БАБХ защити производителите, уличени, че слагат краве мляко в овче сирене

Според агенцията пробите не са направени по правилата. Преработватели се съмняват, че срещу бранша се води търговска война

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Налице са обезпокоителни факти, свързани с начина на вземане на проби и с методите на изпитване. А това поставя под съмнение резултатите от проверките, направени от сдружението "За достъпна и качествена храна" и показали наличие на краве мляко в някои партиди овче сирене. Това заявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на специална пресконференция.

Преди две седмици от БАБХ изпратиха писмено становище, че "не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на агенцията срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения". И причина за това е "използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС методи за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти". На пресконференцията от контролиращата институция повториха това свое становище, но междувременно Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и започна проверка срещу две компании - "Милки груп био" (марка "Саяна") и "Димитър Маджаров-2" за евентуално нелоялно пазарно поведение.

Протоколите са непълни

От БАБХ уточниха, че са се информирали от медиите за проверките на сдружението и са потърсили председателя му Андрей Велчев за повече информация. "Поискахме да ни бъдат предостави материалите и протоколите от анализите, за да се запознаем в детайли със ситуацията. Бяха ни предоставени касови бележи за 30 продукта, закупени на 14 юни. Изследванията на пробите са направени от 10 до 21 август. Официалната информация за резултатите е от 25 септември. Протоколите са непълни, липсва отговор на някои въпроси. Въпреки пропуските сме предприели последващи действия, но е факт уронването на доверието в цял един бранш", заяви д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ.

"Пробите не са взети по установения в законодателството ред. Изпратени са в акредитирана лаборатория, но методът, по който са направени, не е акредитиран и не отговаря на европейското законодателство. Не е ясно защо продуктите са закупени през юни, изследвани са през август, а резултатите са обявени през септември", коментира и д-р Галя Викьова - зам. изпълнителен директор на БАБХ.

Според експертите на БАБХ липсва информация как са взети пробите от сдружението, от кого са взети, как са съхранявани, каква е заявката към лабораторията. А използваният метод от лабораторията, в която са направени анализите, е полуколичествен и не дава яснота какъв е процентът на кравето мляко в овчето сирене. Всичко това поставя под съмнение крайния резултат, отчитащ наличие на нарушения.

Фирмите: Готови сме да съдействаме за изясняване на фактите

"Не знаем дали срещу нас се води търговска война или сме засегнали нечии интереси. Но сме готови да съдействаме на всички при изясняването на фактите", заяви Юлия Маджарова, управител на млекопреработвателното предприятие "Димитър Маджаров-2". Тя обясни, че от 40 години се занимава с производство на мляко и млечни продукти и че за семейната фирма качеството е приоритет.

"За нас резултатите за наличие на краве мляко в овчето сирене са учудващи, ние също се питаме откъде е грешката, но е факт, че затегнахме още повече контрола върху 100-те български ферми, от които купуваме сурово овче мляко. Правим всичко възможно да сведем до минимум рисковите фактори по веригата от изкупуването на суровината до постъпването на готовия продукт в търговската мрежа. Ежедневно тестваме за примеси суровото мляко на място при фермерите, както и на входа на нашата мандра. Въведохме отделна линия за изкупуване на овче мляко (отделна линия за производство на овче мляко имаме от години). Всички видове продукти от овче мляко пускаме първи в производството. Всеки ден правим допълнителни тестове за примеси в акредитирана лаборатория, по признат от българското законодателство метод. Всеки ден изпращаме към търговските вериги, магазини и дистрибутори сертификати, че произведените от нас продукти от овче мляко са без примеси на друг вид мляко", обобщи Юлия Маджарова.

Същата позиция изрази и Албена Йорданова, маркетинг директор на "Милки груп био". "Осъществяваме непрекъснат контрол върху приема на суровина. Това, което се хвърля като обвинения в пространството, са случаи, които са недоизяснени, но увреждат имиджа на българските продукти", заяви тя.

В продължение на 45 дни инспекторите на БАБХ са правили ежедневни проверки на място в двете фирми , обвинени в нарушение. "Проверките не показаха нарушения", обобщи д-р Галя Викьова.

Повторни проби сега са изпратени в акредитирана лаборатория, за да бъдат направени по признат метод на изпитване. Резултатите ще станат ясни до 2-3 седмици.

"Не казвам, че всички фирми в бранша са изрядни. Потребителските организации имат право да правят тестове на продукти, но тези тестове трябва да са по правилата, преди да се хвърля бомба и да се изсипва помия върху целия бранш", заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той съобщи, че покупките на български млечни продукти спадат и пазарът се свива.