🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Веселин Пенгезов осъди България в Страсбург; Венецианската комисия критикува промените в Конституцията; Президентът пита КС за мандата на конституционните съдии

Венецианската комисия публикува силно критично становище за проекта за промени в конституцията.
Венецианската комисия публикува силно критично становище за проекта за промени в конституцията.
Венецианската комисия публикува силно критично становище за проекта за промени в конституцията.
Венецианската комисия публикува силно критично становище за проекта за промени в конституцията.
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Изтеклата седмица даде нови примери за бързо, некачествено и непрозрачно законодателство, прокарвано по такъв начин, че дори и депутатите не са напълно наясно какво точно е прието, докато законът не бъде публикуван в "Държавен вестник". Последният най-драстичен пример са промените в ключовия Закон за обществените поръчки - при гласуването му на второ четене излязоха някои много проблемни решения, но пълната картина ще стане известна едва след обнародването (вижте по-долу). Всъщност седмицата започна с унизителните за България критики на Венецианската комисия към немотивирания и непрозрачно изготвен проект за промени в Конституцията (вижте по-долу).

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи седем районни прокурори за делегирани европрокурори, съобщи Лекс. Това са Анна Каменова, Светослав Милушев, Валентин Ангелов и Моника Митова от Софийската районна прокуратура (СРП), Бригита Байрякова от РП-Пловдив и Георги Балков (РП-Плевен), както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев. Окончателното решение за това дали те ще заемат свободните седем места за делегирани европрокурори е на Колегиума на Европейската прокуратура.

В брой 85 на Държавен вестник от 10 октомври 2023 г. са обнародвани промените в Кодекса на труда, с новата уредба за въвеждане на електронните трудови книжки. В брой 86 от 13 октомври са обнародвани последните промени в Закона за съдебната власт, с които се премахват и последните пречки пред назначаване на прокурор ад хок за разследване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Топ 3

Веселин Пенгезов стана вторият съдия, осъдил България в Страсбург за институционален произвол

Бившият председател на Софийския апелативен съд (а преди това и на Военно-апелативния съд) Веселин Пенгезов осъди България в Страсбург заради липса на адекватен съдебен контрол върху отстраняването му от длъжност като съдия и председател на съд през 2014 г., което го е поставило под риск от прокурорски произвол. Съдът в Страсбург констатира, че по българското право привличането на един съдия като обвиняем не подлежи на самостоятелен съдебен контрол, а Върховният административен съд в рамките на делото по отстраняването също твърди, че не може да провери адекватността на обвинението. Решението по делото "Пенгезов срещу България" има важен политически контекст, защото този казус е илюстрация на начините, по които се дирижират процесите в съдебната власт, а в рамките на настоящите поредни усилия за съдебна реформа той е още един повод за размисъл. На практика Пенгезов е вторият български съдия след Мирослава Тодорова, осъдил държавата в Европейския съд по правата на човека за институционален произвол от страна на Висшия съдебен съвет, дирижиран задкулисно. Двете решения на ЕСПЧ обаче са доста различни по констатираните нарушения. Повече по темата тук

Венецианската комисия критикува немотивираните конституционни промени

Венецианската комисия към Съвета на Европа публикува определено критично становище за проекта за промени в Конституцията. Становището бе прието на заседание на 7 октомври, на което присъстваха правосъдният министър Атанас Славов и заместникът му Емил Дечев. Проектът практически няма мотиви, някои от текстовете в него дори не са маркирани в мотивите на вносителите, които комисията нарича "кратка обяснителна бележка", сред тях са промените в правомощията на президента и на министъра на правосъдието, промяната на компетенциите на Инспектората, намаляването на мандатите на "тримата големи" и въвеждане на възможност за повторен мандат. Според Венецианската комисия, когато се правят предложения за изменение на основен закон на държавата, вносителят е длъжен "поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение". Още по темата тук.

В интервю пред "Дневник" правосъдният министър Атанас Славов заяви, че ако не минат конституционните промени, правителството ще подаде оставка.

Президентът запита КС колко трае мандатът на конституционните съдии, които са избрани със закъснение

"Каква е продължителността на мандата, неговото начало и край, когато конституционен съдия е избран (назначен) и встъпил в длъжност след предвиденото в чл.147, ал.2 от Конституцията обновяване на състава на Съда?". Това е въпросът, който президентът отправя до Конституционния съд (КС). В няколко поредни легислатури Народното събрание затвърждава практиката си да бездейства и да не обновява състава на органи с изтекъл мандат, сочи президентът. Вече две години парламентът не избира двама съдии от своята квота и държи КС в състав от 10 души. Когато и да бъдат избрани те, закъснялото запълване на мандатите ще засегне установения принцип на обновяване, а през ноември 2024 г. предстои ново обновяване на състава. Президентът иска задължителното тълкуване на КС по въпроса, като излага тезата, че обновяването на състава на съда следва да продължи по същия начин на всеки следващи три години, а именно: по четирима съдии едновременно от всяка от трите квоти. Докладчик по новото тълкувателно дело в КС - № 17/2023г. е Таня Райковска.

Центърът за обучение на адвокати "Кръстю Цончев" откри новата учебна година пред повече от сто гости



Председателят на Управителния съвет на ЦОА доц. д-р Боряна Мусева отбеляза в словото си, че до момента проведените обучения през годината са повече от 200, а до края на годината се очаква провеждане на повече от 300 семинара. Още - тук

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Дилема: Да се унищожават ли конфискувани пиратски и фалшиви стоки. Законодателен пропуск при последните промени в Наказателния кодекс от август предизвика недоумение сред част от юристите, занимаващи се със защита на интелектуалната и индустриалната собственост. В раздела "Престъпления против интелектуалната собственост" са отпаднали текстовете, които предвиждат унищожаване на конфискуваните фалшиви и пиратски стоки, предмет на престъпление. От Министерството на правосъдието заявиха, че ще предприемат действия за връщане на разпоредбата.

Съдът: Сарафов правилно е избран за временен главен прокурор от прокурорската колегия. Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата на правосъдния министър Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. И петчленният състав на ВАС е категоричен, че правомощието да посочи временно заемащия тази позиция е на прокурорската колегия на ВСС, а не на пленума, както твърди министърът.

Максималният осигурителен доход за 2024: Правителството планира да го вдигне. Обмисля се увеличение с 300-400 лв. над сегашния таван от 3400 лв. Такава мярка ще засегне около 163 хил. души, които по данни на НОИ към началото на 2022 г. са били с облагаем месечен доход над 3400 лв. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, 6% - в държавното управление, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%. От кабинета съобщиха, че се обсъжда формула за определяне на максималния осигурителен праг всяка година, която "ще почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни".

Съдът окончателно реши, че Милена Славова не е дискриминирала ЛГБТ общността. Формата и контекста на изказванията, а именно тяхната персонализация към отделни прояви (гей-парад) и отделни участници в тях са показателни, че те не са насочени към основен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в състояние да засегнат човешкото достойнство на нейните представители, приема Върховният административен съд (решението тук). Славова не притежава официална публична власт, не е показала и стремеж към придобиване на такава власт, чрез която да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения.

Избрано от други медии

Новият закон за противодействие на корупцията - основни моменти и проблеми. Лицaтa, зaeмaщи виcшa пyбличнa длъжнocт пo oтмeнeния зaĸoн бяxa 10 000, c новия закон бpoят им се увеличава c няĸoлĸo xиляди; те ще бъдат paзcлeдвaни за корупия от новата Kомисия за противодействие на корупцията. Основните предизвикателства пред новия закон са в системата за подаване на сигнали, пределите на самостоятелност на инспекторите и взаимодействието с прокуратурата, отношенията между комисията и директора и инспекторите в дирекция "Противодействие на корупцията". Коментар на Николай Николов, доктор по право, с експертиза в материята за конфликт на интереси и гражданска конфискация. (ДеФакто)

Конституционната реформа е само началото. Анализ на Института за пазарна икономика на основните елементи за съдебната реформа в проекта за промени в Конституцията през призмата на становището на Венецианската комисия. Ограничаването на неправомерното влияние в прокурорския съвет, включително и политическото, изисква запазване на устройството на ВСС с общ пленум, необходими са гаранции на законово ниво, че избраните в съдебния съвет съдии ще са от различни нива на системата при баланс между различните региони, пола и т.н., да се преосмислят идеите за промени на ролята на президента и на министъра на правосъдието. (ИПИ)