Правен алианс "Три морета" събира адвокатски фирми от 13 страни

За създаването на адвокатското обединение разказва адвокат Борислав Боянов, учредител и управляващ партньор на "Боянов и ко"

Борислав БояновBoyanov&Co    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

12 елитни адвокатски кантори от 12 държави - членки на Инициативата "Три морета", създадоха наскоро Правен алианс "Три морета" (Three Seas Legal Alliance -TSLA), чиято основна цел е да подпомага инициативата, да информира клиентите си за нея и за бизнес възможностите, които тя предлага, както и да осигурява най-добрите правни съвети при планиране и осъществяване на инвестициите в рамките на тази инициатива. Съвсем скоро адвокатските фирми в алианса ще станат 13.

Адвокатските фирми, които учредиха Правен алианс "Три морета", са: DORDA (Австрия), "БОЯНОВ и ко." (България), Divjak Topić Bahtijarevic & Krka (Хърватия), Kocián Šolc Balaštík (Чехия), Ellex Raidla (Естония), Lakatos, Köves and Partners (Унгария), Ellex Klavins Латвия), Ellex Valiunas (Литва), Wardyński and Partners (Полша), Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (Румъния), Barger Prekop (Словакия) и Šelih & Partnerji (Словения) - изброяването е по азбучен ред на държавите, които представляват. С други думи, в TSLA участва по една водеща адвокатска кантора от всяка страна в Инициативата "Три морета", а скоро към тях ще се присъедини и водеща адвокатска фирма от Гърция - Kyriakides Georgopoulos, тъй като в началото на септември Гърция се присъедини като 13-а страна. На практика с присъединяването на Гърция инициативата вече се простира между шест морета.

Присъединяването на Гърция стана на последната Осма годишна среща на върха и бизнес форума "Три морета", проведени в Букурещ на 6 и 7 септември. В събитието участваха държавни и правителствени представители на високо ниво, както и видни фигури от бизнес общността. Срещата на високо равнище този път беше под патронажа на президента на Румъния, а на нея присъстваха президентите на Полша, Литва и Латвия, премиерите на Румъния, на Хърватия и др.

На срещата в Букурещ бе представен и изтъкнатият екип от елитни адвокати на алианса TSLA. Представител на българската "БОЯНОВ и ко." бе управляващият партньор Борислав Боянов. В световните адвокатски класации Борислав Боянов традиционно е определян като един от водещите практикуващи в региона адвокати, включително и в последната класация на Who's Who Legal: M&A and Governance 2023 Report. "БОЯНОВ и ко." е едно от най-големите и световно признати адвокатски дружества у нас, основано през 1990 г., лидер в областта на корпоративното и търговското право, банковото право и финансите, интелектуалната собственост, конкуренцията и решаването на спорове.

С адв. Борислав Боянов разговаряме за Инициативата "Три морета" и новия Правен алианс TSLA.

Адвокат Боянов, как възникна идеята за създаване на новото обединение?

Идеята, която стои зад Инициативата "Трите морета", е да се създадат условия за ускоряване на развитието на региона на Източна Европа и стандартите за живот и правене на бизнес да се приближат към тези на останалите държави в ЕС. Очевидно е защо това се налага - през почти 50-годишния период на желязната завеса западните държави се развиваха много добре - и енергийно, и с взаимна свързаност с пътища, магистрали, железопътни линии и прочие, докато нашият район изостана. Регионът има нужда от сериозно развитие на инфраструктурата, което се оценява за 1.3 трилиона евро. И затова фокусът на "Три морета" е в три основни сфери - енергетика, транспорт и дигитализация.

Разбира се, говори се и за други горещи теми като климатичните промени и войната срещу Украйна. На срещата в Букурещ беше бившият държавен секретар Джон Кери като специален пратеник на американския президент по климата, който изнесе изключително тревожни данни за настъпващите природни процеси.

За първи път присъствах на среща на тази инициатива преди две години в София и установих, че нейната икономическа част има огромен потенциал (инициативата има икономическа и политическа част). Тогава в София бяха пристигнали два самолета с бизнесмени от Полша, както и от много други държави, и се обсъждаха различни бизнес проекти, като например създаването на обща борса и други много интересни идеи. Някои компании установиха контакт помежду си, например в IT бизнеса, и започнаха коопериране.

При създаване на Правен алианс "Три морета" използваме предишен опит от подобно обединение, което се оказа много успешен проект. Преди 21 години създадохме група, която се нарича South East Europe Legal Group (SEE Legal), т.е. Югоизточно-европейска правна група - голямо правно обединение от 12 водещи адвокатски кантори от 12-те държави в Югоизточна Европа, което работи изключително добре. Именно на базата на този опит решихме да направим друга група с кантори от държавите, които пък са членки на инициативата "Три морета".

Макар че и в единия, и в другия случай става въпрос за 12 държави от приблизително еднакъв регион, те не се припокриват?

Само частично. Канторите в SEE Legal са от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. От тях само Румъния, Хърватия, Словения и България са в групата на "Три морета", която по условие включва държави - членки на ЕС. Допълнихме алианса с водещите кантори от Прибалтика, Австрия, Унгария, Полша, Словакия и Чехия. В процес на присъединяване са и колегите от Гърция.

Освен това Молдова и Украйна получиха статут на асоциирани държави. Основни партньори на инициативата "Три морета" са Европейската комисия, Съединените щати, Германия, Япония, която през последните години традиционно проявява видим интерес към инициативата. Обръща се специално внимание на Западните Балкани и на Грузия.

С други думи, тази идея има значим потенциал. Към момента в рамките на инициативата се обсъждат 91 международни проекта на стойност над 18 милиарда евро.

Голям потенциал за развитие



Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. с участието на 12 държави - членки на Европейския съюз в Централна и Източна Европа, за да служи като форум за регионален диалог за икономическо сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта и дигитализацията. Държавите учредителки са Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Сега към тях се присъедини и Гърция.

Молдова и Украйна са асоциирани държави.

Как е организирана инициативата?

Инициативата "Трите морета" има в себе си различни компоненти. Първо, всяка година се провежда среща на високо равнище, в която участват ръководителите на държавите членки. Второ - по същото време се провежда и бизнес форум. Има създаден и инвестиционен фонд, като в Букурещ се взе решение за създаване и на втори фонд, както и на център по киберсигурност.

Кой създава този фонд?

Създават го държавите - членки на инициативата, които инвестират средства във фонд, който е регистриран в Люксембург и се управлява от нарочно дружество за управление на инфраструктурни проекти, наречено "Амбър" (Amber), със седалище в Лондон. По линия на "Три морета" в България вече са направени инвестиции в проекти свързани със зелената енергия и пристанищната инфраструктура.

Какви са перспективите за развитие на инициативата "Три морета"?

Тази инициатива, която е политическа и икономическа, придоби един допълнителен стимул за развитието си след започване на войната в Украйна. На първо място, всички страни членки изповядват едни и същи ценности за свобода и демокрация и стоят зад Украйна. Едновременно с това държавите в региона правят подготовка за участие във възстановяването на Украйна, а там говорим също за трилиони. Както беше отбелязано на форума в Букурещ - възстановяването на Украйна не трябва да се решава в Лондон или на други места, а в региона на трите морета, защото нашите държави са най-близо. В този контекст цялата тази икономическа база и политическо желание налагат да се вземат доста мерки, а някои от основните сред тях са свързани със законодателство, регламенти, правна среда, правно съдействие.

Това стои в основата на нашето решение да създадем тази група от 12 адвокатски кантори с широко международно признание, а сега ще станем 13, и ще работим като контактна точка с оглед покриване на правната част. Ние се познаваме повече от 20 години, а с някои - повече от 30 години. Работим съвместно по международни проекти, включително в ключови области на транспорта, дигитализацията, енергетиката. Поставили сме си цели да обясним на участниците в инициативата, на правителствата и институциите за необходимостта от правни мерки за успеха на тази инициатива, както и за значимостта на висококачественото правно съдействие. Трябва да направим инициативата известна в бизнес средите, защото медиите не я отразяват достатъчно и бизнесът не знае много за нея.

TSLA създава гаранции, че на клиентите ще бъде осигурен достъп до най-добрите възможни правни услуги в рамките на национални или транснационални проекти, свързани с Инициативата "Три морета".

Убеждението ни е, особено след срещата на високо равнище в Букурещ, че могат да се случат много хубави и полезни за целия регион неща от гледна точка на тази свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, от гледна точка на вдигане на стандартите и сближаването ни с по-развитите държави. На всички е ясно, че този регион има огромен потенциал. Неслучайно и ръстът на GDP е по-висок, отколкото в западната част на Европа.

Имате ли концепция какви правни мерки са необходими?

Няма още конкретна и детайлна правна концепция. Всички държави в инициативата са членове на Европейския съюз. Законодателството е близко или сходно, правото на ЕС се прилага директно.
От друга страна, в някои области, например в железопътния транспорт, енергетиката, пенсионните фондове и др., има различна уредба в отделните държави, което се вижда ясно при транснационални проекти в тези области. Поставя се въпросът за приемане на по-добрите и ефективни модели и евентуална унификация.

От 2-3 години се обсъжда да се създаде секретариат на Инициативата "Три морета", но това си е вече работа на държавите. Би следвало да има един такъв координационен център, защото ако трябва да се вземе решение по някакъв въпрос, не е много удобно държавни глави или правителства на 13 държави да се събират и решават. Тоест трябва да има оперативно-функционална институция, която да може да решава по ежедневните въпроси. Ние нямаме аспирации към тази част, а стремежът ни е да съдействаме с нашите знание, умения, опит и контакти.

Как си партнира инициативата с бизнеса от други държави?

Както и на предишните бизнес форуми, и в Букурещ имаше представители на големи корпорации от САЩ, Западна Европа и Азия, които са потенциални инвеститори в различни проекти и изпълнители в региона. Например в Букурещ проведохме среща с представители на корпорацията "Мицуи", която е огромен конгломерат, с интереси и в нашия регион в различни области като енергетика, минно дело, транспорт и много други. Такива големи корпорации, банки, международни финансови институции, могат да инвестират самостоятелно, съвместно с и чрез инвестиционния фонд "Три морета" в различни проекти. Самата инициатива има нужда от огромно финансиране, за да се развие и така да спомогне за преобразяването на региона.

Вече се работи по големи трансгранични проекти, като например "Виа Карпатиа", което е магистрала от пристанището Клайпеда в Литва до Солун в Гърция. Разбира се, по-големите и по-активни държави са по-атрактивни. Полша, Румъния например, са по-големи пазари, икономиките им вървят доста по-добре. Но и България има шансове и вече реализирани проекти.