🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът върна прокуратурата да изясни обвинението си срещу проф. Асена Стоименова

За половин година, откакто обвини председателката на фармацевтичния съюз, че създава паника, прокуратурата не е успяла да обясни с кое свое изявление го е направила

Проф. Сербезова (в средата) заедно с адвоката си Христо Ботев след края на продължилото три минути заседание
Проф. Сербезова (в средата) заедно с адвоката си Христо Ботев след края на продължилото три минути заседание
Проф. Сербезова (в средата) заедно с адвоката си Христо Ботев след края на продължилото три минути заседание    ©  Капитал
Проф. Сербезова (в средата) заедно с адвоката си Христо Ботев след края на продължилото три минути заседание    ©  Капитал
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Държавното обвинение за половин година не успя да събере годни за пред съда обвинения срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова (доскоро Стоименова). Тя беше една от малкото публични фигури, обвинени, че създават паника по време на извънредното положение и единствената, която според прокуратурата го е направила с интервюта пред БНТ и БНР.

На първото съдебно заседание обаче съдът обяви, че от обвинителния акт не става ясно кой точно израз от кое интервю е инкриминиран, как е употребен и дали представлява цялостно изявление или не. Затова съдът, председателстван от Христина Николова, обяви, че обвинителният акт е непълен, при съставянето му са допуснати съществени процесуални нарушения и по този начин се ограничава правото на защита на обвиняемото лице. Със свое определение съдът върна акта на прокуратурата за отстраняване на процесуалните нарушения и прекрати делото. Представител на прокуратурата не се яви на делото и сега обвинението има седем дни, за да протестира определението на съда.

Защо е обвинението

Сербезова получи обвинение, след като влезе в директен конфликт с главния прокурор Иван Гешев, за да защити 6000 членове на съюза, който председателства. През март прокуратурата започна масирани проверки за спекула в аптеките с по 12 проверяващи от всякакви институции. Сербезова протестира, че масовите проверки на практика затварят аптеките в много натоварен момент, в разрез са с противоепидемичните мерки и освен това обвинението срещу фармацевтите, че са спекуланти, е несправедливо.

В резултат след официална пресконференция на 7 април и последвали интервюта председателят на БФС беше обвинена от прокурор, с когото Гешев дълго време е работил в едно и също помещение, че създава паника сред обществото по члена от Наказателния кодекс, по който съдят фалшивите повиквания на телефон 112, сигналите за поставени взривни устройства и др. Конкретните обвинения бяха за това, че тя е споменала в интервютата, че около коронавирусната инфекция може да има недостиг на лекарства.

Месец след това фармацевтите в цялата страна спираха работа за дезинфекция по обяд и излизаха пред аптеките си с плакати "Аз съм Асена! Аз съм фармацевт, аз не се страхувам!".

Тъй като недостигът на лекарствата е всекидневие във фармацевтичния сектор, в същото време за недостиг и начини за справянето с него излязоха доклади и съобщения на Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската лекарствена агенция, а българското здравно министерство дори забрани износа на определени лекарства заради опасност от недостиг. В искане по ЗДОИ "Капитал" получи информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, според която през периода на пандемия е имало недостиг на около 155 лекарства по производствени, маркетингови и други причини, включително лекарства, показани за лечение на COVID-19. Самата Сербезова пък получи международна подкрепа от множество международни и европейски организации, защото е изказала експертно мнение.

Първоначално прокуратурата поиска от председателя на БФС 20 хил. лв. гаранция, но съдът я отмени. На професорката беше направена криминална регистрация, а след това бяха назначени две данъчни проверки за петгодишен период - на нея самата като физическо лице и на Българския фармацевтичен съюз.

Делото е политическо

Проф. Сербезова коментира преди заседанието, че отдавна е станало ясно, че делото е политическо.

"Въпреки широкия международен отзвук и подкрепа, както и писмата на ИАЛ и заповедта на министъра на здравеопазването, с която той ограничи износа на лекарства, за да предотврати недостига им, и с които на практика бе потвърдена споделената от мен информация, прокуратурата не оттегли обвинението. Със събитията от последните няколко месеца се убедихме, че едно от най-лесните неща в България е да се сдобиеш с обвинение, а задаването на въпроси от вида "защо" и "как е възможно", както и предоставянето на доказателства в хода на досъдебното производство е упражнение без особен смисъл", коментира тя и допълни, че има няколко въпроса към прокуратурата, като например - изказването на експертно мнение, огласяващо световни тенденции в лекарствоснабдяването, по медии знак за тревога ли е, може ли вярна и обективна информация, преди това публикувана и обществено достояние, да бъде квалифицирана като знак за тревога и защо прокуратурата определя експертно мнение, основаващо се на официална информация, като знак за фалшива тревога, още повече на фона на обстоятелството, че именно прокуратурата, която ми повдигна обвинението (Софийска районна прокуратура), седмици преди моите интервюта възлага на ИАЛ да направи проверка по сигнал за недостиг на инсулин.

Проф. Стоименова допълни, че в една правова държава всеки има право на мнение и когато го упражнява, това не е знак за тревога. "Думите ми отговарят на обективните обстоятелства и нямат неблагоприятни последици. Остава основният въпрос - защо е възможно всичко това. Въпросът отдавна дори не е "Кой", защото ако живеем в правова държава и законите се спазват, всеки един има значение и е защитен от закона и никой, който и да е той, не може да стимулира системата да постъпи по начин, различен от този, гарантиращ търсенето и възтържествуването на обективната истина", смята тя.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 4

    "На професорката беше направена криминална регистрация, а след това бяха назначени две данъчни проверки за петгодишен период - на нея самата като физическо лице и на Българския фармацевтичен съюз."

    Държавата-бухалка! Схемата на Каскета е ясна на всички. Да имаме "обвиняем" и да развяваме тази идиотщина от сутрин до вечер, да вкараме човека в ареста да гние с месеци и години, а това, че няма годен обвинителен акт, не ни пречи - обезщетенията ги плаща държавата.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 6

    А може ли ние да върнем Прокоруптурата на Доган и Пеевски? Да си живеят и да се обичат в Догансарай, бая прокурори може да побере, като го гледам колко е голям.

    Пък след това да си внесем нова, качествена, нормална Прокуратура. За разлика от този Франкенщайн, който имаме сега.

    Нередност?
Нов коментар