🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първан П. Първанов: Не очаквайте международен стратегически капитал в тази среда

Принципалът на Нюйоркската кантора за международен арбитраж пред "Капитал"

"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов    ©  Капитал
"Правото на собственост в България е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси", казва адв. Първан Първанов    ©  Капитал
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Първан П. Първанов (Juris Doctor, LL.M., Mag. Iur.) е принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж и преподавател по международен арбитраж в Ню Йорк. Кантората на адв. Първанов е специализирана в инвестиционен и търговски арбитраж и представлява корпоративни клиенти в арбитражни производства в цял свят. Потърсихме мнението му за зачестилите в последните месеци действия от страна на държавата спрямо бизнеса в България и прогнозите, че това ще доведе до нарастване на броя на делата срещу страната в международни съдилища.

Колко и какви дела се водят в момента срещу България в международните арбитражни съдилища и федералните съдилища на САЩ и какви изводи могат да се направят от тях?

Висящите инвестиционни спорове в режима на Вашингтонската конвенция във формална фаза са 4. В следващите две години вероятно ще станат над 10. Само моята практика, която е тясно специализирана в международния арбитраж, в момента представлява 3 международни инвеститора, които са в процес на формализиране на исковете си срещу България за над 1 милиард лева. При мои колеги се подготвят и други. Инвестиционните и търговските арбитражи в режима на Нюйоркската конвенция не са публични и не може да се даде точен брой. Много са. Забележете, че България като фиск включва широк кръг субекти. Когато НЕК загуби арбитражното дело за 600 млн. евро за "Белене", платежното нареждане към "Атомстройескпорт" го подписа Министерството на финансите, което предостави държавна помощ на НЕК.

По двете дела, които в България са познати като тези "срещу Пеевски по закона РИКО" тук, в Ню Йорк, един от ответниците е БНБ. При успешен иск по РИКО България ще отговаря при условията на солидарна отговорност с Пеевски, ПИБ, ВТБ и останалите ответници. Твърденията, отправени от ищците по тези дела, са пагубни за репутацията на България - не защото става въпрос за комплексна измама, каквито се срещат всеки ден и по целия свят, а защото в случая участват държавни органи като съучастници на системно ниво.

В очите на съдиите и наблюдателите това са случки от третия свят, не от Европа. За съжаление това далеч не е единичен случай. Наскоро пред същия федерален съд в Манхатън, който го чете целият свят, по едно международно дело, свързано с голяма българска компания, съдията ме прекъсна по средата на пренията и започна да удря по банката пред себе си, крещейки: "Българските съдилища са корумпирани, корумпирани." След това по силата на един прецедент от 70-те години приравни България на Гватемала, която по това време е международно призната пария в ръцете на военна хунта и опустошена от дълго продължавала гражданска война. Репутацията на България е срината, по мое мнение непоправимо поне за следващите десет години, и то само ако започне незабавна промяна, с която отново да се изгражда доверие.

Може ли да се очаква нарастване на броя на тези дела с намеренията за ревизия на приватизацията, както и със зачестилите случаи на обвинени представители на бизнеса - като индустриалците братя Бобокови например, които работят и с международни партньори?

Както посочих и по-горе, делата ще се умножат многократно и това ще включва не само международни арбитражи, а и дела пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и европейски съдилища. Тази идея да се ревизират приватизационни сделки, за които е изтекла давността за наказателно преследване, е абсолютно гротескна и ще съставлява нарушение на цяла плеяда от права, произтичащи от международното право. Засегнатите страни ще могат да съдят за причинените им вреди пред съответните международни арбитражни и други международни съдилища според конкретния случай на съответния засегнат инвеститор, бил той международен или местен.

Действията срещу братя Бобокови също са белязани от много притеснителни моменти. Ако този процес, който започна по един скандален от гледна точка на правото начин, не бъде прекратен или не се вкара в рамките на международно признатите разбирания за презумпцията за невинност и справедлив процес, както самите братя Бобокови, така и чуждестранните акционери в техния бизнес ще имат право на иск, едните по ЕКПЧ, другите - по приложимия към тях договор за насърчаване и защита на инвестициите.

От гледна точка на международното публично право и одържавяването на лотарийния бизнес на Васил Божков, както и начинът, по който беше извършено, съставлява т.нар. индиректна експроприация. Пътят към независим арбитражен съд обаче в този случай е изпълнен с препятствия, които с оглед на продължаващото самоинкриминиране от страна на г-н Божков в публичното пространство стават още по-големи. От друга страна ретроактивното налагане на публично вземане от 700 млн. лева е почти идентичен случай с този на Ходорковски и ЮКОС. Спомнете си, че основната мярка при отнемането на ЮКОС от Ходорковски бяха ретроактивно наложени от Руската федерация данъчни задължения за над 10 млрд. долара, на основание "нова" интерпретация на закони, прилагани към ЮКОС с години по съвършено различен начин. В тази част Ходорковски съди в ЕСПЧ и спечели за над 3.5 млрд. долара.

От гледна точка на вашата експертиза виждате ли системен проблем по отношение на икономиката и частната собственост в действията на държавата под знака на борбата с престъпността и корупцията? България прие и закон за т.нар. гражданска конфискация, който позволява мерките по нея да са независими от решенията на съда по същество и на практика да продължават безкрайно.

От това, което наблюдаваме в последните няколко години, за мен е извън съмнение, че Българската конституция е фактически суспендирана. Правото на собственост е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси.

Презумпцията за невиновност е обърната с краката нагоре, с произтичащите от това персонални и имуществени ефекти. Правото на справедлив процес се потъпква всекидневно. Когато бутнеш тези три колони, правовият ред изчезва и на негово място се настанява произволът.

Посегателствата върху едрия български капитал от последната година с нищо не се различават от тези след 1946 г., с едната разлика, че национализираното тогава имущество се придобива от държавата и се използва за общи цели (икономически и социални), а сега то просто се преразпределя на други частни играчи. Положението е безпрецедентно за новата българска история и според мен единственият път за излизане от тази ситуация са нов обществен договор и нова конституция.

В тази среда международен стратегически капитал не очаквайте в България, а и данните са, че българският също започва да напуска в бързи темпове. Впрочем тази позиция се споделя от най-големите мениджъри на капитали в САЩ, с които имам връзка.

България е буквално зачеркната като дестинация за сериозни чуждестранни инвестиции.

Как при това положение според вас българските инвеститори биха могли да защитят бизнеса и собствеността си?

Всички български и международни инвеститори могат да структурират холдинговите си компании по такъв начин, че да получат ефективна защита на правата си пред независим международен арбитражен съд. Начинът за осъществяване на това преструктуриране и коя юрисдикция е най-точната за съответния инвеститор зависи от всеки индивидуален случай и трябва да се консултира със специализиран адвокат в тази материя. С оглед случващото се в България да не се предприемат такива действия по осигуряване на международна защита пред независим арбитражен съд би било хазартно.

Интервюто взе Румяна Червенкова

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1
    • + 19

    "Българската конституция е фактически суспендирана. Правото на собственост е сведено "до поискване" от държавни органи, действащи при условията на злоупотреба с правомощия в полза на скрити частни интереси.

    Презумпцията за невиновност е обърната с краката нагоре, с произтичащите от това персонални и имуществени ефекти. Правото на справедлив процес се потъпква всекидневно. Когато бутнеш тези три колони, правовият ред изчезва и на негово място се настанява произволът."

    Как да го разбере това нашият прост народ?!

    Нередност?
  • 2
    blagocvetanov avatar :-(
    Blagovest Cvetanov
    • + 15

    Звучи абсурдно наличието на какъвто и да е инвеститорски интерес в страна, в която е възможно да има запор на банкови сметки и имущество само въз основа на прокурорско нареждане - преди произнасяне на съда. Страната ни е с непрекъснато променяща се регулаторна рамка, правителството е със склонност към ретроактивно тълкуване на данъчни закони, а водещи бизнесмени говорят за ежемесечна "такса спокойствие" към представители на правителството - нека не изключваме и това, че същите напускат България заради страх от физическото им ликвидиране в ареста. Е, за какъв инвеститорски интерес говорим тук? Европейският съюз чрез своите фондове изкриви българската икономика до такава степен, че голяма част от нея изобщо не се интересува от реален външен инвеститорски принос.

    Нередност?
  • 3
    efg58378623 avatar :-|
    Svilen Maximov
    • + 10

    При настоящата ситуация, ако някой сериозен инвеститор влезе в България, авторитетът му със сигурност ще пострада. Сериозната икономика не обича политика. Инвестиция на сериозен играч в България в момента, ще прати ясен знак за лоша политическа хигиена - обвързаност с политици с нисък морал.

    Нередност?
  • 4
    nikolavj avatar :-@
    Никола Йорданов
    • + 11

    Кой луд ще тръгне да развива бизнеса си след като съществува риск (ако стане достатъчно голям) да му го вземат - и то с редица унижения.

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 11

    Реализира се най-неприятния сценарий, в който "ни оставят намира". Т.е. БГ твърдо се установява като гето за ЕС, в което полицията не влиза и местния дерибей "коли и беси". Мисля че 2019 беше последната с растеж, донякъде инерционен. Сега се задават тежки времена и пробитата лодка ще започне скоростно да "гълта" вода. Не просто ще сме най-бедната страна-членка, но ще разпънем разликата с Румъния на над 40%, което ни гарантира престижното полсендо място за десетилетия.
    Да благодарим на ГЕРБ за тези постижения!

    Нередност?
  • 6
    itoskov avatar :-|
    Woland
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#3] от "Svilen Maximov":

    Многонвеститори имат производства в къде по-опасни държави по Африка и Южна Америка. Подобни корпорации нерядко са по-силни от държави, нещо, предсказано от Шпенглер в "Залезът на Запада", и не ги притеснява липсата на върховенство на правото, ами търсят евтина работна ръка и слугинаж от страна на администрацията. Няма да дойдат читави фирми, занимаващи се с айти и прочее високоплатен бизнес.

    Нередност?
Нов коментар