🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

ВАС: При отнемане или отказ на достъп до класифицирана информация трябва да се гарантира ефективна защита; Кабинетът пита Конституционния съд може ли да се въведе със закон задължителна военна подготовка на запасняците

Проектът на Министерския съвет за допълване на Наказателно-процесуалния кодекс с нов механизъм за разследване на главния прокурор и нови правила за защита на пострадалите мина през правната комисия за първо четене, но с ясното съзнание, че той няма да бъде приет от този парламент
Проектът на Министерския съвет за допълване на Наказателно-процесуалния кодекс с нов механизъм за разследване на главния прокурор и нови правила за защита на пострадалите мина през правната комисия за първо четене, но с ясното съзнание, че той няма да бъде приет от този парламент
Проектът на Министерския съвет за допълване на Наказателно-процесуалния кодекс с нов механизъм за разследване на главния прокурор и нови правила за защита на пострадалите мина през правната комисия за първо четене, но с ясното съзнание, че той няма да бъде приет от този парламент    ©  Цветелина Белутова
Проектът на Министерския съвет за допълване на Наказателно-процесуалния кодекс с нов механизъм за разследване на главния прокурор и нови правила за защита на пострадалите мина през правната комисия за първо четене, но с ясното съзнание, че той няма да бъде приет от този парламент    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В очакване на предстоящия край на този парламент депутатите засилиха законодателната си дейност. През изминалата седмица бяха окончателно гласувани на второ четене: промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, свързани с получаване на "Синя карта на ЕС", което да улесни достъпа до българския пазар на труда на висококвалифицирани работници от страни извън ЕС; промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат, че при забавяне на преосвидетелстването от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) хората с увреждания ще запазят инвалидните си пенсии; промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, с които се предвижда дигитализация на имотния регистър, като се създадат електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела, поддържани в обща електронна база данни от Агенцията по вписванията.

Междувременно в "Държавен вестник" бяха обнародвани промените в Закона за устройството на територията, с които се премахва изискването за разрешително за строеж за соларни панели на покрива и инсталирането на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 20 киловата и то минава на уведомителен режим.

В същия брой са публикувани и промени в Закона за спецсредствата - един-единствен параграф, с който на служителите на Държавна агенция "Технически операции" се дава възможност за привилегировано ползване на лечебните заведения на Министерството на отбраната, на МВР и др.

Министерството на правосъдието публикува в петък очакваното обявление за провеждане на процедура по подбор на кандидати за български съдия в Европейския съд по правата на човека. Мандатът на настоящия български съдия Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.

Скандалът с компанията Nexo се разрасна и придоби политически измерения. За действията на прокуратурата и въпросите, които те повдигат, четете в темата на "Капитал" тук и тук.

//ТОП 3



Служебният министър на правосъдието Крум Зарков и екипът му отчетоха стопроцентно изпълнение на петте приоритета, които Зарков обяви в началото на мандата си: законопроектите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост, осигуряване на самостоятелна сграда на европейските делегирани прокурори на ул. "Раковски 134", първа копка за нов затвор при запазване на финансирането по Норвежкия финансов механизъм, възстановяване на Съвета по криминология към министерството, дипломатически десант на най-високо ниво в ЕС за приемането на България в Шенген.

ВАС с тълкувателно решение: При отнемане или отказ на достъп до класифицирана информация трябва да се гарантира ефективна защита

В производството пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) по обжалване на индивидуални административни актове за отказ, прекратяване или отнемане на издадено разрешение за достъп до класифицирана информация жалбоподателят трябва да има достъп до административната преписка, включително да изразява становища пред ДКСИ, да представя доказателства и да иска събирането на такива, което следва да се извърши при спазване изискванията за защита на класифицираната информация, но също така и общия ред по Административнопроцесуалния кодекс. Това приема Върховният административен съд в Тълкувателно решение №1/2023 г. Запознаването на жалбоподателя с фактическите основания за постановяване на отказ, прекратяване или отнемане на разрешението с оглед осигуряване конституционното право на защита трябва да бъде осъществено по начин, изключващ узнаване в детайли на използваните оперативни способи и средства за събиране на данни. В тази процедура ВАС действа не като втора инстанция, а като касация и преценката от съда се основава единствено и само на факти, установени в производството пред ДКСИ.

Законопроектът за главния прокурор мина на първо четене в правната комисия, но без шанс да бъде приет от сегашния парламент

Проектът на Министерския съвет за допълване на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с нов механизъм за разследване на главния прокурор и нови правила за защита на пострадалите мина през правната комисия за първо четене, но с много уговорки, че това е по-скоро знак за позиционирането на политическите сили и с ясното съзнание, че той няма да бъде приет от този парламент заради липсата на време, а и на желание. Заседанието ще се запомни с две стряскащи признания. Първо главният прокурор Иван Гешев призна, че бившият главен прокурор Никола Филчев още му е съветник, но в това нямало проблем - Филчев нито бил осъждан, нито подсъдим. Депутатът от ГЕРБ Богомил Балачев заяви, че покойният прокурор Николай Колев си заслужил убийството. С голям шанс да бъде окончателно приет и друг законопроект на МС за промени в НПК, с който се уреждат правата на непълнолетните участници в наказателния процес в съответствие с правото на ЕС. Още по темата тук и тук.

Кабинетът пита Конституционния съд може ли се въведе със закон задължителна военна подготовка на запасняците

Кабинетът внесе в КС питане за статута на запасняците и дали може да се създаде законова възможност за задължителна подготовка на запасняците за защита на отечеството в мирно време. Въпросът, който МС задава е: допуска ли конституцията въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на РБ, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования? Текстът на чл. 59 от конституцията гласи, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин (ал. 1), а подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон (ал. 2). Настоящата правна уредба предвижда доброволност на този ангажимент, но МС смята, че е нужен регламент в специален закон с оглед на конкретните реалности на средата за сигурност, включително въвеждане на задължителна подготовка на запасните, без обаче да се връща задължителната наборна служба във вида й до 2008 г.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

ВАС върна търга за инсинератора, проектът се отдалечава от реализация >> Изборът на фирмите, които ще изградят инсинератора на столицата, се отменя. С окончателно решение от 12 януари Върховният административен съд връща процедурата по обществена поръчка на "Топлофикация - София" на етап "преценка на съответствието на победителя с изискванията на възложителя". Вече над година КЗК и съдът спират процедурата по избор на строител на спорната инсталация.

АЕЦ "Козлодуй" е "обезщетил" фирми на Христо Ковачки с 25 млн. лева >> С извънсъдебна спогодба държавната централа се отказва да търси неустойки за 129 млн. лв. по договори от "Юропиан трейд оф енерджи", "Хидро пауър ютилитис" и "ТЕЦ Марица 3", които дружествата спират да изпълняват в началото на пандемията. Същевременно ще плати на тези дружества и на още едно, също свързано с Ковачки, 25 млн. лева заради евентуални бъдещи претенции за пропуснати ползи.

Новите ВЕИ само по план, в приоритетни зони и при лимит на мощностите >> Проект за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, внесен от кабинета и скоростно придвижен за първо четене, предвижда, че занапред проектите ще могат да се развиват само на определени от държавата места. Това може да попречи на част от инвеститорите и да помогне на други. Формално целта на законопроекта е да транспонира европейска директива, а мнозинството е амбицирано да приеме поправките за една седмица преди края на парламента.

Докладът на GRECO за България: зависими медии и неработеща прокуратура >> Поразителен е контрастът между нивата на корупцията и осъдителните присъди за нея в България - това е един от изводите в годишния доклад за страната на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO), към Съвета на Европа.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

ВАС окончателно сложи край на абсурда на магистрала: По правилник - с до 120 км/ч, по закон - с до 140 км/ч. Съдът окончателно отмени съществуващото от 20 години абсурдно положение, при което нормативната уредба дава различни отговори на въпроса коя е най-високата скорост, с която е допустимо да се движи автомобил по магистрала. Законът за движението по пътищата определя граница от 140 км/ч, а правилникът за прилагането му - 120 км/ч >> Лекс

Правната комисия върна стария ред за връчване на адвокатите в ГПК. Правната комисия прие на второ четене промените в Гражданския процесуален кодекс, с които от 1 юли 2024 г. се въвежда електронизация и централизирано разпределение на заповедните производства. Депутатите използваха "отварянето" на кодекса, за да върнат стария ред за връчване на адвокатите, като възстановиха предишното съдържание на чл. 51 ГПК и премахнаха неработещата актуална редакция за връчване на адвокатите само през Единния портал за електронно правосъдие >> Лекс

ГД "Изпълнения на наказанията" към МП опровергава политолога Калоян Методиев за неясна обществена поръчка. Общecтвeнaта пopъчĸa зa "Дocтaвĸa нa гaзьoл зa пpoмишлeни и ĸoмyнaлни цeли зa нyждитe нa тepитopиaлнитe cлyжби нa ГД "Изпълнeниe нa нaĸaзaниятa" e пpoтeĸлa нaпълнo oтĸpитo и пpoзpaчнo, бeз нepeднocти и в ycтaнoвeния сpoĸ, твърдят от ГДИН >> ДеФакто

ВАС засекрети дело на основния обвиняем за насилието над протестиращи. Съдът засекрети делото, което бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов води срещу Министерството на правосъдието за уволнението му. На първа инстанция председателят на АССГ Радостин Радков отмени уволнението с мотив, че не може да има изпитателен срок за заемане на служебно правоотношение, при положение че Андонов е на държавна служба от 1994 г., макар и в различни звена на администрацията >> Сега

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    70 лева невнесена от БАБХ държавна такса остави "Златната Лаборатория" на Капитан Андреево:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161311592976189
    Хартийки за платени съдебни такси не се показват по телевизията, а се представят навреме в съда. С Определение 685/23.01.2023 ВАС отхвърля жалбата на БАБХ за невнесената 70 лв. държавна такса и оставя всила решението в полза наТаки-Маки.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    "Предстои да видим дали #БАБХ ще изпрати свой представител на заседанията в #АССГ насрочени за утре 24-ти и сряда 25-ти януари 2023 г. или ще продължи да шиканира."

    Нередност?
Нов коментар