🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министрите Йорданова и Божанов: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ, всичко е по закон (обновена)

Правителството подготвя законова промяна, с която да се редуцират личните данни, публикувани в регистъра

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

*Статията е обновена в 17:30 ч. след брифинг по темата на министрите на правосъдието и електронното управление

Няма реален "теч" на данни от регистър БУЛСТАТ, нито пострадали 300 000 български граждани. Това заявиха на специален брифинг в събота министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов. От 2005 г. в Закона за регистър БУЛСТАТ е записано, че за физическите лица, които са регистрирани в него, се вписват обстоятелства като адрес за кореспонденция, телефон, факс, електронен адрес и др. (чл.7, ал.2). Според двамата министри това не е добро решение, затова се подготвят спешни промени в закона, които да редуцират личните данни, обявявани публичната част на регистъра.

Поводът за извънредния брифинг стана появила се по-рано в медиите информация, че "личните данни на над 300 000 българи са изтекли през регистър БУЛСТАТ". Информацията се мултиплицира без допълнителен коментар, след като пред БНР варненският адвокат Гергана Върбанова заяви, че когато на 4 януари влязла в системата на БУЛСТАТ, за да види новия си номер, там излезли и личните й данни, за което не е давала съгласие. Редица медии цитираха това изявление заедно с извода, че са засегнати над 300 000 души, чиито лични данни - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, са се появили в регистъра. Всъщност досегашният код по БУЛСТАТ съвпадаше с ЕГН-то на съответното лице.

Ситуацията допълнително се нагнети заради забавената реакция на институциите. Първоначално от Агенцията по вписванията неофициално обясняваха, че в резултат на технически бъг за кратко време след 4 януари при проверка на стар-нов код по БУЛСТАТ са излизали и личните данни на съответното физическо лице, но дефектът е отстранен. Това даде повод в някои медии междувременно да се появят аналогии със скандалния теч на лични данни от НАП през 2019 г., блокажа на Търговския регистър през м.г. и други подобни случаи. Появиха се информации, че дори шефът на парламента Никола Минчев "е изтекъл с лични данни" в регистъра, както и много други дептутати и публични личности.

Всъщност ненавременното откритие на законовите изисквания при вписването в регистъра е в резултат на смяната на кодовете на физическите лица, регистрирани по БУЛСТАТ, която бе извършена в началото на тази година - в изпълнение на промяна в закона от ноември 2020 г. С тази промяна се даде 14-месечен срок на регистъра да преобразува досегашните десетзначни кодове, съвпадащи с ЕГН на лицето, съответно - с личен номер на чужденец (ЛНЧ), в 9-значни цифрени кодове. Промяната действително засяга над 300 000 души в България, които са регистрирани по БУЛСТАТ, а това са предимно лицата, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, чужденци, които имат имоти в страната или са осигурители, и други подобни. Техните кодове по БУЛСТАТ се променят, като тази промяна бе извършена служебно от Агенцията по вписванията, без да се изисква от потребителите да подават документи или заявления.

На 30 декември от Агенцията по вписванията съобщиха, че услугите на регистър БУЛСТАТ няма да са достъпни за потребителите три дни поради надграждане на информационната система - от 19:00 ч. на 31 декември 2021 г. до 00:00 ч. на 4 януари 2022 г. От Агенцията дадоха указание, че справка за връзката "стар-нов код" ще може да се прави на официалната страница на регистър БУЛСТАТ, раздел "Справки", където най-отдолу има специален бутон за "справка стар-нов код", която се прави с изписване на досегашния код.

Според министър Божанов, след промяната на кодовете от 4 януари, чиято цел е именно да се скрият ЕГН-тата на лицата, регистрирани там, много хора са проверили профилите си и тепърва са си дали сметка, че там фигурират лични данни, които обаче и преди са били там.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар