Ripple отбеляза частична победа в спора със SEC - според съда той не е ценна книга

Съдебното решение в полза на токена може да предопредели регулациите в криптосектора и дава повече яснота за бъдещето на виртуалните валути

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ripple Labs постигна частична победа в продължаващия съдебен спор с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC). На 13 юли решението, постановено от съдията Аналиса Торес от окръжния съд в Южен Ню Йорк, донесе известна регулаторна яснота в индустрията на криптовалутите. Според документи, цитирани от Cointelegraph, Торес е признала, че продажбата на токените XRP на Ripple чрез борси не представлява инвестиционни договори, както и че не е ценна книга. Това решение бе силно приветствано от криптообщността, като доведе до ръст на стойността на XRP с над 80%, достигайки до 0.86 цента според данни от CoinGecko.

- Ripple (@Ripple) July 13, 2023

Въпреки това решението на съдията не беше напълно в полза на Ripple. При продажба на институционални инвеститори Торес постановява, че XRP може да бъде класифициран като ценна книга, тъй като отговаря на условията на теста Howey. Това е инструмент, използван в Съединените щати за определяне дали дадена транзакция се счита за инвестиционен договор и така подлежи на регулация както ценните книжа. Тестът се основава на принципа, че инвестиция на пари в общо предприятие, която се очаква да донесе печалба главно или изцяло от усилията на други лица, е инвестиционен договор.

Процесът срещу Ripple беше иницииран от SEC през декември 2020 г. и е свързан с обвинения срещу компанията и нейните двама главни изпълнителни директори, Брад Гарлингхаус и Крис Ларсен, за предлагане на нерегистрирана ценна книжа.

Решението на съдията не беше само добра новина за Ripple, но и за широкия криптосектор. След новините криптоборсата Coinbase почти веднага позволи търговията на XRP на своята платформа. Gemini също се обяви в подкрепа на Ripple и посочи, че разглежда възможността за включване на XRP за спот и деривативна търговия. Камерън Уинкълвос, един от съоснователите на Gemini, коментира в своя профил в туитър: "Продажбата на XRP на борси НЕ е ценна книга. Което означава, че продажбите на всички криптовалути на борсите НЕ са ценни книжа и @SECGov и @GaryGensler НЯМАT НИКАКВА юрисдикция над тях. Това е преломен момент, който пренасочва SEC към TradFi и го превръща в регулатор на динозаври. Бух-чао."

Новината даде надежда на инвеститорите в крипто, че други алткойни също може да не се считат за ценни книжа. За последните 24 часа биткойн скочи с 3%, етър със 7.1, XRP с 68%, Polygon с 18, Solana с 30%, a общата пазарна капитализация с 6.3%, достигайки до 1.3 трлн. долара.

W for a clear rulebook.

W for updating the system.

Oh, and XRP is now open for trading.

- Coinbase 🛡️ (@coinbase) July 13, 2023

Независимо от частичната победа въпросът дали и при какви обстоятелства дигитален актив отговаря на определението за ценна книжа по американско право все още не е напълно уреден. Делото между Ripple и SEC продължава, като резултатите ще бъдат от голямо значение за бъдещето на регулациите в криптоиндустрията.

Все още няма коментари
Нов коментар