🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

ВСС стартира избора на нов главен прокурор; КС отмени отстраняването на Цветан Цветков като шеф на Сметната палата; Одобрени са 22 съдии за разследване на главния прокурор

Докато тече дебатът доколко е лигитимен изборът му за и.д. главен прокурор, Борислав Сарафов се активизира да прави целеви ревизии в прокуратурата още от първата седмица.
Докато тече дебатът доколко е лигитимен изборът му за и.д. главен прокурор, Борислав Сарафов се активизира да прави целеви ревизии в прокуратурата още от първата седмица.
Докато тече дебатът доколко е лигитимен изборът му за и.д. главен прокурор, Борислав Сарафов се активизира да прави целеви ревизии в прокуратурата още от първата седмица.    ©  Велко Ангелов
Докато тече дебатът доколко е лигитимен изборът му за и.д. главен прокурор, Борислав Сарафов се активизира да прави целеви ревизии в прокуратурата още от първата седмица.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Началото на миналата седмица започна с ексклузивно изявление на вече бившия главен прокурор Иван Гешев в канала YouTube, с което той на практика направи заявка за впускане на политиката - вече официално, и то в националпопулисткия сектор.

Реакцията обаче показа, че за обществото Иван Гешев става все повече атракция, докато реално проблемът около избора на новия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов овладя значителна част от политическия и обществения дебат. В четвъртък, както бе обещал, новият правосъден министър Атанас Славов постави пред пленума на ВСС въпроса кой е компетентният орган да определи и.ф. главен прокурор - прокурорската колегия или пленумът на ВСС, но тричасовият дебат приключи без решение. Славов обяви, че тази седмица ще обжалва избора на Сарафов пред Върховния административен съд. В неделя членът на съвета Олга Керелска заяви, че се подготвят доклади за професионалните и етичните качества на Сарафов. Има основание да се атакува изборът му, защото решението е взето от "некомпетентен орган" и в нарушение на процедурата, каза Керелска.

Същевременно пленумът откри процедура за избор на нов главен прокурор. Според приетата от съвета хронограма номинации за нов главен прокурор ще се правят на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е предвиден за 26 октомври, но е много вероятно процедурата да бъде спряна, след като КС допусне за разглеждане искането на Иван Гешев срещу законовите промени, предвиждащи намалено мнозинство от 13 гласа за избор на главен прокурор.

През това време Борислав Сарафов демонстрира засилена активност. Той е разпоредил да се извърши проверка на висящите производства срещу магистрати, министри, лица с имунитет, включително и по дела за престъпления срещу републиката, като 8 прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще изследват как е протичало разследването по тези дела - под ръководството на новия зам. главен прокурор Мария Павлова. В петък пресцентърът на прокуратурата съобщи, че Сарафов е разпоредил ревизия и на всички лични проверки (по чл. 145, ал. 1, т. 2 от ЗСВ), извършвани от прокурори от ВКП след 2 май т.г., както и преглед на вътрешноведомствените организационни и методически актове в прокуратурата.

Преди това поиска от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов информация за случаите на прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на МВР по искане на прокуратурата за охрана на застрашени лица. В началото на месеца бившият вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че по разпореждане на прокуратурата над 160 полицаи охраняват такива хора.

Сарафов закри Експертния съвет към главния прокурор, създаден през 2020 г. от Иван Гешев, в чийто състав влиза и бившият главен прокурор Никола Филчев, заради когото България бе осъдена в Страсбург по делото "Колеви", разкриващо тежки злоупотреби с правомощията на прокуратурата.

Сарафов възложи на доскорошния си заместник Ивелина Христова да оглави временно националното следствие, а от длъжността говорител на главния прокурор е освободена Сийка Милева.

И още:

ТОП 3

КС отмени отстраняването на Цветан Цветков като председател на Сметната палата, в парламента умуват как да продължат казуса

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 20 януари т.г. за освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Според актуалната практика на КС решението на парламента за отстраняване на Цветков и за назначаване на Горица Кожарева за временно изпълняваща длъжността става невалидно от момента на гласуването му през януари. Първият въпрос, който изниква, е за валидността на актовете на Сметната палата - доколкото палатата е колективен орган, за всеки акт трябва да се преценява индивидуално дали гласът на Кожарева е бил решаващ. На следващо място стои въпросът как трябва да се стане връщането на Цветков на поста до избора на нов председател, каквато процедура беше задействана още в четвъртък в парламента. Тази хипотеза вече веднъж беше разиграна с казуса на председателя на КЕВР Иван Иванов м.г., когато КС отмени решението за избор на нов председател, а парламентът взе решение, че в изпълнение на решението на КС "Иванов "продължава да изпълнява функциите на председател". (Още по темата тук)

Без мотиви Асен Василев пак предлага защитата пред международните арбитражи да мине към правосъдното министерство

Министерството на финансите отново предлага функцията по защита на България в международни арбитражни дела за стотици милиони да мине към министъра на правосъдието. За по-малко от две години това е четвъртият пореден опит на ведомството под ръководството на Асен Василев за такава промяна въпреки упоритата съпротива на правната общност. Още повече че според справка на самото финансово министерство, България няма загубено дело в международен арбитраж за последните 20 години. Предложението за тази рокада е разписано в преходните разпоредби на публикуван за обществено обсъждане проект на постановление за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози към финансовото ведомство. (Вижте тук)

ВКС одобри списък от 22 съдии, които могат да разследват главния прокурор

Наказателната колегия на Върховния касационен съд одобри списък от съдии, между които ще се прави случайното разпределение за разследване на сигнали срещу главния прокурор и неговите заместници по новия законов механизъм. Само един върховен съдия е дал съгласие да бъде включен в списъка - Теодора Стамболова от ВКС. На сайта на ВКС вече има специална секция за регистър на уведомления по реда на Глава тридесет и първа "а" от НПК за разследване на престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или от негов заместник, където всеки месец ще бъде публикуван актуален списък на получените сигнали. Там е публикуван и списъкът на одобрените съдии, на които може да бъде разпределена преписката при наличие на законен повод.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

ГЕРБ пробват да ограничат прозрачността за публичните разходи. Девет депутати от ГЕРБ внесоха преди второ четене на промени в Закона за достъп до обществена информация предложения, с които на практика сериозно затрудняват процедурата. Предлагат се нови изисквания и ограничения пред търсещите информация, като например всеки заявител да представи ЕГН, да доказва правен интерес или че членува в местната общност, освен това първичната счетоводна документация престава да се смята за обществена информация. След острата реакция ГЕРБ се разграничи от предложенията.

Борбата с корупцията: парите от ПВУ са по-важни. От трите проекта за нов антикорупционен закон - на ГЕРБ, на ПП-ДБ и на екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков, на първо четене мина само проектът на ГЕРБ. На пръв поглед предложенията в него са идентични с този на ПП, но има и съществени разлики, най-вече в броя на членовете на комисията и начина на назначаването им. (Пълен запис на дебата в пленарната зала по проектите може да видите тук.)

Избрано от други медии

ЕСПЧ осъди Испания за провала на парламента да назначи съдии в съдебния съвет. С решение по делото "Лоренцо Брагадо и други срещу Испания" Европейският съд по правата на човека осъди Испания за нарушение на правото на справедлив процес и достъп до съд заради липса на законова процедура за своевременно разглеждане на кандидатурите за членове на съдебния съвет. Делото е заведено от шестима испански съдии, които са били в списъка с 51 кандидати за свободните позиции в съвета през септември 2018 г., но след две разпускания на парламента и нови предсрочни избори парламентът все не избира новите членове на съдебния съвет. Ситуацията е почти изцяло аналогична на българската. (БХК)

Върховни съдии питат СЕС: Може ли ВАС да реши справедливо дело срещу ВАС за причинени вреди на гражданите и бизнеса. Допустимо ли е Върховният административен съд (ВАС) да се произнася като последна инстанция по искове за вреди, причинени на гражданите и бизнеса от нарушение на правото на Европейския съюз, по които ответник е самият той? Този въпрос от ключово значение за правото на справедлив съдебен процес поставя пред Съда на Европейския съюз състав на ВАС. (Лекс)

Все още няма коментари
Нов коментар