🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оправдателните присъди по делото "EVN" вече са в сила

Прокуратурата не протестира решението на Апелативния специализиран наказателен съд и делото срещу Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков окончателно приключи

На 28 юни м.г. Специализирания наказателен съд постанови оправдателна присъда по делото "ЕВН", в основата на които стои констатацията, че няма извършено престъпление.
На 28 юни м.г. Специализирания наказателен съд постанови оправдателна присъда по делото "ЕВН", в основата на които стои констатацията, че няма извършено престъпление.
На 28 юни м.г. Специализирания наказателен съд постанови оправдателна присъда по делото "ЕВН", в основата на които стои констатацията, че няма извършено престъпление.    ©  Надежда Чипева
На 28 юни м.г. Специализирания наказателен съд постанови оправдателна присъда по делото "ЕВН", в основата на които стои констатацията, че няма извършено престъпление.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Оправдателната присъда за всички шестима обвиняеми по емблематичното дело "EVN" влeзе в сила, след като прокуратурата не протестира решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Така делото за продажбата през 2011 г. на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество "EVN" приключи окончателно.

На 19 април втората съдебна инстанция - АСНС, изцяло потвърди оправдателните присъди на шестимата подсъдими по делото за приватизацията на миноритарния пакет акции на EVN - на бизнесмена и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившия министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо Трайков, както и на трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. И втората инстанция, както и Специализираният наказателен съд преди това, прие, че обвиненията срещу тях са несъставомерни, т.е. действията, за които са обвинени подсъдимите, не представляват престъпление.

Прокуратурата имаше двуседмичен срок да протестира решението на АСНС, който изтече на 5 май без да бъде подаден протест. Това окончателно слага край на процеса.

Делото "ЕВН" е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури - двама бивши министри, издателят на две независими медии, мениджъри.

Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания "ЕВН" на Българска фондова борса през 2011 г. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза - през 2017. През юни 2020 г. първоинстанционният Специализиран наказателен съд (СНС) постанови оправдателни присъди по всички обвинения срещу всички обвиняеми. В мотивите си СНС посочи, че от всички събрани по делото доказателства става ясно, че деянията за които са обвинени подсъдимите, нямат белезите на престъпления - напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като престъпни, а "инкриминираната" от прокуратурата сделка не е причинила никаква щета на държавата. Прокуратурата протестира оправдателната присъда, но втората съдебна инстанция АСНС отхвърли всички възражения на обвинението.

Общо по това дело бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа, се казва в прессъобщение на "Алфа финанс холдинг" от днес. В коментари по повод окончателния край на процеса подсъдимите изразиха надежда, че политическите процеси в държавата ще доведат до създаването на институционални гаранции срещу произволното използване на държавна репресия за тормоз и натиск срещу публични фигури, които властта определя като опоненти.

"Този тормоз най-после приключи. Загубата на време и нерви обаче остава, както и средствата, изхарчени от държавните институции. Дано има поуки за изграждането на правова държава", коментира приключването на делото Симеон Дянков.

"Когато ме заплашиха, че ще ми повдигнат това обвинение, ако не постъпя по определен начин, реагирах с насмешка - нима държавата ще си позволи да стъпче всяка норма на законност точно чрез институцията, призвана да я защитава? Надявам се, че народът ще овласти достатъчно свои представители, които да се погрижат такава злоупотреба с правото повече да не е възможна", каза Трайчо Трайков.

"Оценявам решението на прокуратурата да не протестира оправдателната присъда като проява на здрав разум и знак за нормализация в обществото. Преминахме през един напълно ненужен съдебен процес, чиято цел не беше търсене на справедливост, а оказване на натиск за потискане на обществената дейност на няколко публични фигури. В моя случай става дума за натиск върху критичната позиция на "Капитал" и "Дневник" към властта. Най-голямото възмездие поне за мен би било да бъдат намерени институционални гаранции, че в България никой повече няма да бъде тормозен по този груб начин и репресивната сила на държавата няма да се прилага в частна или политическа полза", заяви за медиите Иво Прокопиев.

Преди около месец и половина Софийският апелативен съд окончателно потвърди и прекратяването от прокуратурата на друго наказателното производство срещу Прокопиев и срещу другите двама членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД - Константин Ненов и Иван Ненков, по делото за продажбата на контролния пакет акции от "Каолин" на фондовата борса през 2012 г. И там също мотивът за прекратяването на делото е липса на престъпление.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Прокуратурата - по добрата адвокатура ...

    Нередност?
  • 2
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova

    Добра новина! Поздравления!

    Нередност?
Нов коментар