Г-н Балачев, кой убит си е заслужил убийството?

Бранимир Балачев, ГЕРБ    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко след седем вечерта. Заседанието на правната комисия продължава трети час, а депутатите от ГЕРБ-ДПС, координирано громят проектите, които трябва да въведат процедурата за независимо разследване на главния прокурор. Проектът трябва да отговори на редица международни препоръки, многократно натъртвани от 2009 година насам, когато Европейският съд по правата на човека постанови решението си по делото "Колеви срещу България", в което констатира, че българското законодателство не позволява ефективно и независимо разследване на съмненията, че главният прокурор може да е извършил престъпление.

Говори Бранимир Балачев, депутат от ГЕРБ.

"Понеже тука много се развява делото на Николай Колев. Аз го познавам лично, защото той е от нашия регион, познавам този, с когото се тричаха взаимно, г-н Филчев, защото и той е от нашия регион и той беше съдия при нас. А Николай Колев, както каза в един разговор колежката ми, която се подсмихва в момента, Николай Колев заслужаваше, защото той правеше такива поразии. Аз го казвам".

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) разпорежда изказването да не влиза в протокола. После казва "Нищо не се е случило" и оправдава колегата си, че е бил в афект (изключително силно, внезапно настъпващо, но бурно протичащо краткотрайно чувство, бел.ред.). Единственото нещо, от което може да е бил в афект г-н Балачев обаче, е собственото му изказване, защото поне десет минути преди да направи заключението, че Колев си е заслужил убийството, той водеше монолог.

Бранимир Балачев е варненски адвокат. Преминава през почти целия политически спектър (Социалдемократи, АБВ), за да финишира като юридическо острие на ГЕРБ в парламента, като естествен наследник на делото на Искра Фидосова, Данаил Кирилов и т.н.

Балачев е сред най-яростните защитници на главния прокурор Иван Гешев. През юли например, когато ръководителят на прокуратурата беше поканен в парламента да се обяснява за действията на прокуратурата по санкциите "Магнитски", депутатът от ГЕРБ дори отговори вместо Гешев на зададен въпрос: "Пратете ни въпроси и ще отговорим."

За отдадеността на Балачев към Гешев може да има различни причини. Една от тях може например да бъде фактът, че за разлика от хиляди български граждани, които бяха осъдени на затвор, че са нарушили карантината, той беше помилван и срещу него не бяха повдигнати обвинения. Разбира се, прокурорското постановление може да бъде отменено във всеки един момент.

Но да се върнем на изказването на Балачев, което колегата му Чолаков се опита да замете под килима.

Николай Колев беше застрелян с 10 куршума в София на 28 декември 2002 година. Убийството му беше предшествано от безпрецедентна прокурорска репресия, свързана с поръчкови разследвания срещу него и семейството му, подхвърлени наркотици и два месеца в ареста. Репресията започна, след като Колев влезе в открит конфликт с главния прокурор Никола Филчев, който сега е съветник на Иван Гешев.

Заради репресиите срещу него Николай Колев завежда дело пред Европейския съд по правата на човека, което е продължено от семейството му след неговото убийство.

В решението четем: "Тази ситуация очевидно е била резултат от комбинация от фактори, включително и от невъзможността да бъдат повдигани обвинения срещу Главния прокурор, авторитарния стил на г-н Филчев като Главен прокурор, очевидно противозаконните методи на работа, до които той прибягвал, и също на институционални недостатъци. По-специално, изключителното право на прокурора да повдига обвинения срещу закононарушители, в съчетание с пълния контрол на Главния прокурор над всяко решение, издавано от прокурор или следовател, както и факта, че Главният прокурор може да бъде отстранен от длъжност само с решение на Висшия съдебен съвет, някои от чиито членове са му подчинени, е такъв институционален режим, който многократно е бил критикуван в България, като неспособен да осигури достатъчна отчетност."

Според г-н Балачев обаче Николай Колев е заслужил убийството си. Между другото разстрелът на Колев, станал по времето, когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, и до ден днешен не е разкрит. Както не са разкрити над 100 други поръчкови убийства от този период.

Поне за още три смъртни случая може да се направи връзка със съветника на Гешев - Никола Филчев: съмнителното самоубийство на психолога на баретите Владимир Димов (станало малко след убийството на Колев), самоубийството на друг противник на Филчев - Николай Джамбов, и бруталното убийство на ямболската адвоката Надежда Георгиева.

Може би е добре Бранимир Балачев и колегите му от ГЕРБ да дадат ясен знак кои от тези убийства са заслужени и кои не, за да е наясно обществото и близките на убитите, че няма нужда да чакат правосъдие.

Все още няма коментари
Нов коментар