🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

КС отмени забраната да се издава шофьорска книжка при неплатени глоби; Парламентът прие ветото срещу отделяне на следствието от прокуратурата; И политици призовават да се стопира изборът за нов главен прокурор

Според правосъдния министър Атанас Славов "следващата половин година ще бъде отделена за реформа на конституционно и на законово ниво, за да има шанс да произведем резултата, който искаме - независим съд, отчетна и отговорна прокуратура"
Според правосъдния министър Атанас Славов "следващата половин година ще бъде отделена за реформа на конституционно и на законово ниво, за да има шанс да произведем резултата, който искаме - независим съд, отчетна и отговорна прокуратура"
Според правосъдния министър Атанас Славов "следващата половин година ще бъде отделена за реформа на конституционно и на законово ниво, за да има шанс да произведем резултата, който искаме - независим съд, отчетна и отговорна прокуратура"    ©  Цветелина Белутова
Според правосъдния министър Атанас Славов "следващата половин година ще бъде отделена за реформа на конституционно и на законово ниво, за да има шанс да произведем резултата, който искаме - независим съд, отчетна и отговорна прокуратура"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване противоконституционност на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт с новия механизъм за разследване на главния прокурор, новото мнозинство за разследването му и редица други норми, свързани с реформата в прокуратурата. Това определение може да стане основание за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, която ВСС откри преди десет дни, на 22 юни. Правосъдният министър Атанас Славов вече заяви, че ще иска спиране, а в петък с обща декларация, внесена в деловодството на Народното събрание, ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС също отправиха призив към ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното приемане на промените в конституцията и до произнасянето на КС по допуснатото дело.

В интервю пред "Капитал" правосъдният министър Атанас Славов разказа за основните акценти в концепцията за промените в конституцията и аргументира необходимостта тези промени да се случат преди избора на нов ВСС и съответно - нов главен прокурор. "Трябва да приемем, че следващата половин година ще бъде отделена за реформа на конституционно и на законово ниво, за да има шанс да произведем резултата, който искаме - независим съд, отчетна и отговорна прокуратура", казва той. Целта е проектът да бъде внесен през юли, като се търси подкрепа от поне 180 депутати, за да мине по съкратените срокове на конституцията, иначе всичко може да се забави десет и повече месеца.

В петък Славов оспори пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Съдията от Административен съд - София-област, Георги Николов бе назначен за зам.-министър на правосъдието



В четвъртък Съдийската колегия на ВСС освободи временно Николов като съдия. Той е започнал кариерата си като адвокат, после шест години е бил военен следовател. От 2003 г. е съдия в Своге, после два мандата оглавява Районен съд - Сливница. От 2018 г. е командирован в АССО, а от декември м.г. е назначен след конкурс.

Топ 3

КС отмени забраната да се издава шофьорска книжка при неплатени глоби

Забраната да се издава шофьорска книжка или дубликат на такава книжка, както и да не се връща отнета книжка, докато не бъдат изплатени наложените глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДП), е в противоречие на конституцията. Това реши единодушно Конституционният съд по дело, образувано по искане на Висшия адвокатски съвет. Конкретният текст на чл. 159, ал. 2 от ЗДП, обявен за противоконституционен, гласи: "Не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби."

Проектът за бюджета за 2023 г. и промените в данъчните закони: затягане на контрола по плащанията

Финансовият министър Асен Василев представи в сряда законопроекта за бюджет 2023 и предложенията за промени в данъчните закони, разписани в преходните разпоредби. Сред тях: компаниите ще подават данни за парите на каса всеки месец с ДДС декларацията, ресторанти и фирми с над 50 души ще плащат заплати само по банков път, дивидентите, независимо от размера, също ще трябва да се изплащат само по банков път. От 1 август се вдигат минималните осигурителни прагове, а от догодина ваучерите за храна стават електронни. Вдига се данък печалба за чуждестранни големи вериги и банки. Ако ресторант или кетъринг фирма не издадат касова бележка при плащане на сметката, клиентът има право да не я плати.

От думите на Асен Василев се разбра също така, че България обсъжда с ЕК и с Европейската централна банка възможността за използване на еврото като паралелна валута преди официалното му въвеждане.

Парламентът се съгласи с ветото на президента срещу изваждането на следствието от прокуратурата

Парламентът прие в петък ветото на президента върху поправките в Закона за съдебната власт, с които на 2 юни прие следствието да бъде извадено от прокуратурата. В началото на месеца поправките, предложени от "Възраждане", бяха гласувани направо на второ четене в пленарната зала, след като при първото четене и в правната комисия, и в пленарната зала предложенията бяха отхвърлени. Сега предстои промените да бъдат обсъдени отново в комисия, а след това и в зала, като срокът за предложения между първо и второ четене бе удължен на 4 седмици. (Още по темата тук)

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Прокуратурата се самосезира за призива на Костадинов "тази уродлива измет да бъде унищожена". Проверката е за престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс - подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Казусът за пореден път демонстрира липсата на адекватна правна регламентация, която да покрива всички хипотези, в които се проявява словото на омразата, включително когато е мотивирано с убеждения или политическа принадлежност.

Съдът в Страсбург: Възхвалата на Народния съд в изявления на политик не е защитена реч. Европейският съд по правата на човека отхвърли като неоснователна жалбата на бившия зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов, който през февруари 2018 г. бе отстранен от този пост заради изказване, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Жаблянов претендира, че е нарушено правото му на свобода на изразяване, но според ЕСПЧ проповядването на такъв вид тежко насилие срещу политически опоненти не може да е защитена реч.

Избрано от други медии

САК с искания до парламента и двама министри заради полицейската агресия срещу адвокат. Софийската адвокатска колегия настоява за: законодателни гаранции за инкриминиране на всяко посегателство срещу адвокат, включително когато то се осъществява от полицаи или други държавни органи; министърът на вътрешните работи да разпореди проверка не само на този случай, но и на всички сигнали за полицейско насилие срещу задържани и техните адвокати през последната година; министърът на правосъдието да представи публично преглед на осъдителните решения на ЕСПЧ за полицейско насилие, предприетите мерки и др. (Лекс)

"Регентската къща" в Боровец: Екип на bTV влезе в имота, за който се твърди, че е ползван от Гешев. Преди няколко години регентската къща е дадена за стопанисване на ВСС, а той - на прокуратурата. Имотът е разположен върху 18 декара земя и има няколко постройки. През 2020 г. е бил ремонтиран за над 700 000 лева. В къщата има хидромасажна вана, сауна и малък фитнес. В момента тече досъдебно производство, за да се установи дали къщата е използвана по предназначение. Всички 17 служители са разпитани. (bTV)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Темите са няколко и всички те тук са обяснени доста ...търся по-мека дума ...обтекаемо. Което е очаквано, но изобщо не води до изясняване на казусите. Напротив.

    Моето мнение е:
    1. По темата за приетото от КС искане на Гешев за произнасяне по темите за променените в закон процедури за избора/освобождаването на гл.прокурор и председателите на ВАС и ВКС.

    Почти половината членове на ВСС са с изтекъл отпреди 8 м мандат! Няма правна логика морално нелегитимен ВСС да се захваща с осъществяването на фундаментални (но пък и съвсем конюнктурни - законът "Гешев") промени на законодателството.
    В този смисъл, ако КС открие противоконституционност в променените закони, решенията на ВСС за освобождаването на Гешев, и указът на президента на основа на това решение ще бъдат обявени за противоконституционни и... Гешев ще бъде възстановен на поста...
    Ако междувременно този ВСС избърза да назначи нов гл. прокурор, и той ще трябва да опразни кабинета.

    С това обръщам внимание на поредното правно аджамийство на ППДБ, които непрестанно търсят някакви преки пътища, напреки на законите и порядките, за прокарване на интересите си.

    2. По темата за декларацията на ППДБ, Герб и ДПС да не се избира гл.прокурор
    а) Все по-честото единение на ППДБ с нерегистрираната управленска коалиция Герб-ДПС буди повече въпроси, отколкото отговори дава. Защото с ортаклъка си с мафията декларативната "антимафия" ППДБ реално я легитимира като фактор, вместо да я разбие и делегитимира, с каквито слогане тръгна и подмами десетки хиляди да ги подкрепят. Както "изпра" Борисов, по същата схема ще изпере и мафията. Само и само тя да подондурка "демократите" във властта;
    б) чудя се защо нелегитимен морално ВСС не може да избира гл.прокурор, но може да освобождава гл.прокурор?!

    3. По темата за промените в Конституцията
    На момента има един-единствен проект за промени в Конституцията - този на ДПС, но не е внесен в деловодството на парламента. Най-бъбривите по темата - ППДБ - нямат и един член внесен. Под "член" имам пред вид единствено законов текст, не друго...
    В същото време в НС е сформирана Комисия по конституционните въпроси. И преди няколко дни съставът ѝ беше тотално подменен.
    Тази комисия какво ще прави, след като няма депозирани проекти. Какво да обсъжда?

    И после - Конституцията е обществен договор, а не правилник за дейността на въпросната комисия, че тя да си го приема. Трябва по предложените проекти (няма такива!) да се чуе гласа на правната общност, на граждански организации, да се информира за дебата обществото! То трябва да е наясно какво му гласи оная шайка, която възползвайки се от представителнаа демокрация плете своите вълнени чорапи. Метафорично казано.

    Отразяването на правните теми в Капитал за мен е посредствено и прекалено партийно ориентирано.
    От което истината се черви, вероятно.

    Нередност?
Нов коментар