🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът разреши на Румен Гайтански-Вълка да строи завода за боклук край Павликени

РИОСВ ще обжалва решението на Административния съд на София област във Върховния административен съд

Казусът със завода на боклук на Румен Гайтански-Вълка отива във Върховния административен съд
Казусът със завода на боклук на Румен Гайтански-Вълка отива във Върховния административен съд
Казусът със завода на боклук на Румен Гайтански-Вълка отива във Върховния административен съд    ©  dnes.bg
Казусът със завода на боклук на Румен Гайтански-Вълка отива във Върховния административен съд    ©  dnes.bg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди три месеца Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Велико Търново, спря проекта на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка за изграждането на завод за каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци с внушителен капацитет в павликенското с. Върбовка и го определи като опасен за околната среда и за здравето на хората от региона. Миналата седмица обаче Административният съд на София област (АССО) отмени решението на екоинспекцията.

Аргументите за отсъждането в полза на проекта на Гайтански не включват забележки по съществото на отрицателното становище по доклада за Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното намерение, гласувано от експертния съвет и решението на директора на РИОСВ - Велико Търново, Мая Радева за спирането, а само аргументи за процедурни нарушения, свързани с начина на свикване на заседанието на експертния съвет.

Решението на АССО не е окончателно и се очаква да бъде обжалвано във Върховния административен съд от РИОСВ - Велико Търново.

Какво оспорва Вълка

Делото беше образувано в началото на май по жалба на дружеството на Гайтански "Петрургия" ООД. Соченият за близък до ДПС бизнесмен оспорва решението на директора на РИОСВ - Велико Търново, който не одобри доклада за ОВОС на проекта за изграждането на завод за каменна вата и инсталацията за изгаряне на битови отпадъци. Въз основа на това директорът на екоинспекцията Мая Радева спря инвестиционното намерение.

В мотивите си от дружеството твърдят, че заседанието на експертния съвет в края на април, което приключва с отрицателна оценка, е проведено в нарушение на закона, защото преди това - в края на януари 2022 г., е проведено друго заседание на съвета, в който участват представители на различни регионални структури, както и кметовете на Павликени и с. Върбовка. На него е взето положително становище по доклада по ОВОС на проекта. Твърди се, че директорът на екоинспекцията е нямала право да свика ново заседание, защото постъпилите особени мнения, въз основа на които е свикано то, не са били заявени навреме. (Според правилника за действие на екологичните съвети и наредбата за извършване на ОВОС директорът се произнася въз основа на протокола от заседанието на експертния екологичен съвет, а особените мнения, които трябва да се представят в писмен вид до три дни след провеждането му, могат да послужат като основание да се свика ново заседание.)

По делото не се спори, че в тридневния срок са постъпили особени мнения, въз основа на които директорката на РИОСВ е свикала второто заседание на експертния екологичен съвет. Съдът също приема, че има постъпили писмени особени мнения в срок, но според съдията по делото Емил Желев проблемът бил, че те не са били заявени при приключване на заседанието на експертния съвет. По тази причина не можели да послужат като основание за свикване на новото заседание, на което е дадена отрицателна оценка. Това е и единственото му основание да уважи жалбата на "Петрургия".

Малко предистория

За намерението на Гайтански да строи завод за каменна вата край павликенското с. Върбовка, където дружеството му "Петрургия" притежава 30-годишна концесия за добив на базалт, се знаеше още от 2020 г. Притесненията около проекта обаче възникнаха, когато в началото на миналата година, по време на общественото обсъждане се разбра, че заедно с това бизнесменът планира заводът да се захранва с електроенергия, произведена от изгаряне на внушително количество битови отпадъци. Проектът предвижда изграждането на инсинератор с капацитет за производство на RDF от 56 тона на час, което е двойно повече от планирания инсинератор за изгаряне на отпадъци в София.

Намерението на Гайтански предизвика масови протести сред жителите на Павликени и околните общини, заради притесненията, че ако се изгради, заводът за боклук на "Петрургия" ще замърсява въздуха и почвата. Те се обединиха в гражданско сдружение "Ти решаваш", което събра над 20 000 подписа срещу реализирането на проекта.

Подписки срещу построяването на инсталацията имаше и в съседната община Севлиево, която също може да бъде засегната от работата на инсинератора.

Въпреки масовото гражданско недоволство в края на януари миналата година експертният екологичен съвет към директорката на РИОСВ - Велико Търново, тогава Цонка Христова, даде "зелена светлина" за реализацията на спорния проект. Решението на съвета мина на косъм и въпреки отрицателните становища, които бяха дадени от граждански и неправителствени организации - с 9 гласа "за", 6 "въздържал се" и 2 "против".

Тънката червена линия с ДПС

Като решаващи за прокарването на решението бяха гласовете на двамата кметове на с. Върбовка Ивелин Розинов и на община Павликени, който тогава беше представен от зам.-кмета Анастасия Вачева. Любопитно е, че Розинов е издигнат за кмет от ДПС и е бил в депутатските листи на движението в няколко парламентарни избора. От тази гледна точка подкрепата му за проекта на Гайтански е съвсем обяснима предвид близките отношения на бизнесмена с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, с когото преди време за кратко имаше и бизнес отношения - двамата бяха партьори в общата им фирма "Уотър Витал" ООД.

За кмета на Павликени Емануил Манолов, избран на поста от БСП, също имаше съмнения, че на думи се обявява срещу изграждането на завода на Гайтански, но на практика подкрепя проекта. Основания за такива съмнения даде поведението му покрай общественото обсъждане на проекта. То, според общински съветници, е станало без предварително разгласяване и в разгара на епидемията от COVID-19, когато в залата са били допускани само хора със серфитикати за поставена ваксина. Освен това обсъждането се е провело между коледните и новогодишните празници между 2021-2022 г. и на практика хората са нямали време да се запознаят с инвестиционното намерение на "Петрургия". Имаше и съмнения за конфликт на интереси на кмета Манолов, чиято сестра е била служител в "Петрургия".

Подобни съмнения за близки връзки с движението имаше и към тогавашната директорка на РИОСВ Цонка Христова. Тя беше назначена на поста от бившия служебен министър от двете служебни правителства на Стефан Янев - Асен Личев, след спечелен конкурс. Работила е няколко години и в Министерството на земеделието, където е била началник на отдела за безопасност на храните. А след това е била технически секретар на Регионалното сдружение за управление на отпадъците и координатор на проекта за строителството на депото за отпадъци в с. Шереметя и еколог на община Горна Оряховица. Местни политици от града обаче я свързваха с ДПС, защото по думите им е била кандидат за депутат от движението на парламентарните избори през 2005 г. В листата на ДПС от това време фигурира кандидат за депутат с името Цонка Николова Христова, което съвпада с това на тогавашния директор на РИОСВ - Велико Търново.

Това беше и основната причина министърът на екологията Борислав Сандов от правителството на Кирил Петков да я освободи от директорския пост на РИОСВ ден след заседанието на експертния съвет, който одобри проекта на Гайтански.

Новата директорка Мая Радева реши да свика ново заседание на експертния екологичен съвет заради множеството отрицателни становища по инвестиционното намерение на "Петрургия" и веднъж го отложи, за да може от дружеството да се запознаят с тях и да отразят съображенията в доклада си по ОВОС. Заседанието се проведе на 24 април, а екологичният съвет отхвърли с внушително мнозинство доклада по ОВОС.

За спирането на проекта гласуваха 19 от членовете му, а само двама членове го подкрепиха, като едният гласува "против" спирането, а другият се въздържа. При това докладът беше подложен на унищожителна критика, а крайното заключение на екоинспекцията беше, че построяването на завода за каменна вата и инсталацията за изгаряне на отпадъци ще има отрицателен ефект върху околната среда и човешкото здраве.

Още любопитни неща около съдебното решение

Преди да внесе жалбата в АССО, дружеството на Гайтански направи опит чрез съда да задължи директорката на РИОСВ - Велико Търново, незабавно да се произнесе по положителното становище, прието на първото заседание на експертния екологичен съвет, с което беше одобрен докладът по ОВОС. Жалбата беше подадена в Административния съд на София-град. Съдът обаче уважи жалбата само в частта за срока на произнасянето, като даде един месец на директора на РИОСВ да се произнесе. Но отказа да удовлетвори искането на "Петрургия" решението да е в полза на проекта, каквото е първото становище на експертния екологичен съвет. Според решението от средата на март съдът постановява, че в правото на екоинспекцията е да прецени дали да разреши или да не разреши строежа на завода на "Петрургия".

Прави впечатление, че малко преди това Гайтански мести седалището на фирмата от София в Елин Пелин. Промяната е отразена в Търговския регистър на 14 февруари. Причините за смяната са неизвестни, но изпитана практика е да се сменя подсъдността по фирмени дела със смяна на седалището. В случая подсъдността на делата, заведени от фирмата, се сменят от Административен съд София град на Административен съд - София област.

И още един любопитен факт. Община Павликени, която ще бъде най-потърпевша от построяването на завода за каменна вата и инсинератора за горенето на битови отпадъци и чиито жители масово протестират срещу проекта на Гайтански, не се е конституирала като страна по сегашното дело за обявяването на незаконосъобразно на решението на екологичния съвет, с което инвестиционното намерение беше спряно.

"Става все по-очевидно, че кметът и ръководството на община Павликени се мотивират от някакви други интереси, различни от тези на жителите на града и това за пореден път пролича от факта, че общината дори не се е конституирала като заинтересована страна по това дело. Вместо това сегашната местна власт разиграва театър. През януари миналата година внесох в общинския съвет декларация, която изразяваше недоволството на гражданите от инвестиционното намерение, и тя беше приета с голямо мнозинство. Още от тогава кметът Манолов започна да прави "трогателни" публични изказвания, че подкрепя мнението на хората в Павликени. Сега се оказа, че той просто говори едно, а върши друго. Досега не е направил нито една реална стъпка, за да спре безумието с гигантската инсталация за горене на боклук. Нещо повече, за съжаление мисля, че ще продължи да обслужва инвеститора - било чрез пасивност, какъвто е последният случай с делото срещу решението на РИОСВ, било по друг начин", каза за "Капитал" общинският съветник Цанко Цонев. Той беше и в основата на прокарването през общинския съвет на решение, с което кметът на Павликени беше задължен да гласува против доклада за ОВОС по време на заседанието на експертния екологичен съвет.

"Община Павликени не се е конституирала и няма да се конституира по това дело", каза за "Капитал" кметът на Павликени Емануил Манолов. А на въпрос защо не е направила това, след като е заинтересована страна, той отговори, че "общината си има друга работа".

Сега остава да видим как ще се развие казусът във Върховният административен съд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    adl26317382 avatar :-(
    adl26317382
    • + 5

    Мафия. Какво повече да кажеш!

    Нередност?
  • 2
    qmi01642051 avatar :-|
    qmi01642051
    • + 1

    ГЕРБ. Това е името на мафията. С нейният началник - Бойко Методиев Борисов.

    Затънал в корупция съдия от вече несъществуващият ГЕРБерски съд - специализиран наказателен съд - реши в полза на мафията.

    Бойко държи цялата държава! Нищо че официално не е много, много на власт....

    Нередност?
  • 3
    tssvett avatar :-|
    Tsvetomira Koleva

    Тъжно е, че в 21 век алчността на група хора води до разруха. Не знам дали някога България ще се отърве от мафиоти със смешни прякори... Самата местна управа на Павликени е проядена от корупция, а и явно дори и кметът е готов да разруши здравето на хората и с лека ръка да замърси природата.
    Обаче ако не друго, то Земята ще се отърси от нас като куче от бълхи, защото вече сме отровили и почва, и въздух.
    Г-н Гайтански в една държава с действащо правосъдие би бил съден за корупция, пране на пари и environmental crimes, а в България се гледа на него като на идол и сигурно доста му служат, като е ръката, която храни...
    Такъв и ни е "елитът", прост и не осъзнаваш, че Земята е на всички живи същества.

    Нередност?
Нов коментар