🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фармацевтите настояват прокуратурата да свали обвиненията срещу председателя им

Според отворено писмо до институциите експертните изказвания за недостиг на лекарства са се потвърдили и в ЕС, и в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският фармацевтичен съюз (БФС) настоя в отворено писмо до прокуратурата, омбудсмана, Министерския съвет и здравното министерство да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение за създадена фалшива тревога срещу председателя на БФС проф. Асена Стоименова.

Тя беше обвинена в началото на април заради интервюта по БНТ и БНР, в които предупреждаваше, че трябва да се вземат мерки за преодоляване на очаквания недостиг на лекарства по време на корона кризата. В нейна подкрепа аптеките и работещите в тях фармацевти и помощник-фармацевти протестираха седмици наред в обедната си почивка за дезинфекция на аптеките с плакати: "Аз съм фармацевт! Аз съм Асена Стоименова! Не ме е страх!"

От фармацевтичния съюз изтъкват, че няколко дни преди изказванията на Стоименова Изпълнителната агенция по лекарствата вече е изпратила информация за възможен недостиг на лекарства в България до здравното министерство, а след това Кирил Ананиев е издал заповед за спиране на износа на определени лекарства, за да се предотврати липсата им за българските пациенти.

Проф. Стоименова беше обвинена по член в Наказателния кодекс, който предвижда наказания за подаване на фалшиви сигнали на телефон 112 до Спешна помощ и до МВР, например - за подаване на фалшиви сигнали за поставено взривно устройство или за викане на линейка без нужда.

Причината беше, че по време на извънредно положение е подала фалшив сигнал пред националните медии за евентуална липса на лекарства и е споменала, че се очаква недостиг.

Какво е недостигът

По принцип недостиг на определени лекарства има по всяко време на годината, като те отсъстват постоянно или временно от пазара по производствени и маркетингови причини. Годишно, заради тежката ценова регулация на медикаментите в България, средно 500 продукта преустановяват регистрацията си и повече не се продават в страната. По реда на Закона за достъп до обществена информация "Капитал" получи отговори от ИАЛ, според които от 1 февруари до 15 април на пазара са липсвали общо 125 вида медикаменти, като една част от тях са от списъка на Световната здравна организация с продукти за лечение на COVID-19.

Държавата и недостигът на лекарства

Няколко седмици преди изявленията на проф. Стоименова лекарствената агенция изпраща писма, в които настоява да бъде уведомена за очакван недостиг на медикаменти по списъка на СЗО и в други терапевтични групи. Няколко дни преди интервютата на председателя на БФС агенцията е изпратила две писма до здравното министерство, за които се посочва вероятен недостиг на територията на България поради производствени причини, спиране на вноса на територията на Европейския съюз, повишено търсене и увеличен паралелен износ. В актовете на ИАЛ изрично се твърди, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти и невъзможност за пациентите да се снабдят с тези продукти, което съставлява опасност за здравето им. В резултат министърът забранява износа на тези продукти временно.

От БФС допълват, че европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду и представляващите Европейската агенция по лекарствата неколкократно са предупреждавали през месец април за текущ недостиг на медикаменти около коронавирусната криза, а в подкрепа на експертната позиция на Стоименова са се обявили над 450 хил. магистър-фармацевти от Европейския съюз чрез позицията на Фармацевтичната група на ЕС.

"С актовете на министъра на здравеопазването и писмата на изпълнителния директор на ИАЛ е потвърден възможният, а за някои продукти вече съществуващият недостиг на лекарствени продукти в България. Изказванията на проф. Стоименова са след датата на съставяне на посочените писма и се явяват доказани към момента на изнасянето на информацията пред обществото. Те не могат да се квалифицират като неистински или фалшиви. Поради това БФС апелира незабавно да се оттегли повдигнатото обвинение срещу проф. Асена Стоименова относно доказалата истинността си нейна експертна позиция", се казва в писмото от БФС. От организацията допълват, че продължаването на наказателното преследване е неоснователно и би повдигнало въпроси каква е целта му, както и по каква причина не са повдигнати обвинения на представители на институциите на ЕС, на министъра на здравеопазването и на представители на Изпълнителната агенция по лекарствата за сходни думи и еднакви по съдържание твърдения.

Все още няма коментари
Нов коментар