🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВР още няма договор по търга за е-документи, които бяха "поколение 2019"

Електронната система за издаване на лични карти и паспорти ще заработи най-рано през 2022 г.

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо две години след обявяването на търга за новите електронни лични документи Министерството на вътрешните работи (МВР) дори не е подписало договор за изграждането на системата. Това става ясно от проверка на "Капитал" в Профила на купувача на ведомството.

Парадоксалното е, че поръчката се казва "Проектиране, изграждане и управление на системата за издаване на български лични документи поколение 2019 г.", но изпълнението й трудно ще започне дори и през 2020 г. Така на практика документите "остаряха", преди системата изобщо да започне да се изгражда.

На 29 април тази година МВР избра изпълнител - обединението "Мюлбауер Ай Ди сървисис", което победи конкурента си - "Веридос", заради по-ниската си ценова оферта. Обединението е спечелило с предложение за оборудване и софтуер за 65.9 млн. лв. на фона на 92.5 млн. лв. оферта на "Веридос". По други показатели обаче цените бяха по-близки.

През август от пресцентъра на МВР уточниха в отговор до "Капитал", че още не е сключен договор с участника, класиран на първо място, "тъй като е налице правен спор между участник в процедурата и Възложителя, по който все още няма постановено съдебно решение от компетентния за това съд".

Държавата сама си постави срок от 1 октомври 2020 г. за въвеждане на документи с чип с биометрични данни с промени в Закона за личните документи, които бяха обнародвани в Държавен вестник в средата на юли. Но това няма как да се спази и явно масово българите ще си подновят документите със старите карти без електронна идентификация в тях. Забавянето на дигитализацията на личните документи върви успоредно с масовото подновяване на лични карти и паспорти през 2020 г. Тази година изтича валидността на личните документи на около 2 млн. българи, твърди bTV. Засега новата система може да бъде готова най-рано през 2022 г., тъй като ще е нужно време и за техническото й обезпечаване.

Дълга сага за електронизация

Търгът беше първоначално обявен още през 2016 г. за двойно по-висока цена - 500 млн. лв., но премиерът Бойко Борисов я прекрати като част от първия си "катарзис". Новата идея беше документите за самоличност да се поверят на държавна фирма с името "Център за предоставяне на услуги".

Вторият кабинет на Бойко Борисов даваше заявки, че издаването на документи за самоличност, с които ще могат да се ползват предлаганите от администрацията електронни услуги, ще започне от 2017 г. Повторното обявяване беше през октомври 2018 г., вече с прогнозна стойност 280 млн. лв., като още тогава от вътрешното министерство уточниха, че има шанс търгът да се проточи във времето заради детайлната проверка на достъпа до класифицирана информация на участниците. Тя наистина отне около осем месеца и чак след това се премина към реално разглеждане на офертите. В крайна сметка през април 2020 г., или година и половина след старта на търга, МВР избра фирма изпълнител. Загубилият - "Веридос", обаче обжалва решението на МВР пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В края на юни регулаторът излезе с решение в полза на МВР и отхвърли жалбата, но германската компания обжалва и на втора инстанция в съда. Делото във Върховния административен съд (ВАС) още не е приключило, като на 5 август е преобразувано в секретно, тъй като са изпратени три тома допълнителни материали с гриф за сигурност "Секретно". Поръчката се води "в областта на отбраната и сигурността".

Международният победител

В началото кандидатите бяха общо четири. На етапа с предварителен подбор отпаднаха два от тях - обединение In Groupe (Imprimerie Nationale) & Gemalto и консорциум между германската биометрична Dermalog Identification Systems GmbH и унгарската Any Security Printing Company PLC.

Така останаха два участника в търга. Veridos GmbH, собственост на две германски дружества, Giesecke+Devrient GmbH (с оборот 2.14 млрд. евро за 2017 г.) и Bundesdruckerei GmbH (с оборот 475 млн. евро за 2016 г.). Фирмата спечели обществената поръчка у нас за 20 млн. лв. за една година за издаването на документите за самоличност.

Tя обаче бе отстранена. Победител (освен ако ВАС не отмени решението на МВР и на КЗК) е обединението "Мюлбауер Ай Ди сървисис", в което влизат Muhlbauer ID Services GmbH и IT фирмата "С&Т България". Първата е германска и е от водещите световни компании, които се занимават с издаването на електронни лични документи по света. Втората е български клон на S&T AG. Според справка в Търговския регистър е собственост на "С&Т СЕЕ холдинг", регистрирана в Словакия, и се управлява от Васил Минев и Злати Петров.

Избраните компании ще трябва да изградят централизираната система за новите лични документи заедно с цялата прилежаща инфраструктура за тяхното издаване и регистъра, като ще трябва да поддържат това 10 години. Другата част от заданието е да доставят над 1 млн. бланки за паспорти и 2.8 млн. бланки за лични карти. Освен това ще трябва да построи сградата, която ще се използва за целите.