🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

ВАС ще гледа наново делото за отнемане лиценза на КТБ; Две нови дела в КС - за референдума за еврото и избора на Горица Кожарева за и.д. шеф на Сметната палата

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

През седмицата Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите "главен прокурор" - поради липса на правен интерес. Първото прекратено дело е по жалба на адвокат Юлиян Дацев (определението тук). Второто е по жалба на сдружение "Моя страна България", по него ВАС приема, че сдруженията с нестопанска цел могат да оспорват индивидуални административни актове, ако с тях се засягат общи права, свободи и законни интереси или се пораждат задължения за членовете му. Във ВАС има и трета жалба срещу избора на Сарафов за и.ф. - на правосъдния министър Атанас Славов, но по нея няма движение.

Междувременно в сряда Прокурорската колегия на ВСС отложи назначаването на съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва сигнал срещу Сарафов. Първоначално бе предложено спиране на процедурата за назначаване на Талева до произнасянето на Конституционния съд по делото, с което се оспорва новият механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, но накрая заради отсъствие на членове на колегията обсъждането бе отложено.

На свой ред министър Славов заяви, че ако назначаването на съдия Талева не бъде завършено от Прокурорската колегия без условности, той ще отнесе въпроса до съда. "Чувам, че назначаването на този ад ход прокурор ще се спира по аналогия със спряното производство за избор на нов главен прокурор. Аналогията е неправилна - едното е административна процедура, а другото е намеса в един вече започнал процес по НПК", каза Славов по БНТ.

А в четвъртък парламентът без дебат одобри на първо четене поредни промени в съдебния закон с нова система за избор на разследващ главния прокурор, което предизвика разнопосочни коментари и критики и съответно - обещание от вносителите, че законът не цели да отмени извършения избор на съдия Талева и че текстовете на проекта ще бъдат прецизирани. Засега обаче е внесено само едно предложение преди второто четене - от депутатите от ДПС Хамид Хамид и Ертен Анисова.Те предлагат решенията на колегиите на ВСС по допустимостта на предложенията за членове на съвета да се обжалват не пред петчленен състав от трима съдии от Върховния касационен съд и двама от ВАС, а пред петчленка от ВАС. Мотивират се с това, че конституцията забранява извънредните съдилища, а административните спорове се решават от ВАС.

Подготвя се преместване на Конституционния съд в сграда на ББР



Министерският съвет да придобие и предостави на КС сградата на ББР на ул. "Дякон Игнатий", гласи проект за решение, под което са се подписали лидерите на управляващите и ДПС. Очаква се работата на КС да се увеличи многократно предвид подготвяното въвеждане на конституционна жалба. На 9 май председателката на КС Павлина Панова е изпратила поредно писмо до кабинета с настояване за нова сграда.

ТОП 3

ВАС ще гледа наново делото за отнемане лиценза на КТБ

Петчленен състав на ВАС отмени две определения на съда от 2014 и 2015 г., с които бяха оставени без разглеждане жалбите срещу решението на БНБ да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Делото, образувано по искане на КТБ АД и трима бивши изпълнителни директори на банката, се връща за ново разглеждане пред тричленен състав.

Отмяната е на основание решение на Европейския съд за защита на правата на човека от август м.г.,с което бяха установени нарушения на правата на жалбоподателите, бивши изпълнителни директори на КТБ - те не са получили справедлив съдебен процес, нито адекватна защита на правото на собственост. (Повече за решението на ЕСПЧ и за неговия ефект вижте тук и тук.) Още тогава юристи заявиха, че до отмяна на закриването на банката не може да се стигне, но решението на Страсбург дава възможност на жалбоподателите да търсят компенсация за нарушените им права от националните съдилища - ако изберат правилен подход

Тълкувателно дело на ВКС: Намалява ли се обезщетението за неимуществени вредис обезщетението или пенсията от НОИ

По Тълкувателно дело № 1/2023 г.на Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС е поставен въпросът: "При определяне размера на дължимата от работодателя разлика съгласно чл. 200, ал. 3 КТ следва ли и обезщетението за неимуществените вреди от трудовата злополука или професионалното заболяване да се намали с обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване?". Според чл. 200, ал. 3 от Кодекса на труда работодателят дължи обезщетение за разликата между причинената вреда - неимуществена и имуществена, включително пропуснатата полза, и обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване. Въпросът е дали обезщетението от НОИ, което компенсира имуществени вреди - загубата на трудово възнаграждение, следва да се приспадне от неимуществените вреди, което компенсира причинените болки и страдания и няма връзка с плащанията по общественото осигуряване.

Две нови дела в КС - срещу отхвърлянето на референдума за еврото и за избора на Горица Кожарева за и.д. шеф на Сметната палата

През седмицата в Конституционния съд (КС) бяха атакувани две оспорвани решения на парламента. Първо президентът Румен Радев сезира КС с решението от 7 юли, с което се определя Горица Кожарева за изпълняващ функциите на председател на Сметната палата вместо бившия председател Цветан Цветков. Президентът смята, че така парламентът не изпълнява решението на КС от 22 юни, с което отстраняването на Цветков бе обявено за противоконституционно. Мандатът на Цветков е изтекъл, но той не е освободен от длъжност на валидно правно основание и следва да остане да изпълнява поста до избор на нов председатели или до предсрочно прекратяване на мандата му, смята президентът.

Второто дело е по искане на депутатите от Възраждане, ИТН и независимия Радостин Василев срещу отхвърлянето на референдума за еврото, като основните аргументи в него са за нарушаване на закона за прякото участие на гражданите в управлението.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Широко затворени очи: Прокуратурата скрила груби закононарушения по "Осемте джуджета". Докладът на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура още през 2020 г. е констатирал нарушаване на случайното разпределение при подбора на прокурори, необосновани решения, произвол, липса на капацитет и контрол за законност, уронване на престижа на съдебната власт. За тези неща ръководството на прокуратурата е знаело още тогава, но не е реагирало.

Те могат безнаказано да карат пияни. Над 1000 пияни шофьори не са били наказани през 2022. Любопитен е профилът на известните случаи през годините, сред тях е служителката от протокола на главния прокурор Иван Гешев - Марчела П., евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Пазарджик Тодор Попов, даже и следователят (тогава) Петьо Еврото. Противодействието не става с увеличаване на наказанията, а с антикорупционни мерки в КАТ, реформа на системата за наказания, нов модел на тестване за наркотици.

Асен Василев се отказа да мести представителството по международни арбитражни дела. Въпреки изявлението на Василев, че се е отказал от идеята да мести международните арбитражи, парламентът изрично му забрани това в сряда с решение по инициатива на депутати от ГЕРБ, ДПС и ИТН. Правосъдният министър Славов пък обясни, че се подготвя създаването на междуведомствена комисия, в която да влязат експерти от правосъдното ведомство, както и от финансовото разузнаване и която ще изработи общи стандарти по тези дела.

И другата гледна точка: В публикацията на Лекс: "Наистина ли България е спечелила всички международни арбитражни дела?", темата се коментира от някои водещи специалисти в областта.

Акцент

Проф. Пенчо Пенев: Идеи за промени в състава и начина на избиране на Висшия съдебен съвет

Откъс от книгата на проф. Пенчо Пенев "Съдебната власт - перспектива на българския модел", представена на 27 юни 2023 г. в Националния институт на правосъдието, в която той излага своето виждане за неудачите в конституирането на ВСС и необходимите промени - прекалено големия състав на непрофесионалната квота и начина на избирането й като изключително правомощие на парламента, липсата на професионална доминация в ръководството на системата, нов подход при избора на професионалната квота, връщане на схемата на "непостоянно действащия" ВСС и др.

Избрано от други медии

Върховните и градските съдии се разминаха за личния фалит. Макар по някои въпроси критиките им да са общи, Върховният касационен съд като цяло подкрепя идеите в законопроекта, а Софийският градски съд настоява за сериозното им преосмисляне и предупреди за сериозни проблеми. Законопроектът беше приет на първо четене и сега предстои финалното му обсъждане в правната комисия, а след това и от Народното събрание. (Лекс)

В брой 5-6 на сп. "Адвокатски преглед"