🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

ПП-ДБ с проект за промени в конституцията; Пак отложиха назначаването на разследващ за Борислав Сарафов; Възраженията срещу поправката "Зелена карта" изведнъж отпаднаха

ПП-ДБ обявиха идеите си за промени в конституцията. Предложенията са плод на по-широко политическо съгласие, обсъждани са и с ГЕРБ, и ДПС, заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. По неговите думи от ГЕРБ изработват текстове за инспектората на съдебната власт
ПП-ДБ обявиха идеите си за промени в конституцията. Предложенията са плод на по-широко политическо съгласие, обсъждани са и с ГЕРБ, и ДПС, заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. По неговите думи от ГЕРБ изработват текстове за инспектората на съдебната власт
ПП-ДБ обявиха идеите си за промени в конституцията. Предложенията са плод на по-широко политическо съгласие, обсъждани са и с ГЕРБ, и ДПС, заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. По неговите думи от ГЕРБ изработват текстове за инспектората на съдебната власт
ПП-ДБ обявиха идеите си за промени в конституцията. Предложенията са плод на по-широко политическо съгласие, обсъждани са и с ГЕРБ, и ДПС, заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. По неговите думи от ГЕРБ изработват текстове за инспектората на съдебната власт
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

До 31 юли коалицията ПП-ДБ ще внесе в парламента проект за промени в конституцията, който се фокусира върху няколко основни теми: съдебна реформа, преформатиране на института на служебното правителство, въвеждане на индивидуална конституционна жалба, ограничаване на мандатите на кметове на общини, обявяване на 24 май за национален празник. В областта на съдебната власт се предвижда разделяне на ВСС на два съвета - съдийски и прокурорски, с мандат от 4 години, като в парламентарната квота на двата съвета да не се избират действащи магистрати. Съдиите, избрани от професионалната квота във Висшия съдебен съвет, продължават да изпълняват функциите си на магистрати с намалена натовареност. Главният прокурор и председателите на върховните съдилища да се назначават от съответните съвети без указ на президента и мандатите им да се сведат до пет години. За председател на ВКС и ВАС да се избират само действащи съдии от съответния съд. Статутът на главният прокурор се свежда до административен ръководител на върховната прокуратура. От коалицията представиха идеите си в неделя, предложенията вижте тук.

Междувременно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов укрепва позициите си. В сряда Прокурорската колегия на ВСС отложи за втори път назначаването на съдия Даниела Талева за прокурор ад хок по разследване на сигнала срещу Сарафов за имущественото състояние на семейството му, като се позова на пропуск в закона. Депутатите обаче игнорираха тази тема (вижте по-долу).

На същото заседание Прокурорската колегия освободи Ясен Тодоров от поста зам.-директор на следствието - по предложение на Сарафов, направено за втори път, след като първото бе оставено без разглеждане.

В края на седмицата Сарафов внесе предложение за назначаване на съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева за втори зам. главен прокурор, ръководител на Върховната административна прокуратура. Предложението ще се гледа в сряда. В момента има само един зам. главен прокурор - Мария Павлова.

ТОП 3

Пропуск в закона пак отложи назначаването на разследващ за Борислав Сарафов

Прокурорската колегия пак отложи назначаването на разследващ по сигнал срещу Борислав Сарафов, като се мотивира с пропуск в съдебния закон - там не е изрично записано, че колегията има правомощие да назначава прокурор за разследване на зам. главен прокурор, а само на главния прокурор. Колегията реши да сезира парламента за този пропуск, но депутатите от мнозинството игнорираха темата с мотив, че това е ясно посочено в НПК, към който съдебният закон препраща. Вместо това парламентът форсира второто четене на промените в съдебния закон, като окончателно бе прието, че разследващият главния прокурор ще се избира по нова електронна система за случаен подбор, различна от Електронната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Не бяха приети предложенията на Надежда Йорданова изборът да се извършва от ЕИСС. Това на практика дава повод на Прокурорската колегия да откаже назначаването на избраната съдия Даниела Талева за прокурор по разследване срещу Сарафов. Междувременно ВАС отказа да разглежда жалбата на министъра на правосъдието срещу избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор - министърът нямал такова правомощие, нито личен интерес.

Всички възражения срещу поправката "Зелена карта" изведнъж отпаднаха

Поправката "Зелена карта" в Кодекса за застраховането, която беше бламирана от предния парламент, мина на първо четене в комисията по икономика. Това се случи, след като браншови организации, включително Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и Асоциацията на българските застрахователи, оттеглиха възраженията си и дори подкрепиха предложението. Текстът предвижда изрично да се уреди правилото първо да се плаща по щети, а после евентуално да се спори, като при неспазване на задължението Kомисията по финансов надзор ще може да санкционира дружествата. Законовата промяна е част от задачите пред България, за да може да стане част от еврозоната.

Съвместно тълкувателно дело на ВКС и ВАС за правото на юридическите лица на обезщетение за неимуществени вреди

Във ВКС и ВАС е образувано Тълкувателно дело №1/2023 г. за приемане на съвместно тълкувателно постановление от Гражданската и Търговската колегия на ВКС и Първа и Втора колегия на ВАС по въпросите:

1. Допуска ли обективното ни материално право присъждане обезщетение за неимуществени вреди в полза на юридическите лица? 2. Дали от правото на ЕС или от международните договори, ратифицирани от България, произтича възможност националният съд да присъди обезщетение за неимуществени вреди на юридическо лице от нарушение на субективно право, признато от правото на съюза, респ. от международните договори, и кои са критериите за определяне на обезщетението?

Националната съдебна практика от последните години е повлияна от практиката на ЕСПЧ и Съда на ЕС, че следва да се присъждат такива вреди.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Благовест Пунев: Националната политическа култура е от поданически тип - избирателят чака спасител. Предговор към книгата "Конституционализъм и политическа култура" на Пунев - актуална тема на фона на предстоящите промени в основния закон, анонсирани от управляващите. Спецификата на националната политическа култура е от основно значение за успешното трансплантиране на западни конституционни модели на местна почва. У нас политиката, която получава масовата подкрепа, е популизмът, особено подчертан след разбиването на двуполюсния политически модел от 90-те години на миналия век. Този тип политическа култура може да стане добра среда за утвърждаване на авторитарни тенденции.

Дърва за огрев: Спорните текстове на ДПС в Закона за горите ще бъдат ревизирани. Промени в закона за горите, внесени от депутати от ДПС, предизвикаха съмнения, че целта е контрол върху избирателите за местните избори. Критиките към част от поправките са свързани с възможността за създаване на черен пазар на дървесина. С промените на второ четене ще бъде решен проблемът с отоплението на дърва на хората от планинските райони.

Ало, такса "сградна инсталация за парно": Формулата ви е грешна и манипулативна. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за "сградна инсталация" в Наредбата за топлоснабдяване в София. Решението обаче обаче не е окончателно и най-вероятно ще се оспорва. Формирането на таксата за сградна инсталация продължава да е един от най-сериозните "отоплителни" проблеми.

"Срам и позор": Юрист на МВР обижда бито и унижено от полицаи момиче. Главният юрисконсулт на СДВР Деляна Иванова смята, че протестиращата през 2020 г. Цветелина Цветкова, която осъди МВР за задържането й и отношението на полицаите към нея, е срам за нейното поколение. В касационната жалба на МВР срещу решението на Административния съд - София-град, който осъди ведомството да плати на Цветкова 40 хиляди лева, Иванова нарича момичето "позорна" и "недостойна". Това доведе до проверка на действията на юрисконсулта.



Жертвите на Исторически парк - историите на трима души, ощетени по различен начин финансово от схемата, за която властите продължават да си затварят очите

Избрано от други медии

Гешев и бившите му заместници декларираха нови сметки и имоти за милиони и в чужбина. Новите имуществени декларации на вече отстранения от длъжност главен прокурор Иван Гешев и бившите му заместници, подадени през 2023 г. за миналата година, разкриват значителен просперитет. Съпругът на Даниела Машева се е сдобил с апартамент за 1.1 млн. лева в Рим, а както тя, така и останалите заместнички на Гешев са спестявали усърдно през последната година и са натрупали значителни влогове. (BIRD.bg)

След обезпокоително становище: Първоначалното обучение на кандидатите за младши съдии във фокуса на УС на НИП. Цялостен преглед и анализ на задължителното първоначално обучение на кандидатите за младши съдии в Националния институт на правосъдието (НИП), както и неговото оптимизиране ще бъдат извършени по решение на управителния съвет. Поводът е становище на изпитната комисия по наказателно право и процес, в което петима съдии критикуват подготовката на тазгодишния випуск на кандидатите за младши съдии, които не се ориентират в основни институти на наказателния процес. (Лекс)

Дисциплинарка за военен прокурор и следовател, бавили разследването със СРС с президента. Казусът е от началото на 2020 г., когато прокуратурата разпространи запис на разговор на командира на ВВС Цанко Стойков с президента Радев. От разследването за престъпен сговор са отделени материали за търговия с влияние или възпрепятстване на орган на власт, което още същия ден е било спряно с мотив, че извършителят не е разкрит. В доклада на проверяващите се коментират абсурдните мотиви за последното спиране на делото срещу "неустановените по това дело лица", чиито имена бяха публикувани във всички медии през януари 2020 г. (Лекс)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 2

    Явно трябва да се напомни на на вече доста повярвалите си авторитарни лидери на ППДБ, че Конституция не се промена по същата схема, както са свикнали с прокарването на лобистки поправки на закони.
    Конституцията е обществен договор, а не хартиена салфетка от пицарията на ъгъла.
    Очаквана катастрофална проява на правна некомпетентност.

    Нередност?
Нов коментар