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, ръководена Божков. Пуснат бе преди две седмици заради 70-годишната си възраст и тежко здравословно състояние.

Адвокатът на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, бе задържан през март по обвинение за пране на пари. Заедно с него спецпрокуратурата задържа и двама други адвокати и служител на кантората, които после бяха пуснати.

Разбира се, адвокат също може да бъде извършител на престъпление, задържан и обвинен, но в случая става въпрос за очевидна тактика да се осъществява натиск върху адвокати заради клиентите им.

"ССВЕ подкрепя българската адвокатура в усилията да отстоява върховенството на закона и независимостта на съдебната власт и изразява своята солидарност с адвокатите в законните им искания и стремеж към правосъдие, прозрачност и демократични принципи. ССВЕ порицава остро всеки опит за пренебрегване на върховенството на закона като обща ценност на ЕС, независимостта на съдебната власт и важната роля на адвокатурата и адвокатите в обществото" - така завършва позицията на организацията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • + 4

    Така е, когато протестирахме против избора на Гешефт, не знам дали някой разбра за тези протести, дали някой си даде сметка какво уродливо нещо ще застане на практика на върха на държавата. Сега, след дъжд качулка, от всички страни нададоха вой, защото стана ясно, че никой не може да бъде защитен от безнаказаното нарушаване на законите в държавата именно от този, който би трябвало да съблюдава спазването на законите.

    Нередност?
Нов коментар