Седмичен бюлетин за правни новини

ВСС спря избора на главен прокурор; Избран е първият съдия за разследване на главния прокурор, а депутати искат промяна на процедурата; Фалстарт на референдума за еврото

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Европейската комисия официално обяви в сряда, че предлага отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, като занапред наблюдението върху двете държави ще продължава само през годишния доклад за върховенството на правото. Това стана ясно при представянето на годишния доклад за 2023 г., като с това ЕК на практика подкрепя страната ни за Шенген. В доклада се отбелязва, че страната ни най-после е изпълнила ангажимента да създаде механизъм за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство. България обаче е критикувана за нерешените проблеми със състава на Висшия съдебен съвет и Инспектората.

Само два дни по-късно, в петък, петима знакови депутати от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС - Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид, внесоха законопроект, с който се предлагат корекции в последните промени в Закона за съдебната власт за избора на нов ВСС - който се отлага с още шест месеца, и за определяне на съдия за прокурор ад хок, който да разследва главния прокурор. Според предложението, разследващият съдия трябва да се определя чрез система за електронен случаен избор, която обаче да не е част от единната информационна система на съдилищата, данните за избора да могат да бъдат проверени от трети страни, както и да има гаранции срещу манипулиране на подбора от лица с достъп до системата. Предложението дойде в деня, когато във ВКС бе определен първият съдия, който да разследва сигнал срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Даниела Талева от Софийския градски съд е първият съдия, избран по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му



Съдия Даниела Талева бе определена в петък на случаен принцип. След назначаването й тя ще се заеме със сигнал срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за имотното състояние на негови близки. Зам.-шефът на ВКС Лада Паунова (на снимката) е изпратила уведомление до Прокурорската колегия на ВСС за назначаване на Талева за прокурор във ВКП.

Топ 3

ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор, Борислав Сарафов не знаел, че пресцентърът на прокуратурата фабрикува сигнали

На заседанието си в четвъртък пленумът на ВСС единодушно гласува за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, като се мотивира с допуснатото от КС дело срещу законовите промени в НПК и съдебния закон.

На заседанието бе изслушан и.ф.главен прокурор Борислав Сарафов по две теми - прокурорският натиск върху членове на ВСС и разследването "Осемте джуджета", а той направи няколко любопитни изявления:

  • Пресцентърът на прокуратурата при Иван Гешев е наброявал 18 души и едно от основните им занимания е било да фабрикуват сигнали, които да стават основания за започване на проверки и досъдебни производства. Сарафов обаче не знаел това до 15 май.

  • Над 50 висящи и 20 спрени досъдебни производства срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, са образувани от началото на 2020 г. В момента прокуратурата проверява хода им.

  • Доклад на Инспектората към Върховната касационна прокуратура, изготвен още през 2022 г., установил "груби закононарушения" на наблюдаващите прокурори в разследването на "Осемте джуджета". Една година той е стоял "на трупчета" при зам.-главната прокурорка Пламена Цветанова, после Гешев го оставил без последствие.

Парламентът отхвърли референдума за еврото, въпросът ще се реши от Конституционния съд

Парламентът отхвърли предложението на "Възраждане" за провеждане на референдум с въпрос "Подкрепяте ли запазване на българския лев като единствена официална валута до 2043 г.?". Основният аргумент: по закон референдуми не могат да се организират по въпроси, които са част от международни договори, които България е ратифицирала. Според Договора за функциониране на ЕС страните от ЕС се задължават да се присъединят към еврозоната след постигане на т.нар. критерии за конвергенция. От "Възраждане" обявиха, че ще поискат разговор с президента Радев за свикване на референдум и за сезиране на КС, също ще търсят начин да сезират КС и даже ще пуснат сигнал до прокуратурата.

ВАС отмени условията за ползване на системата за eлектронните свидетелства за съдимост

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени условията за ползване на системата за издаване на електронно свидетелство за съдимост, утвърдени със заповед на министъра на правосъдието през далечната 2013 г., като мотивът за отмяната е неспазване на процедурата по Закона за нормативните актове - проектът на заповед не е бил обявен за обществено обсъждане, няма мотиви и заповедта не е обнародвана в Държавен вестник. Решението подлежи на обжалване пред петчленка, а от Министерството на правосъдието коментираха за "Капитал", че през 2013 г. Законът за нормативните актове не е съдържал такива изисквания.

Истинското "правосъдие": И други "лобисти" като Пепи Еврото тормозят безнаказано съдии



Съмнителни групировки от хора, уличавани в измами и други манипулации, търгуват с влияние в съдебната система, покровителствани от прокуратурата.

Съдии, станали обект на брутален натиск със заплахи, не получават адекватна подкрепа от институциите.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Павосъдният министър не иска да изземе арбитражните дела от финансовия. Министерството на правосъдието смята за незаконосъобразно намерението на министъра на финансите да му прехвърли процесуалното представителство на държавата по международните арбитражни спорове - това становище е заявил министър Атанас Славов до народен представител. Подобна промяна противоречи на ГПК, според който държавата се представлява от министъра на финансите и няма как с постановление на МС този ред да се промени.

Върховният съд на САЩ пренарежда приема в университетите. Расата вече не може да бъде фактор при кандидатстване в американските висши учебни заведения след решение на Върховния съд на САЩ, което отменя т.нар. позитивна дискриминация. Това ще има последици върху политиките за расово разнообразие не само в образованието, но и в бизнеса - може да се очаква огромна вълна от съдебни дела срещу предприятия, които са направили разнообразието част от политиката си за наемане на служители

Избрано от други медии

Пробив след тълкувателното решение - ВКС допусна жалба срещу отказ за юридическа промяна на пола. Състав на Върховния касационен съд допусна за разглеждане жалба срещу отказ на две инстанции за смяна на пола и имената на транссексуален в документите за самоличност, въпреки тълкувателното решение, с което Гражданската колегия прие, че тази промяна е невъзможна. Става дума същото дело, което доведе до постановяването на тълкувателното решение, което е по казус на роден като мъж, който иска в документите да бъде посочен от женски пол.(Лекс)

ВАС отказа да отмени принудителната полицейска регистрация, но напомни на МВР да не събира поголовно ДНК и отпечатъци. Състав на ВАС отказа да отмени правилата за принудителна полицейска регистрация, като заяви, че не може да приложи пряко Конституцията и се отказа да прави втори опит да сезира Конституционния съд след критика на първото му искане. Върховните съдии обаче напомниха на МВР, че трябва да съобрази наредбата си за полицейската регистрация с решението на Съда на ЕС, което отрече поголовното събиране на ДНК и отпечатъци от обвиняемите. (Лекс)